Minden napra egy aszú: Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2002

Borászportál
2018. március 20., 18:00


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2002
Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2002
 
Szőlőfajták: aszú szemek: 75% furmint, 25% zéta

Egy szép évjárat, nagyon forró nyár. Korai érés, sok szép, korán szüretelhető aszúszem jellemzi. A kitűnő minőségi szemeket szeptember elejétől tudták szedni. A meleg napos szeptember után jött a csapadékos október, ami tökéletes feltételeket biztosított a botrytis fejlődésének. Élénk savak, hosszú ízek, viszonylagos karcsúság jellemzi ezt az egyébként klasszikus egyensúlyúnak mondható évjáratot. 

Az aszúszemeket többször, szemenként válogattak, majd kádakba öntötték, ahol november elejéig tárolták. Az aszúszemeket feltárás nélkül, erjedő musttal elegyítették és ázni hagyták kb. 48-60 órán keresztül. Az aszútészta kipréselését követően tartályban erjesztették a bort, a kierjedés után hordóba fejtették (kb. 15%-ban újhordóba), ahol pincében 2 és fél éven keresztül érlelték. 2006 januárjában palackozták.

Világos arany szín. Fűszeres, kajszibarackos illat, finom botritisz jelleg. Lágy fellépés, majd tömör szerkezet, intenzív, friss savak, hosszú lecsengés jellemzik. Már kitűnő, de hosszú érlelési potenciállal bír, legalább 2025-ig.

Alkohol: 12,5 %, maradék cukor: 176 g/l, összes sav: 11 g/l

Ajánlják (kék)sajtokhoz, liba-és kacsamájhoz, keleti fűszerekkel ízesített ételekhez, gyümölcsös desszertekhez.
 
 
Disznókő Szőlőbirtok
 
A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században. Később a Waldbott grófok tulajdona.. Lónyai Menyhért itt építette fel a XVIII: század végén a Sárga Borházat, amely kezdetben a birtok présháza volt. Ez szép, klasszicista stílusú épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének ad otthont. 1992 óta Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb borászati beruházási programja valósult meg a birtokon, az AXA Millésimes. Történelmileg a birtok több dűlőt foglal magában. A birtok szíve a Disznókő-dűlő. A Disznókő Szőlőbirtok területén jellemző a mineráliákban gazdag, vulkanikus kőzeten megtelepedett középkötött nyiroktalaj, apró perlit szemcsékkel keverve. Az épületegyüttes legrégebbi részeit a XVII. század végén Lónyai Menyhért építtette (a birtok présházaként funkcionált), ma a Sárga Borház étteremnek ad otthont. A csárda mögött megmaradó szőlőhegyen található filagória, és távolabb barokk stílusú őrtorony, Az újonnan épült épületek a feldolgozó épület és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl-díjas építészünk tervei alapján készültek. A Tokaj Renaissance tagja.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg. 
Winelovers borok az olvasás mellé