Hogyan tanulhatok gyorsan és hatékonyan a borról?

Borászportál
2018. augusztus 31., 13:10


Egész másfajta képzésre van szüksége annak, aki sommelier-ként szeretne dolgozni, mint annak, aki borászati szaktanácsadó lenne és megint más annak, aki csak hobbiból ismerkedne a borokkal. Rengeteg boriskola működik ma hazánkban, az alábbi rövid cikk elolvasása után azonban könnyedén ki fogod tudni választani a neked legjobbat.
 
Hogyan tanulhatok gyorsan és hatékonyan a borról?
Az 5 alkalmas online tanfolyamoktól kezdve a szőlész-borász képesítést adó OKJ-s képzéseken át az akár idegennyelven is elérhető egyestés élménykurzusokig ma rengeteg módon lehet tanulni a borról Magyarországon. Nagyon nem mindegy azonban, hogy az ember mire adja ki a pénzét, és aztán valóban olyat kap-e cserébe, ami számára hasznos, értékes. Ráadásul sokszor egy iskola kínálja mindezeket; nem elég tehát, ha kiválasztunk egy jóhírű, nagymultú boriskolát, az ő képzési palettáján is el kell tudnunk igazodni.

Hazánk első boriskolájában, a Borkollégiumban például a gasztrokurzusokól az ismeretterjesztő tematikus mesterkurzusokon át egészen a nemzetközi borakadémikusi diploma előszobáját jelentő tanfolyamokig minden megtalálható, kinek-kinek igénye szerint. Nem árt tudni viszont, hogy mi is az az igény, mit szeretnénk kezdeni a borral az adott órák látogatása után.
 
A Borkollégium 1991-ben már borismereti képzést tartott, intézményesített formában 1996 óta működik. A nemzetközileg meghatározó, londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) világhálózatának első magyarországi központjaként az akkreditációt 2005-ben szerezte meg. A boriskola több mint 2000 hallgató különböző szintű képzését bonyolította már le, közte számos pincészet, étterem, szálloda vezetőjével, borászával, sommelier-jével. Az iskola a WSET-képzések mellett számos további, magas szakmai színvonalú ismereteket illetve kikapcsolódást és élményt nyújtó kurzust is kínál.
 
 
Borkollégium ízelítő kurzusok
 
Ha már eljutottál az elhatározásig, hogy kicsit jobban megismerkednél a borokkal, de nem tudod, hogyan indulj el, akkor számodra ideális választás a Borkollégium egyik ízelítő kurzusa. Egy 4-6 tétellel megtámogatott könnyed, hétköznap esti boros beszélgetés a többi résztvevővel illetve a kóstolót vezető szakemberrel segíthet abban, hogy eldöntsd, merre kalandozol tovább a borok világában.
 
 

Borkollégium gasztrotanfolyam
 
Szeretnéd tudni, milyen bort válassz estére egy, a piacon vásárolt különleges sajt mellé? Meg akarod érteni, adott ételhez miért csak bizonyos típusú borok passzolnak? Netán a kávékkal ismerkednél? A te helyed a gasztrotanfolyamokon van. Ezeken az élményalapú, kétnapos, étel- és italkóstolóval színesített kurzusokon szakértők segítenek bebarangolni a gasztronómia egy-egy izgalmas és eddig számodra ismeretlen szegletét. Miután innen hazamentél, forradalmat fogsz csinálni a konyhádban!
 
Hogyan tanulhatok gyorsan és hatékonyan a borról?
 
 
 
Borkollégium mesterkurzusok
 
Valamennyi jártasságot már szereztél a borok világában és most ezt szeretnéd tovább fejleszteni?  Kedvenc borvidéked borait szeretnéd szakértők segítségével jobban megismerni, kielemezni? Egyszer kóstoltál egy csodás argentin malbecet, és most felfedeznéd Dél-Amerika többi kincsét is? Ha bármelyikre igen a válasz, akkor neked találták ki a mesterkurzusokat, ahol évek óta lelkes borimádók gyűlnek össze, hogy egy-egy témát (ami lehet egy ország, egy régió vagy akár egy szőlőfajta) alaposabban körüljárjanak, „körülkóstoljanak” annak kultúrtörténeti vonatkozásaival együtt. A hazai témájú mesterkurzusokon a nemzetközi borakadémikus előadók mellett gyakran egy-egy borász is részt vesz, akivel éjszakába nyúlóan lehet beszélgetni a borkészítés rejtelmeiről.
 
