Minden napra egy aszú: Espák Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Borászportál
2019. március 19., 09:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
Minden napra egy aszú: Espák Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Espák Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 
"2013 október végétől november elejéig tartott az aszúzás. Király-hegy Fürdős, Makra dűlőből 100% Hárslevelűt Botrytissel átszőtt aszúszemet szedtünk, amit hárslevelű alapborral dolgoztuk fel. Feldolgozást követően másod és harmadtöltésű 230 literes Zempléni tölgyfahordóban erjedt, majd további 2 évig hordóban érlelődött a pincében."

Alk.: 10,5%
Sav: 8,9 g/l
Cukor: 170 g/l

Illatában friss, üde aszalt gyümölcsök narancs és déligyümölcsök jelennek meg. Ízében barackos lekvárosság párosul egy üde gyümölcsösséggel. Testes, hosszú bor, nagy komplexitással, melyen az alkohol, sav és a cukor kerek egyensúlyban és összhangban jelenik meg. Szépen betölti a szájat ízeivel.
 

"Őseink is már szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott , ahogy ez velem sincs máskép, bár az élet egy kicsit elsodort ettől a pályától ,de visszatértem és sokkal nagyobb odaadással és tisztelttel azt csinálom amit igazán szeretek. Szőlő területeinket tekintve jelenleg 12 hektár ültetvényünk van ami mind a család saját tulajdona, ebből 0,6 hektár amit az éven telepítettünk, a többi termőültetvény. Területeink Sárospataktól Tolcsváig található összesen 7 dűlőben, 1 és 2 osztályú területek.

12 hektár területből összesen 2 hektárnyi területből válogatott alapanyagból készítünk bort, évjárattól függően 4000-6000 palackot. Hercegkúton az egykori szülői háznál található a feldolgozó és az erjesztő. A Kőporosi és Gombos-hegyi pincesoron találhatóak a pincéink, ahol érleljük a hordós és tároljuk a palackos borokat. Kőporosi pincesoron 2009-ben építettünk egy kóstolópincét, ahol 50 főt kényelmesen vendégül tudunk látni. Ebben a pincében nem érlelünk borokat, itt csak vendéglátás zajlik. A pincében található egy fatüzelésű kemence, amiben a sváb ételeket szoktunk elkészíteni."

>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.
 
Winelovers borok az olvasás mellé