Olimpiai álmok váltak valóra az egri pincészetnél

Fendrik Zsóka
2015. május 20., 21:10


A Challenge International du Vin, Európa leismertebb borversenye 39. alkalommal került megrendezésre Bordeaux-ban, ahol szakértői zsűri bírálja a világ jobbnál jobb birtokairól beérkezett mintákat. A díjazott magyarországi borok sorát nézve sokszor feltűnik egy egri név: a Petrény Winery. Az öt éremmel jutalmazott borászat birtokigazgatóját, Petrény Attilát kérdeztük a pincészet koncepciójáról, és a bordeaux-i verseny fontosságáról.
Olimpiai álmok váltak valóra az egri pincészetnél
Akik ismerik önöket, azoknak nem meglepetés, hogy ilyen szépen szerepeltek a boraik a nemzetközi megmérettetésen, amelyhez ezúton is gratulálunk. Azok kedvéért, akik még nem ismerik a történetüket mondana pár szót arról, hogyan került a borászat közelébe?
 
Eredeti foglalkozásom kibernetikus mérnök. A családunknak volt Egerben szőlője, öcsémmel gyermekkorunkban sokat kellett ott segítenünk, akkor megfogadtuk, hogy nekünk soha nem lesz ültetvényünk. Aztán 2001-ben vásároltunk területeket, és 2005-ben elkészült az első borunk. De a kereskedelmi forgalmat nem lehet egy borra alapozni, így 2009-ig a szortiment kialakításán fáradoztunk. A több mint száz éves verpeléti kóser pincében készítjük borainkat, amelyekhez az alapanyagokat az egerszóláti, feldebrői és verpeléti települések dűlőiből szüreteljük.
Jelenleg milyen fajtákból áll a pincészet szortimentje?
 
Összesen 23 szőlőfajtával dolgozunk, ezek között vannak kísérleti fajták is, mint a syrah, fekete leányka és a zinfandel. Kevés a tapasztalatunk, ezért is próbálkozunk. Szeretnénk megmutatni a területek potenciálját, a megfelelő szőlőfajták segítségével.
 
Egy külföldi vendégnek sokkal könnyebb a pincészetet fejben elhelyeznie a nemzetközi fajták segítségével. Ezekkel is megmutatjuk a területeink egyediségét, így már kíváncsi lesz a helyi szőlőfajtákra is. Vesszőparipámmá vált a hárslevelű, meggyőződésem, ha nagy, egri, fehérbort akarunk létrehozni az csakis ebből a fajtából, vagy ezen alapuló házasításból készülhet.
 
Ha a házasításoknál tartunk, az önök szortimentjében két bikavér is szerepel. Elmondaná ezek között mi a különbség?
 
A vörösborok esetében fontosabbak Egerben a házasítások, mint a fajtaborok. A bikavér esetében tudatosan haladunk két vonalon, ezek: a bordeaux-i és a burgundi. Az első esetében (Big Band) a közel 50 százalék kékfrankos mellé cabernet franc és cabernet sauvignon kerül, míg a második esetben (Borgundi) ugyanehhez az alaphoz pinot noir és syrah társul.
 
Véleményem szerint, a burgundiai irányvonalat képviselő (Borgundi szériába tartozó) bikavér markáns különbséget mutat a szekszárdi névrokonától. Így már kevésbé keverhetik össze a fogyasztók. Mindig azt mondták, hogy Eger Magyarország Burgundiája, ez nem véletlen, fontos fajtává nőtte ki magát a pinot noir,ha házasításba kerül, akkor szépen érik és tartóssá válik a bor.
 
Olimpiai álmok váltak valóra az egri pincészetnél
Petrény Winery borboltja
 
A díjat nyert borok között szerepelt az előbb említett Big Band bikavér is, amely a 2009-es évjárat termése volt. Ezen kívül még négy érmet hoztak el Franciaországból. Miért ezeket a tételeket küldte a megmérettetésre?
 
Azokat a borokat küldtük, amelyeket a legjobbnak ítéltünk meg. Nem tudtuk, hogy ott mit preferálnak a bírálók, de jó visszajelzés, hogy a verseny végeredménye követi a mi árlistánkat. Ez azt jelenti, hogy jól pozícionáltuk a tételeket.
 
Sokan legyintenek a borversenyekre, és nem küldenek mintákat sem hazai, sem külföldi megmérettetésekre. Ön mivel győzné meg ezeket a borászatokat, hogy érdemes szerepelni ezeken?
 
Én fontosnak tartok a borversenyeket, mert össze tudjuk mérni magunkat más pincészetekkel. Megtudjuk, hogy mi a piaci elvárás, képet kapunk az ízlésről, hogyan pontozzák a magyar és a nemzetközi fajtákat.
 
A Challenge International du Vin a borok olimpiája, 2005-ben egy álom volt, hogy érmet szerezzünk ezen a versenyen. Most ez teljesült, öt díj formájában. A 20 euró feletti árkategóriában a 2011-es évjáratú Cabernet SauvignonSuperior 18. helyezést ért el a világ borai között, ahol igazi, nagy bordeaux-i tételekkel versenyzett.
 
Olimpiai álmok váltak valóra az egri pincészetnél
Padok dűlő panorámája
 
Ha egy egri cabernet sauvignon aranyérmet tud nyerni egy ilyen presztízsű versenyen, akkor van valami keresni valója a fajtának Magyarországon?
 
Hazánkban és az Egri borvidéken is leírták a cabernet sauvignont, de nem a fajtával, hanem a művelési technikájával és a termőhellyel van a baj. Korlátozni kell a termését egy fürt per vesszőre, hektáronként 60 mázsa az ideális a mi tapasztalataink szerint. Itt tenném hozzá, hogy vannak olyan területek, ahol stabilan beérik a fajta, mint nálunk a Padok dűlőben, ahonnan a 2011-es évjáratot is szüreteltük. A szőlő gondolkodását kell megértenünk, mi erre helyezzük a fő hangsúlyt pincészetünkben.
 
A PetrényWinery eredményei a Challenge International du Vin borversenyen:

Petrény Winery: Cabernet SauvignonSuperior 2011 (arany érem)
Petrény Winery: Merlot Superior 2011 (ezüst érem)
Petrény Winery: Padok Superior 2011 (ezüst érem)
Petrény Winery: Astra Superior Egri Csillag 2011 (bronz érem)
Petrény Winery: Big Band Superior Egri Bikavér 2009 (bronz érem)
Winelovers borok az olvasás mellé