 

Borkollégium tanfolyamok
 
A Borkollégium tanfolyamoknak négy egymásra épülő szintje van: bevezetés a borkóstolásba, alapfok, középfok, felsőfok (8, 24, 33 ill. 56 tanórával). A képzés nyelve magyar. Ez a te kurzusod, ha olyan borkedvelő vagy, akinek nem a végzettség az elsődleges cél, hanem inkább a tudás és új ismeretek megszerzése. De az se baj, ha később meggondolod magad, a legfelső szint elvégzése után biztosan el fogsz tudni helyezkedni a borszakma, vendéglátás, gasztronómia és kereskedelem azon területein, ahol a bor nyelve a magyar. Fontos, hogy nem kell mindenképpen az alapoknál kezdened: a Borkollégium munkatársai segítenek felmérni a jelenlegi tudásodat és ennek alapján akár javaslatot tesznek, melyik szinten kapcsolódj be.
 
 
 
Borkollégium WSET-tanfolyamok
 
A Borkollégium képzése 2005-ben nyert akkreditációt, ezzel az első magyarországi WSET központ lett. A Wine and Spirit Education Trust, azaz a WSET ma világszerte az elsőszámú borismereti képzést nyújtó nemzetközi iskolarendszer. Az előadások elsődleges célja a változó igényeknek és új fogyasztási szokásoknak megfelelő italismeret átadása; kóstolási módszerének lényege az egyensúly-centrikus borértékelés. Az itt végzett szakemberek által történő borkóstolás és borértékelés gyakorlatilag Londontól Ausztráliáig mindenütt egységesen történik. Hazánkban az első három szint oktatása folyik. A nemzetközi WSET Level 2 szint megszerzése a középfokú kurzus, a WSET Level 3 szint a felsőfokú képzés keretein belül történik.
 
A képzés elsődleges nyelve az angol (igény esetén van lehetőség német és francia nyelvű oktatásra is), így az azon történő részvétel az idegen nyelv magabiztos tudását igényli. A vizsgasor mindig a londoni központból érkezik, a dolgozatok kiértékelése is ott történik, ennek megfelelően az idegen nyelvű szókincs elsajátítása létfontosságú. Sok hazai, a WSET által akkreditált oktatási intézményben ezt nem veszik annyira szigorúan, ezért ott kellemetlen (és felettébb költséges) meglepetés érhet téged a vizsgán.
 
Hogyan tanulhatok gyorsan és hatékonyan a borról?

 
A felsőfokú WSET kurzus elvégzése és a sikeres vizsga után nemzetközileg elfogadott oklevet kapsz, ami egyben a diplomakurzus előszobája. 2011-től ez utóbbi képzés a Ruszton működő Osztrák Borakadémián angol nyelven elérhető – arról, hogy hogyan néz ki Ruszton a diplomakurzus, Josef Schuller Master of Wine, a borakadémia vezetője mesélt nekünk. Aki itt (vagy a Londoni központban) végez, nemzetközi  borakadémikus lesz.
 
Fontos, hogy itt sem kell feltétlenül az alapfokon kezdened: ha például más iskolában eljutottál egy bizonyos szintig, vagy az alapfokot még Borkollégium magyar nyelvű tanfolyamán végezted, középfokon még minden további nélkül bekapcsolódhatsz. Ám vigyázat! A WSET felsőfok elvégzésének már feltétele a sikeres WSET 2 vizsga, vagy az azzal megegyező szintű tudás megléte.
 
És kinek ajánlott belevágni a WSET-be? Minden borkedvelőnek, a borok iránt komolyan érdeklődőknek, akiknek fontos a nemzetközileg elismert végzettség, a WSET diploma, illetve azoknak, akik a borszakmában, legyen az kereskedelem, vendéglátás vagy bármi, elsősorban külföldön akarnak elhelyezkedni. A WSET oklevél gyakorlatilag útlevél a borvilágba.
 
Winelovers borok az olvasás mellé