Minden napra egy pezsgő: Anonym Összhang 2013

Borászportál
2018. június 11., 08:00


A nyár beköszöntével egyre inkább vágyakozunk az izgalmas és jéghidegre hűtött pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a 2018-as Pezsgő Június legmenőbb magyar tételeivel!
Minden napra egy pezsgő: Anonym Összhang 2013
Anonym Pince, Összhang 2013
 
Izgalmas etyeki pezsgő, 75% chardonnay-ből és 25% pinot noir-ból. A teljes fürtös préselés, hűtött erjesztés és hordós érlelés után összesen 600 palack készült belőle. Dosage nélküli tétel, érett, diós-mogyorós, toast-os jegyekkel. A krémes textúra remek savgerincre épül, a buborékok és a habzás is szép, utóíze pedig egészen hosszú. 
 
"Szeretnénk, ha boraink többet jelentenének egy-egy szőlőfajtánál. Törekszünk arra, hogy a fajták és a termőhely adta lehetőségeket kiaknázva saját elképzeléseink köszönjenek vissza a borainkban. Legyenek ránk jellemzőek, mint zenére a ritmus, amit annyira szeretünk. Vagy fedezzük fel bennük a család apraját, akik már most velünk együtt készítik a borokat" - mesélte Szövényi Áron.
 


Hozzátette: "A szőlőművelés során figyelünk a szőlők fenntartható metszésére, ezért 3 éve speciális metszési módszert alkalmazunk. Az egyes tőkék terhelését már a metszés során beállítjuk, amit hajtás és fürtválogatással egészítünk ki. Az új telepítésű pinot noir és rajnai rizling szőlőinket biológiai növényvédelemmel védjük, és ültetvényeinkben sorköztakaró növénykultúrát alkalmazunk.

A borászati technológia során kíméletes feldolgozást alkalmazunk, a fehér szőlők egy részét áztatjuk, másik részét gyors feldolgozással kipréseljük. A mustot ülepítjük és hűtött tartályokban fajélesztővel erjesztjük. Az egyes tételek érlelését már a szüreti időpont megválasztásával és az erjesztési illetve érlelési technológiával is meghatározzuk.
 
Minden napra egy pezsgő: Anonym Összhang 2013

 
Pezsgővel a kezdetek óta (2006) foglalkozunk, de a törvényi változások miatt csak 2012-es évjáratunk jelenhetett meg először értékesíthető formában. 2004-2005 közötti Franciacortaban a Bella Vista-nál eltöltött gyakorlati tapasztalatok sarkallt arra minket, hogy Etyeken kipróbáljuk magunkat pezsgőben. Az első évjáratok alapborai mind hordóban érlelődtek, majd a tirázst követően minimum 18 hónapot seprőn érlelést alkalmazunk. Jelenleg brut nautre pezsgőket készítünk, melyeknél már az alapborok érlelése, házasítása során próbáljuk beállítani az egyensúlyt, hogy később a degorzsálásnál likőrözésre ne legyen szükség."
 
Előző napi pezsgőajánlónkat IDE kattintva meg is nézheted.