Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz

Borászportál
2019. május 15., 13:00


Ebben a kiszámíthatatlan májusi időjárásban nehéz hétvégi programokat tervezni, kivéve, ha az ember borozni készül. Egyrészt mert bent is csaphatunk egy jó kis bulit a barátainkkal, másrészt mert vannak olyanak tételek, amik garantáltan előrébb hozzák nekünk a nyarat. Nyolc nyárváró bort válogattunk neked össze.
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz
1. Füleky Pincészet, Tokaji Kabar Vinnai 2017
 
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz


A borvidéken ez a száraz kabarok 13. évjárata. A fajtaborként ritkán megjelenő kabar roppant intenzív, fehér virágos illattal indít, amit zamatos vilmoskörte és fehérhúsú barack aromája követ. Vibráló savak, komoly test, elegancia és lassan kibontakozó, hosszú kortyok jellemzik egy csipetnyi vaníliával, mogyoróval és mandulával a korty végén. Igazi különlegesség, amivel bármilyen grillpartira érdemes betoppanni, hiszen remekül passzol a grillezett zöldségekhez, fehér húsokhoz, sőt, a finoman pikáns szószokhoz is. Mindössze 1932 palack készült belőle. 

2. Bock & Roll Fehér Cuvée 2017
 
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz
 
A Bock borokat mindenki ismeri – de vajon a Bock&Rollt kóstoltad már? Bock József fia, Valér először vörös Bock&Rollt készített, ám ma már elérhető a fehér változat is, nagy örömünkre. A Villányi borvidékről származó szőlőkből reduktív eljárással készített vagány, igazi nyárváró bor ez. A néhány százaléknyi rizlingszilváni és hárslevelű mesterien ellenpontozza a sauvignon blanc behízelgő és karakteres aromavilágát, míg a testet a kortyhoz a chardonnay adja. Lecsengésében egy finom, mészköves, ásványos jelleg érezhető, amitől még izgalmasabb lesz ez a fehér házasítás. (Bulikon tényleg kötelező.) IDE kattintva meg is tudod rendelni. 

3. Molnár Borház, Paulus Frizzante Rosé 
 
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz

A rozé mindig jó választás nyáron, pláne, ha habzó. Ez a Mórról érkező tétel illatában a most nyíló virágokat idézi, ízében pedig a jól ismert málnás-ribizlis jegyek mellett egy kis fehérhúsú őszibarackot is megmutat. Robosztusabb tétel élénk savakkal és nagy buborékokkal. Egyszerű, de nagyszerű és bombabiztos minden nyári (vagy nyárváró) bulira, különösen vendégváró aperitifként. 
 
4. Kamocsay Prémium Pinot Gris 2017
 
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz

A pinot gris, alias PG a világ borbárjainak aktuális sztárja, nem mellesleg egy világszerte elterjedt fajta, a pinot család (blanc és noir) tagja. Nálunk még csak most kezdik felkapni, pedig a középkor óta termesztik itthon is, ráadásul könnyedebb és érleltebb stílusban egyaránt kiváló tud lenni. A hazai választék legszebb példája a Neszmélyről érkező Kamocsay Ákos Prémium Pinot Gris: mézes illatú, nagyon vonzó és kissé „csajos” ízképe szinte édesbor benyomását kelti. Az átlagnál koncentráltabb, ugyanakkor ropogós savú bor, valahol félúton a könnyű, pinot grigiós szürkebarát és a franciás-elzászi sűrű, olajos változat között. Ha kint grillezünk, mehet a rácsra a haltól a disznóig minden, a bor el fogja bírni. De nagyon jó barátságban lesz a fűszeres mártogatósokkal is. IDE kattintva meg is tudod rendelni. 

5. Fekete Borpince, Fehér Gyöngyöző Kadarka
 
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz
 
 
Ha önmagában nem lenne eléggé speciális, hogy egy kékszőlőből készült fehérbort kortyolhatunk, akkor sincs gond, mert a szekszárdi Fekete Borpincénél tovább tudták fokozni az izgalmakat: a kadarkából fehér gyöngyözőbor készült. Szinte áttetsző, szuperkönnyed, üde stílusú borkülönlegesség, aminek illata és íze is 100%-ban a szőlővirágot és a klasszikus Traubi szódát idézi. Ha magaddal viszed a kerti partiba, garantáltan mindenki kér majd kóstolót belőle. Bizonyára nem véletlen az sem, hogy vannak, akik a Seycelles-szigeteki nyaralásukra is ezt a bort viszik magukkal! :)

6. Polgár Pincészet, Kadarka 2016
 
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz
 
Akik nyáron is inkább vörösbort isznak, azok számára a kadarkánál kevés jobb tippünk van (igazából nincs is). Pláne, ha olyan szakértőtől érkezik, mint Polgár Zoltán, aki ráadásul szintén palackozza a fajtát fehérborként (és sillerként) is. Minket most mégis inkább a klasszikus verzió érdekel, ami egy fél órára jégbe hűtve csodákat fog eredményezni. Minden paprikás krumpli, bográcsgulyás és pörkölt alapú fogás meghálálja a kadarka társaságát. IDE kattintva meg is tudod rendelni. 
 
7. Szepsy Nyúlászó Furmint 2015 (magnum)
 
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz

Igazi kuriózum, limitált mennyiségben. Azoknak ajánljuk, akik nagy dobásra készülnek, komoly ajándékot keresnek komoly alkalomra. A Tokaj-Hegyalján lassan 500 éve tevékenykedő Szepsy család profizmusáról és maximalizusmáról tanúskodik ez a magnum palackos, dűlőszelektált furmint. A Nyúlászó-dűlő borai kedvesek és szerethetők, a zúzott, kemény tufával kevert sárga agyag talaj évjárattól függetlenül kifogástalan egyensúlyt biztosít. Tökéletes bor, ami még évtizedekig megőrzi értékeit. IDE kattintva meg is tudod rendelni, az éppen megújuló furmint.hu oldalon pedig rengeteg étel-tippet is találsz a furmint mellé!

8. Demeter Zoltán Pezsgő Brut 2013
 
Nyolc nyárváró bor, amelyektől az idő is szebb lesz
 
Ha nyár, akkor persze pezsgő, úgyhogy a most nagyon divatos tokaji pezsgők közül válogattuk be neked az egyik kedvencünket. Ez a 100% furmint pezsgő méthode traditionnelle eljárással, azaz hagyományosan palakcban érlelve készült, ráadásul az elsőtől az utolsó lépésig házon belül, ami a kis pincékre ritkán jellemző. A vulkanikus termőhely és a borász precizitása mellett az idő a legnagyobb hozzáadott értéke, hiszen a palackok a likőrözés és a kézi degorzsálás között három évig érnek a pincében. Színe aranyló, illata finoman élesztős, savai ásványosak, ízében pedig a zöldalma, birs, és a szuperelegáns buborékok dominálnak. Elképesztő hosszúak a kortyok, és elképesztően sokáig fogjuk még élvezni ezt a pezsgőt (legalábbis amíg van belőle). IDE kattintva meg is tudod rendelni.