Június 18-ig nevezhetsz a boroddal a Winelovers Wine Awards-ra


2023. május 21., 17:14


A 2022-ben debütált Winelovers Wine Awards a kelet-közép-európai régió kiemelkedő borait mutatja be a nemzetközi piacnak, növelve ezzel külföldön a hazai borok ismertségét és elismertségét.
Június 18-ig nevezhetsz a boroddal a Winelovers Wine Awards-ra
A nyertes tételek a nemzetközi sajtóban is megjelennek, hiszen a bírálók csapatát neves külföldi és hazai véleményformáló szakemberek, számos Master of Wine, Master Sommelier, dipWSET, valamint borkereskedők és borszakírók alkotják. Azok kóstolják és bírálják a borokat, akik a borágazatban nagy befolyással rendelkeznek, és akik később beszélnek és írnak majd a borokról.
Egy Master of Wine vagy Master Sommelier által megfogalmazott jó vélemény a borodról aranyat ér a nemzetközi piacon.
Idén a megmérettetésen a Master of Wine-ok közül Essi Avelan és Rose Murray Brown mellett Caro Mauer és Dr. Caroline Gilby is jelen lesz.
 
Június 18-ig nevezhetsz a boroddal a Winelovers Wine Awards-ra
 
Újdonság lesz, hogy idén már nyolc kategóriában lehet nevezni a versenyre: a pezsgők, és az illatos fehérek mellett lesz reduktív és hordóban érlelt fehérbor kategória is, a vörösek pedig a gyümölcs- és tanninhangsúlyos vörösborok csoportjára oszlanak. Egyszerűbb borokkal is lehet indulni, van esély az éremszerzésre, hiszen nemcsak a szakma által legnagyobbra tartott borokat szeretnék kiemelni ezen a versenyen (amely jellemzően aszú vagy valamely komplexebb fehér- vagy száraz vörösbor), hanem a fogyasztói preferenciák figyelembevételével a könnyedebb, illatosabb vagy rozé típusú borok rangsorát is felállítják.
   
Ki lesz az egyes panelek vezetője?
 
Pezsgők: Essi Avellan Master of Wine, borszakíró, tanácsadó, Finnország
Illatos fehérborok: Julia Scavo sommelier bajnok, borszakíró, Románia, Franciaország
Rozék: Dr. Jamie Goode, borszakíró, borbíráló, Egyesült Királyság
Reduktív fehérborok: Caro Maurer Master of Wine, borszakíró, oktató, Németország
Hordóban érlelt fehérborok: Kielmayer Kristian DipWSET, nemzetközi borakadémikus, bor- és párlat tanácsadó, Magyarország
Gyümölcshangsúlyos vörösborok: Dr. Caroline Gilby Master of Wine, borszakíró, Egyesült Királyság
Tanninhangsúlyos vörösborok: Czinki Tamás Master Sommelier, Felix Kitchen & Bar head sommelier, Magyarország
Édes borok: Rose Murray Brown Master of Wine, borszakíró, Egyesül Királyság
 
Június 18-ig nevezhetsz a boroddal a Winelovers Wine Awards-ra
 
Elnyerhető díjak a Winelovers Wine Awards-on
Grand Gold: 95 pont vagy afölötti bor
Gold: 90–94.99 pont
Silver: 87–89.99 pont
Bronze: 84–86.99 pont
Commended: 82–83.99 pont
 
További díjak:
 
Best of Country: ha egy országból legalább 10 minta érkezik, a legtöbb pontot és legalább aranyérmet elért bor részesül ebben a különdíjban.
 
Best of Grape Variety: ha egy adott fajtából legalább 10 minta érkezik, a fajtán belül a legmagasabb pontszámot elért és legalább aranyérmes bor kapja ezt a különdíjat.
 
Best of Indigenous Grape Variety: a versenyre benevezett őshonos szőlőfajták közül a legmagasabb pontszámot elért fehér- vagy kékszőlőből készült bor különdíja.
 
Június 18-ig nevezhetsz a boroddal a Winelovers Wine Awards-ra
 
A Winelovers Wine Awards-ra beküldött borokból kerül kiválasztásra a 100 legjobb magyar bor, amelynek listája a hagyományokhoz híven a Winelovers 100 magazinban jelenik meg, ill. a Winelovers 100 Nagykóstolón is bemutatásra kerül. A magazinra már elindult az előjegyzés.
 
Winelovers X
 
A Winelovers Wine Awards a borok pontozásán túl, a Winelovers X eseményen lehetőséget teremt arra is, hogy a résztvevő borászatok és a borpiac fontos szereplői találkozzanak, és gyümölcsöző kapcsolatokat alakítsanak ki.
 
Az esemény tehát üzleti lehetőségekkel kívánja támogatni a kiállító borászatok munkáját. Ennek érdekében a borszakma képviselői közül 100 fő számára díjmentes belépési lehetőséget biztosítanak. Várják az on-trade (étterem, hotel, catering) és off-trade (kis- és nagykereskedés, szuper- és hipermarket, hard discount lánc, prémium bor választékkal rendelkező élelmiszerüzlet stb.) borszakmai szereplők, munkatársak, valamint borszakértők jelentkezését. Az alábbi űrlap kitöltésével jelezheted szándékodat a Winelovers X rendezvényen történő részvételről.
A nevezési díjért cserébe a borok megjelenést kapnak a top szakértők nemzetközi felületein, a verseny külföldi facebook oldalán, a szakmabelieket és fogyasztókat egyaránt elérő Winelovers 100 magazinban, egy kifejezetten promóciós célra elkészített angol nyelvű digitális magazinban, a Borászportál, a Vinoport cikkeiben, és a a Winelovers 100 nagykóstolón.
 
Mesterkurzusok a Winelovers Wine Awards-on
A tavalyi versenyhez hasonlóan mesterkurzusok is lesznek, ezek a zsűritagok körében is nagyon népszerűek voltak. Essi Avelan Master of Wine Magnum pezsgőkről, Ripka Gergely, a TokajGuide szerzője, borszakíró, a 2023-as év Borászok Barátja tokaji aszúkról, Czinki Tamás Master Sommelier pedig a Palmer&CO champagne-okról mesél majd a résztvevőknek. A mesterkurzusokra Itt tudsz jelentkezni.
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé