Minden napra egy aszú: Hímesudvar Tokaji Aszú 2013

Borászportál
2018. március 10., 09:00


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Hímesudvar Tokaji Aszú 2013
Hímesudvar 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013

alkohol: 11,5% | maradékcukor: 186 g/l | sav: 9 g/l | készült: 2654 palack

2013-ban - a legutóbbi nagy aszús évjáratban - a lábbal kitaposott Kövérszőlő és Zéta aszúszemekre erjedő furmint mustot öntöttek, majd egy éjszakás áztatás után finoman kipréselték. Ebbe az aszúba több zéta aszúszem került. 26 hónap tölgyfahordós érlelés után 2016-ban, nyár elején palackozták.

Világos aranyszínű bor, toastos, pörkölt mogyorós és sárgabarackos, körtés jegyekkel. Komplex, gazdag beltartalmú, krémes textúrájú aszú, intenzív gyümölcsösséggel, fiatalossággal és hosszú kortyokkal. Sokáig ilyen marad. 
 
 
Hímesudvar
 
"Családunk közel 30 éve foglalkozik tokaji szőlőműveléssel és borkészítéssel. Jelenleg 3 ha területről szüretelünk, ami 15 000-20 000 palack finom tokaji bort jelent kis tételekben (1500-4000 palack/fajta), melyeket sorszámozott címkével hozunk forgalomba. Pincészetünk a borvidék névadó településén, Tokaj óvárosában, az egykor „borkereskedők utcája”-ként emlegetett Bem út 2. szám alatt található (a főtértől 2 perces sétával elérhető). Az épületet több mint 500 éve Szapolyai János erdélyi vajda, majd Magyarország királya olasz mesterekkel építtette és vadászházként használta."
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg.