Minden napra egy pezsgő: Haraszthy Öreghegy Brut 2012

Borászportál
2018. június 13., 17:00


A nyár beköszöntével egyre inkább vágyakozunk az izgalmas és jéghidegre hűtött pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a 2018-as Pezsgő Június legmenőbb magyar tételeivel!
Minden napra egy pezsgő: Haraszthy Öreghegy Brut 2012
Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
 
Hagyományos erjesztéssel készült, évjáratos (2012) pezsgő, 60% pinot noir-ból, 40% chardonnay-ből. A pinot noir a Hercegföldről, míg a chardonnay az Orbán-dűlőről származik, amelyeknek alapborait 48 hónapig érlelték finomseprőn. 2017 májusában degorzsálták a 2. évjáratot, ezért a Pezsgő Június vendégei első kézből kóstolhatják ezt az izgalmas újdonságot. Alkohol-, cukor- és savtartalom: 12%, 6gramm/liter, 6,6 gramm/liter. Kiváló aperitif, de minden alkalomra szívesen ajánljuk ezt a tételt, amely kizárólag Etyeken, a pincészetnél érhető el.
 
 

Az etyeki Öreghegyen található Haraszthy Pincészet közel két évtizede foglalkozik borkészítéssel. Fő szőlőfajtáink: irsai olivér, sauvignon blanc, chardonnay, valamint pinot noir, amelyekből reduktív és tölgyfahordós érleléssel készítik boraikat. Küldetésük, hogy a hagyományos értékeket a modern technológia elemeivel ötvözve minőségi bort hozzanak létre és minél több borkedvelő poharába eljuttassák azt.
 
Etyeken a Törleynek köszönhetően a pezsgőkészítés nem újkeletű dolog, a borvidék talaja és fekvése kiválóan alkalmas chardonnay és pinot noir termesztésére, amely szőlőfajták hagyományosan a pezsgőkészítés alapjai. 2011-ben készült először ilyen tételük, pár száz palack mennyiségben. Borászuk, Pázmányi Dániel azóta is folyamatosan kísérletezik és talán nem titok, hogy a borvidék több neves borászata is komoly potenciált lát a pezsgőben. Remélik, hogy egyszer az etyeki pezsgő mint olyan, alapfogalommá válhat a borfogyasztók körében.
 
Előző napi pezsgőajánlónkat IDE kattintva meg is nézheted. 
Winelovers borok az olvasás mellé