Minden napra egy vörösbor: Nyolcas és Fia - Cabernet Franc 2015

Borászportál
2017. november 15., 07:00


Hazánkban a vörösborok kedveltsége megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták, így pedig a bordói stílusú vörösborok továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Ezek közül a legmenőbbek ezúttal a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében mutatkoznak be. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Nyolcas és Fia - Cabernet Franc 2015
A bor: Nyolcas és Fia, Cabernet Franc 2015
 
A Nagyaszó dűlőről szüretelt szőlőből készült, spontán erjesztett, szűretlen, derítetlen válogatás. A fajtára jellemző fűszeres, fehérborsos illatot gyümölcsös, húsos és vastag korty követi, amit vaníliás jegyek kerekítenek, a tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően. 
 

A borászat: Nyolcas és Fia Borház
 
Tíz hektáros családi pincészet Egerben. Tradicionális és természetes eljárásmódú borkészítést vallják. Nyolcas Tamás verpeléti születése révén törzsgyökeres egrinek is mondható. 1980-ban döntött úgy, hogy elkezd szőlőműveléssel, majd borkészítéssel foglalkozni. 1981- ben el is telepítette az első tőkéket a Pajdos dűlőben, majd 1983-ban a Marinkában az Ottonel Muskotályt.

Egészen 1992-ig tartott ez az időszak és még több saját szőlőt is művelt, de mivel más városba költöztek, azoktól megvált és csupán csak ez a két ültetvény maradt meg, illetve egy kis pince Ostoroson, ami a mai napig is meg van és a most kóstolható borok egésze ott érett a palackig.

Ez a két szép ültetvény, a sok hazalátogatás és a pince elég alapot adott arra, hogy a 2000-es évek elején Tamás visszavegye az addig bérművelésbe adott területeket és hobbi szinten elkezdjen vele foglalkozni - ekkor vitte ki fiát, Ádámot először a szőlőbe 12 évesen. 2003-ban vásároltak új területet; a Síkhegyen, ahova egy Franciaországból hozott klónt, merlot-t ültettek.
 
Azóta minden nyár és rengeteg hétvége a szőlőben telt és kezdetét vette az a lassú folyamat, aminek köszönhetően 2012-ben úgy érezték, hogy megértek (és a borok is) arra, hogy bemutatkozzanak a hazai bort kedvelő és fogyasztó társadalom előtt.
Winelovers borok az olvasás mellé