Minden napra egy pezsgő: Barta Furmint Brut Pezsgő 2010

Borászportál
2018. június 13., 08:00


A nyár beköszöntével egyre inkább vágyakozunk az izgalmas és jéghidegre hűtött pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a 2018-as Pezsgő Június legmenőbb magyar tételeivel!
Minden napra egy pezsgő: Barta Furmint Brut Pezsgő 2010
Barta Pince, Furmint Brut Pezsgő 2010
 
Nyolc éves, tradicionálisan érlelt pezsgő Mádról. Az élénk citrusos, almás, barackos jegyek mellett a palackérlelésből származó petrolos jegyek is megjelennek. Ízben a vajas briós is megjelenik a hosszú, komplex kortyokban. Nyolc év után is remek struktúrájú a pezsgő, egyedül a habzás lehetne tartósabb. 
 
 
„Ha a szőlőt természetbarát módon műveljük, akkor a bort is készítsük a lehető legtermészetközelibb, leghagyományosabb módon.”
 
2003-ban alakult a cég az egyik legnagyobb preztizsű hegyaljai dűlő, az Öreg Király (vagy Nagy Király) dűlő feltámasztására. A Király hegy oldalában elhelyezkedő meredek és keskeny teraszok újjá építése és betelepítése 3 évig folyt. Az embert próbáló munka eredményeként ismét régi fényében tündököl Tokaj Hegyalja egyik legértékesebb szőlő területe. Az 50 évig pihentetett talaj megóvása érdekében a területen organikus gazdálkodás folyik. A borkészítés a Mád központjában elhelyezkedő XVI. századi eredetű Rákóczi kúriában történik. A méter vastag kőfalakból álló műemlék kúria földszintjén a borászat fogadó helyiségei, kóstoló helyiség, borbolt és birtokkonyha lesznek megtalálhatók. (Várhatóan 2011 nyarára.) A borászat a lehető legtermészetesebb módon készíti borait a történelmi környezetben olyan szőlőterületről, amely Tokaj 17-18 századi fénykorában egyike volt a legnagyobb becsben tartott területeknek.

Mivel a birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, így a talaja ma is érintetlen. A szőlőművelés során törekednek az organikus módszerek használatára, boraikat pedig a lehető legkisebb technológiai beavatkozással és maximális tisztasággal készítjük. E szemléletmódnak megfelelően boraik szinte kizárólag spontán erjednek, ily módon a szőlőben és a pincében található, természetes élesztők munkájára bízzuk magunkat.

Fontosnak tartják, hogy boraik tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait, és a talaj, a dűlők fekvése, az adott évjáratra jellemző időjárási viszonyok, valamint munkatársaink egyénisége mind egy-egy egyedi és megismételhetetlen tételben öltsenek testet.

Ujvári Vivien, borász
Barta Károly, birtokigazgató
Hajdú János, szőlész
 
Előző napi pezsgőajánlónkat IDE kattintva meg is nézheted. 
Winelovers borok az olvasás mellé