Minden napra egy bor: Mikóczi Pincészet Cabernet Sauvignon 2011

Borászportál
2020. november 11., 08:30


Idén elmarad a Bordói November, a bordói vörös fajták legnagyobb hazai kóstolója, otthon sem kell azonban csúcs vörösbor nélkül maradnod. Lássuk, mit tud a szekszárdi Mikóczi Pincészet 2011-es cabernet sauvignonja 2020-ban! 
Minden napra egy bor: Mikóczi Pincészet Cabernet Sauvignon 2011
Mikóczi Pincészet (Szekszárd) Cabernet Sauvignon 2011
 
Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepő, hiszen a szőlő általában 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás pedig érdekesen koncentrált borokat hoz létre. A szűztermés esetében is lehet valami hasonló hatás, mert ez a bor méltán büszkélkedik a 2016-os VinAgora aranyérmével.
 
Derűs ital, fiatal, élénk, tele van erővel. Szilaj és telt, csupa energia, érett és gazdag. Ugyanakkor kecses. Találó a címkén szereplő kanyargós vonalú szarvas rajza: tényleg ilyen, mint egy nemes vad. Kecses és erőteljes, izomtól duzzadó, mégis elomló és szinte feminin. Furcsa ilyet írni egy cabernet sauvignonról. Lágyságát nyilván a löszös szekszárdi talajból nyeri. Hogy 2011-es, meg sem látszik rajta, sőt, azt mondhatnánk, hogy fejlődése elején jár. Az anyag annyira koncentrált és vastag, hogy kicsattan az erőtől, de mégis lágy és gömbölyded.
 
 
A bátai dél-keleti fekvésű bödei dűlőből származik a szőlő, ami hozzájárul a szőlő tökéletes érettségéhez. A megállapítás minden bizonnyal helytálló. A cabernet sauvignon azonban nehezen érő fajta, és azt szokták mondani, hogy problémája, hogy a tökéletes érettség állapotában savai már csökkennek. Így igazán nagy bort valójában optimális érettség helyett "optimális éretlenség" állapotában ad, ezt kell eltalálni. Ebben a borban pont ezt érezni, és ez egyfelől a szőlész szüreti időpontválasztását dícséri, másfelől a valóban kiváló 2011-es évjáratot.
 
Kivételes évjárat, kivételes alapanyag. Lehengerlő illat, hosszú perceken át szálazható. Dús feketeszeder, fenyőgyanta, enyhe fűszeresség a háttérben, mélyen és hosszan szippantható, nem lehet vele betelni. Kóstolva koncentrált, erőteljes, mint egy telivér, de egy pillanatra sem bántó módon. Bőséges tanninja érett-krémes, savai még mindig nagyon virgoncak, és az illatban tapasztalt fekete bogyós gyümölcsök itt talán még erőteljesebben jönnek. Az alkohol magas, de teljesen feloldódik a szerkezetben, lecsengésben finom csokoládéval köszön el. Különleges minőségű bor, a legszebb vad húsokat érdemli!
Winelovers borok az olvasás mellé