Óvatosan az alacsonyabb alkoholtartalmú borokkal és sörökkel!

Borászportál
2018. február 20., 17:56


Egy tudományos kutatás állítja, az alacsony alkoholtartalmú borok és sörök gyártóit nem éppen nemes célok vezérlik.
Óvatosan az alacsonyabb alkoholtartalmú borokkal és sörökkel!
A könnyebb borok és sörök gyártói és forgalmazói egyelőre nem veszik ki a részüket a világszerte egyre elterjedtebb, a mértékletes és felelősségteljes alkoholfogyasztásra buzdító kampányokból. Erre a következtetésre jutottak a University of Cambridge munkatársai a BMC Public Health szaklapban a minap közölt tanulmányuk szerint.

Az egyetem a vizsgálatban a nagy angliai áruházláncok online felületeit elemezte. Arra voltak kíváncsiak, a boltok mivel igyekeznek rávenni a fogyasztókat az alacsonyabb alkoholtartalmú szeszesitalok vásárlására és fogyasztására. A vizsgálat során a 8,5 százalékosnál gyengébb borokat, illetve a 2,8-asnál gyengébb söröket hasonlították össze a hagyományos változatokkal.

A tanulmány szerzői azt találták, az alacsonyabb alkoholtartalmú borok reklámjainál a hangsúly inkább azon van, hogy ezekből egy pohárkával bármikor, „akár ebédidőben” is meg lehet inni, és egyébként minden alkalomra ideálisak. Az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök reklámüzenetei elsősorban a fogyasztói kör kibővítésére irányulnak, mondván, ez akár a felfrissülésre vágyó sportos embereknek is tökéletes választás.
 

Milica Vasilijevic, a tanulmány egyik szerzője így foglalta össze a kutatócsoport tapasztalatait: „Az alacsonyabb alkoholtartalmú italoknál ott a potenciál, hogy csökkentsük az alkoholfogyasztást, amennyiben a fogyasztók ezt választják a hagyományos változatok helyett.
Ha viszont ezzel nem élünk, akkor paradox módon egyszerűen csak arra serketjünk ezekkel a termékekkel az embereket, hogy többször igyanak alkoholt”.
 
”Komplexebb, átfogóbb üzenetekben érdemes gondolkodni. Tisztában kell lenni vele, hogy az egészségtudatos életet sok tényező együttese adja ki. Az alkoholfogyasztás, illetve az alkoholtípusok közötti választás csak egy ezek közül” – válaszolja Dr. Demetrovics Zsolt, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetőjére arra a kérdésre, teljesen elvetélt ötlet lenne-e a gyártók részéről a mai egészség- és környezettudatos fiataloknál a reklámmal ezt a vonalat erősíteni.

Az egészség kérdése egyébként bár megjelenik a reklámokban, az a ma divatos témákban, a kalória- és szénhidrátértékek közlésében merül ki. Arról egyetlen szó sem esik, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhat.

Az egész különösen annak fényében visszás, hogy 34, a szigetországban jelen lévő nagy gyártó és forgalmazó alig 3 éve írta alá a felelős alkoholfogyasztásról szóló egyezményt. A fogyasztás serkentésének szándéka gyártói oldalról persze nem újkeletű. Mint Demetrovics mondja „a Breezer típusú italok piacra dobásának is az volt a célja anno, hogy növeljék a fogyasztás mértékét: édes, könnyen fogyasztható, emiatt nem érezzük igazából, hogy alkoholt iszunk”.
 
Winelovers borok az olvasás mellé