Minden napra egy aszú: Füleky Pincészet Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013

Borászportál
2020. augusztus 14., 12:07


Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
Minden napra egy aszú: Füleky Pincészet Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013
Technikai információk
Szőlőfajták: 
Aszú: 50% furmint, 40% hárslevelű, 10% kabar
Alapbor: 100% hárslevelű (aszúszemek áztatása: erjedőben lévő mustban)
 
Analízis
Alkohol: 10 %vol
Maradékcukor: 170 g/l
Sav: 7,7 g/l
 
Kóstolási jegyzet
Hosszú idő után egy kiegyensúlyozott év volt a 2013-as, ráadásul az egyik legkiválóbb aszúkészítés szempontjából. Kandírozott narancs és pisztácia ízét hozza a korty, miközben szárított füge, bazsalikom, zsálya és szegfűszeg illata jelenik meg az orrban. A savak frissé, jó ivásúvá teszik a tételt, miközben hosszú érlelési potenciált is biztosítanak.
 
Bor-étel párosítás
Hétvégi családi ebédek kiváló kísérője, különösen, ha libamáj, érlelt sajt, szárított gyümölcs vagy akár húsos fogás is kerül az asztalra.
 

Információk a pincészetről
 
A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky kúriával Bodrogkeresztúr központjában, a későgótikus templom, a hajdanvolt iskola és a plébániaépület közvetlen szomszédságában található. Az elmúlt századokat idéző történelmi környezetbe harmonikusan illeszkedik a környékbeli kőből épült modern borászati feldolgozó, mely az ArchDaily.com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán megnyerte az "Év Ipari Épülete 2011" címet. A rangos díjnak köszönhetően ország- és világszerte ismertté vált az épület asszimetrikus homlokzata, aminek komponálásában az eredeti középkori kőfal, a modern nyersbeton felület és a tölgyfa lágysága játszott szerepet. Az 1998-ban alapított birtok területe ma 25 hektár a legjobb tokaji dűlőkben.
 
Winelovers borok az olvasás mellé