Öt favorit tétel a csúcsborok terméből


2022. november 04., 13:35


Öt prémium vörösbor, amit te is megkóstolhatsz a vörösborok nagy ünnepén.
Öt favorit tétel a csúcsborok terméből
A hazai vörösborok nagy ünnepén, a Bordói November Nagykóstolón idén is a bordeauxi típusú házasítások, ill. a fő fajtákból készült fajtaborok lesznek a középpontban. A cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot fajtákból a világ legnagyobb borai készülnek Bordeaux-ban, és szerte a világon. A Bordói November minden évben ezeknek a fajtáknak a hazai legszebb eredményeit mutatja be.
 
Nézd meg, kik lesznek a kiállítók a 2022-es Bordói Novemberen, és vedd meg a jegyed a rendezvényre itt.
 
A sétálójegy korlátlan borkóstolást tesz lehetővé: több mint 150 bort kóstolhatsz meg egy este alatt. A csúcsborteremben pedig további extra tételekkel ismerkedhetsz, ezekből mutatjuk meg most öt kedvencünket.
 
Koch Csaba Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012
Már a kiváló fekvésű dűlőkről szüretelt szőlő minősége is sokat ígért. Színe mély rubin, illatában feketeribizli, aszalt meggy, szeder, málna, csokoládé, majd lekváros, likőrös jegyek. Ízleléskor bársonyos tanninok, gyönyörű, izgalmas zamatok és illatok teljesítik ki az élményt. Hosszú kis fahordós, majd palackos érlelés után vált igazi prémium minőséggé: a hórdós jegyek mostanra tőkéletesen integrálódtak. Sűrű beltartalmú, nagy testű bor, jelentős tanninokkal.
 
 
Öt favorit tétel a csúcsborok terméből
 
 
Maul Dániel 2018
Sötét rubin színű bor bíbor reflexszel. Illatában gyümölcsök, kávé, étcsokoládé, dohány. Telt, koncentrált ízek, meggyes, rumos aromák. Nagyon sűrű szövésű, tömény, likőrös jegyekkel. Simogató tanninok, finoman tartó savak teszik feledhetetlenné ezt a cabernet franc és merlot házasításából született bort.
 
Öt favorit tétel a csúcsborok terméből
 
Malatinszky Kúria Merlot Vegan 2007
Ez a bor is megmutatja, mit jelent a gyakran hangsúlyozott érlelhetőség a Malatinszky boroknál. Színében a fejlődés sárgásbarna tónusa, de a mély bíbor alapvetően még mindig meghatározó. Illata erőteljes, lélegeztetés után rétegek sokasága tűnik elő. Szájban is kifinomult és összetett, egymás után tárulnak fel a gyümölcsök és a földes ízek. Vastag, gazdag, felemelő bor, egy nagyszerű évjárat megtestesülése.
 
Öt favorit tétel a csúcsborok terméből
 
 
Schieber Patina Merlot
Csodás évjáratból származó bor. Sűrű szövésű, komplex, tartalmas. Illatolva keleti fűszercsokor, ami minden érzékszervünket betölti. A kortyban gyümölcsök garmadája. Szeder, áfonya, kökény és menta. Jól eltalált hordóhasználat teszi még élvezhetőbbé. 
 
Öt favorit tétel a csúcsborok terméből
 
Tudtad? A merlot attól függően, hogy hűvösebb (cool climate) vagy melegebb (warm climate) éghajlaton szüretelték, különféle stílusú bort eredményez.
 
A cool climate merlot közepesen testes, rubin színű, feszesebb struktúrájú, enyhén földes jegyekkel bír.
 
Illat- és ízprofiljában a következők szerepelnek:
málna, cseresznye, szilva, szeder, áfonya, füge
lila virágos jegyek, ibolya, írisz
dohánylevél, babérlevél, menta
édesgyökér és ánizs
gomba, nedves avar, földesség
keserű csokoládé, kávé, szegfűbors
 
A warm climate merlot általában mély rubin színű, gyümölcsösebb, selymesebb tanninokkal, gyakran kap hordót az érlelés során, ezért vaníliás, csokoládé és füstös cédrus jegyeket hordoz.
 
Illat- és ízprofiljában a következők szerepelnek:
szeder, áfonya, szilva és/vagy málna
erőteljes ibolyás jegyek
vanília, szegfűbors és fahéj
csokoládé, kávé

Sauska Cuvée 7 Villány 2018
Mély rubinvörös bor, viola bevillanásokkal. Illatában izgalmasan keverednek a pirosbogyós gyümölcsök és zöldfűszerek, főleg kakukkfű és zsálya. Fehérbors, szegfűszeg, szép egyensúlyú korty. Tanninjai melegek, szépen terül a szájban, finoman gyümölcsös és hosszú. A Cuvée 7 Villányban finom egyensúlyban vannak a villányi dűlők különböző karakterei. A Konkoly dűlő a gyümölcsösséget, az Ördögárok a férfias tanninokat, a Kopár pedig a tüzes-fűszeres jegyeket adja a bornak.
 
Öt favorit tétel a csúcsborok terméből
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé