Öt tudnivaló Villányról: a kikericstől a nagyharsányi ördögig – 1. rész

Borászportál
2021. augusztus 03., 11:04


A legdélebben fekvő és legmelegebb borvidékünk egyben az egyik legismertebb. Amíg a fehérborai a frissességükkel együtt is kerekebb testtel, érett gyümölcsösséggel és lágyabb savakkal örvendeztetik meg a fogyasztót, addig a vörösborai komplex „gyümölcskosár” mellett a fűszeresség magasiskoláját képviselik. Lássunk öt tudnivalót Villányról, ami a borvidéki látogatást még izgalmasabbá teheti.
Öt tudnivaló Villányról: a kikericstől a nagyharsányi ördögig – 1. rész
fotó: pikist.com
1.Kikerics, a villányi borok védjegye
 
A magyar kikerics – Colchicum hungaricum – a borvidék 2006-ban bejegyzett eredetvédelmi szabályozásának szimbóluma. A kikerics kizárólag a Szársomlyó-hegy déli oldalán él meg, a legkorábban nyíló virág Villányban. A védjeggyel ellátott borhoz a szőlő a Villányi borvidéken, mint lehatárolt termőhelyen terem, a környező síkságból kiemelkedő Villányi-hegység déli kitettségű, nagyságrendileg 25 km hosszan elnyúló lankáin. A kikericset a villányi borok hitelét védi, a logó külső kettős körében foglal helyet a „Districtus Hungaricus Controllatus Villány” felirat.
 
A szabályozás védi a termőhelyet, kijelöli a borvidék pontos határait, biztosítja a dűlők egyértelmű megkülönböztetését, minősíti az egyes termőhelyeket. Az engedélyezett szőlőfajták mellett valamennyi termesztési és technológiai eljárás szintén szigorúan ellenőrzött. Az adott évjáratokban termelt mennyiség és az érlelés úgyszintén folyamatos felügyelet alatt kerül nyilvántartásba. Ha egy bor a villányi borvidék eredetvédelmi szabályzatában előírt követelményeknek megfelel és a Borvidéki Borbíráló Bizottság is megfelelő minőségűnek ítéli, akkor viselheti a címkén a magyar kikerics védjegyét. A borok három minőségi kategóriába sorolandók: classicus, premium, super premium.
 
A classicus minősítésű vörösbor színe a világos rubintól a mélyvörösig változhat. Ízvilága komplex, a finom, elsősorban a kék és piros bogyósgyümölcsöket (szilva, szeder, fekete ribizli, málna) idézőtől intenzív fűszeres aromákig terjedhet. Karaktere a bársonyostól a testesig húzódhat selymes savakkal és finom tanninokkal. Engedélyezett szőlőfajták: blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, kékoportó, menoire, merlot, pinot noir, syrah és zweigelt. A premium és a super premium minősítésű vörösbor csak cabernet franc szőlőfajtából készülhet. A premium tételek a classicusnál testesebbek, összetettebb íz- és zamatvilággal rendelkeznek, a friss gyümölcsök mellet aszalt gyümölcsökre és lekvárokra jellemző illatokkal és ízekkel találkozhatunk, ezek kiegészülnek a fahordós érlelés fűszeres, csokoládés illat- és ízjegyeivel.
 
Öt tudnivaló Villányról: a kikericstől a nagyharsányi ördögig – 1. rész
fotó: pikist.com
 
A premium maximum 60 hl/hektár hozam mellett készülhet és kötelező a minimum egy éves hordós érlelés. Super premium kategóriában először 2015-ben készülhetett bor. A nagyformátumú, elegáns, komplex borban  egyértelműen fellelhető a cabernet franc fajtakaraktere: kökény, erdei szamóca, szilva, aszalt gyümölcs, lekvár. A hosszú utóízben a fahordós érlelés összetett és elegáns fűszervilága díszíti a gyümölcs adta ízjegyeket. Az előírt hozamkorlátozás 35 hl/hektár. A forgalomba hozatal előtt legalább egy évet tölt a bor hordóban és egy évet palackban.
 
2.Amíg a nagytestvér a villányi franc, addig a kistestvér a REDy
 
A Villányi Franc a cabernet franc francia szőlőfajtából  készített bor, a regionális szintű eredetvédelmi rendszerben rögzített önálló márkanév. 100%-ban cabernet franc-ból, premium és super premium kategóriában készülhet. A cabernet franc fajta a franciaországi Bordeaux-ból származik, napjainkban a világ majdnem összes szőlőtermő vidékén megtalálható. Az ősi bordeaux-i hagyományok értelmében inkább a borházasításokban elterjedt, fajtaborként a Loire mellett épp Villány ad kiemelkedő minőséget. Utóbbinál az 16%-át teszi ki, ezzel a harmadik helyen van a cabernet sauvignon és a portugieser után. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és sok napsütést élvező cabernet franc markáns, friss és lendületes bort ad.
 
A piaci trendekhez igazodva a helyi termelők 2017-ben megalkották a komoly, komplex Villányi Franc kistestvérét. A REDy, a borvidék legújabb, „Y” generációs közösségi bisztróbora, könnyed, vidám, gyümölcsös, fiatalos és vagány egyben. A REDy egy portugieser alapú házasítás, amiben megjelenhetnek egyéb, Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66%, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet.
 
Öt tudnivaló Villányról: a kikericstől a nagyharsányi ördögig – 1. rész
fotó: villanyiborvidek.hu
 
A cél egy illatában a piros- és feketebogyós gyümölcsöket idéző, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor megalkotása volt, ahol a primer ízek dominálnak. A bort bármelyik villányi borász készítheti, ám a forgalomba hozatalhoz egy külön eredetvédelmi bizottság minősítése szükséges – hasonlóan a Villányi Franc-hoz. A minősítést követően azonos márkanévvel, azonos címketervvel, saját REDy kapszulával kerülnek a borok forgalomba. A REDy hipermarketek polcain nem található, kizárólag az éttermek, borbárok és szaküzletek kínálatában találkozni vele.
Winelovers borok az olvasás mellé