Mi készül jövőre Szekszárdon?

Fendrik Zsóka
2014. december 22., 10:05


Közeledik a karácsony, az év vége ilyenkor mindenki számot vet. Így van ez a pincészeteknél is. Kíváncsiak voltunk a Takler pincénél, hogyan értékelik az idei évjáratot, hogy telik az ünnep a családban és a jövő évben milyen változások, megújulások lesznek. Takler Andrással beszélgettünk.
 
Milyen évet zártatok az idei évben? Hogyan alakult nálatok a 2014-es szüret?  
Egy rendkívül nehéz évjáraton vagyunk túl. A júniusi lisztharmattal kiválóan megbirkóztunk, de az augusztusban és szeptemberben lehullott csapadékmennyiséggel azért akadtak gondjaink. Elsősorban a kadarka sínylette meg ezt, alig tudtunk szüretelni a 3 hektárból valamit.
A kivárás taktikáját követtük, hiszen éretlen szőlőből nem érdemes bort készíteni. A Jóisten ajándéka volt az októberi napsütés és a száraz idő, amely megmentette a már-már teljesen elúszni látszó termést. Összességében ki vagyunk békülve a végeredménnyel. Könnyed, egyenes és gyümölcsös rozék és fehérborok, valamint korrekt vörösborok születtek az alap borcsaládban. Egy-egy kis tétel is elkészítettünk, hűvösebb stílusban, ami akár többre is hivatott. Gondolok itt elsősorban a "jó öreg" kékfrankosra, amely ebben az évben is a legjobban vizsgázott, akárcsak tavaly.
Mi készül jövőre Szekszárdon?
Az idei év termését vállogatják a Takler Pincénél (Forrás)
Mely borok kerültek az idei évben palackba, számíthatnak-e még évjáratváltásra a borrajongók valamely tételetekből?
A prémium vörösborokat tekintve a 2012-esek vannak vagy lesznek a forgalomban, mint a  már most is kiváló formát mutató Kékfrankos Reserve, valamint a januártól piacra kerülő Bikavér Reserve, és az eddigi talán legszebben sikerült Syrah Reserve.
Egy igazi újdonságot is palackba töltöttünk, bár erre minimum 2017 őszéig várniuk kell a borkedvelőknek. A Grand Vin munkacímet viselő "Nagy Szekszárdi Cuvée" borról van szó, amelyet több kiváló borásztársunkkal együtt alkottunk meg, Heimann Zoli ötletén felbuzdulva. A hosszú érlelhetőségen és beltartalmi értékeken túl a lényege a szekszárdiasság. Kötelező előírás, hogy minimum 25 % kékfrankost kell tartalmaznia, a többi összetevő szabadon választott. A borok csak az alkotó borászok 75 %-ának jóváhagyásával kerülhetnek palackba és viselhetik a közös nevet!
A mi Grand Vin-ünkben rendhagyó módon a merlot és kékfrankos mellett nagyobb szerepet kap a cabernet sauvignon és a syrah is, nem véletlenül! Fantasztikus bor, ami reméljük, hogy a borvidék jövője szempontjából is kulcsfontosságú lesz és a közös brand építés meghozza majd a várt sikert nemzetközi vizeken is.
 
 
Közeledik az év nagy ünnepe, ti hogyan készültök a karácsonyra? Milyen borokat isztok szenteste, van e valamilyen hagyományos menü, netán bor, amiket mindenképpen megkóstoltok ilyenkor?
A karácsony nálunk is szent ünnep. Ilyenkor végre van időnk együtt lenni, lenyugodni és kipihenni az év küzdelmeit, amelyek idén is akadtak bőséggel.
Szenteste mindig halászlevet eszünk majd pedig sült halat, legtöbbször rácos pontyot és édesanyám desszertjével zárjuk le az estét. A változatos borok sorát egy-két  finom száraz fehérbor nyitja, majd az étkekhez kadarka és pinot noir fajták következnek, több termelőtől és idősebb évjáratokból, sőt külföldről is. A desszert előtt persze testesebb vörösöket is kóstolunk, majd a Tokaji Aszú következik.
Mi készül jövőre Szekszárdon?
A Takler birtok (Forrás)
Melyik bort kedvelte legjobban a közönség a Nagy Bordói kóstolón a standotoknál, illetve mi volt a tapasztalatotok, milyen érdeklődést mutattak a vendégek?
Véleményem szerint nagyon érdeklődő volt a közönség. Jó volt látni, hogy mennyire értékelték a két 2007-es évjáratú borunkat, a Cabernet franc Reserve-t és a Top 10-be is bekerült Regnumot. Kinek ez, kinek az ízlett jobban. De örülök, hogy a hamarosan piacra kerülő 2009-es Cabernet sauvignon Reserve borunk is elnyerte a közönség tetszését.
Mi készül jövőre Szekszárdon?
A Nagy Bordói Kóstoló egyik kedvenc tétele (Forrás)
A jövő évben nyit meg az új fogadótok. Mesélnél erről kicsit? Mire számíthatnak az oda látogatók és milyen terveitek vannak?
Igen, már nagyon várjuk a jövő márciust. Egy 1996-óta tartó birtokrekonstrukció és bővítés fejeződik be. A nemsokára átadásra kerülő Takler Kúria épületében kap majd helyet, a helyi alapanyagokra épülő a’la carte étterem a hozzá tartozó öreg gerendás belső udvarral. Biztosítunk egy 80 fő befogadóképességű konferenciatermet, wellness részleget is a vendégeknek. A szobákból az Alföldre és a Decsi-szőlőhegyre lesz kilátás. Szeretnénk a hozzánk érkező látogatóknak a borkóstolón túl további szórakozási és pihenési lehetőséget is biztosítani. Későbbi terveink között szerepel egy völgyre néző, kinti medence megépítése is. Sok szeretettel várunk mindenkit az új évben is.
Winelovers borok az olvasás mellé