A prosztatarák ellen is véd a bor?

Borászportál
2013. január 02., 12:14


Egészség - A Missouri Egyetem kutatói most kimutatták, hogy a borban található vegyület, a reszveretarol sebezhetőbbé teheti a prosztatadaganatot a besugárzással szemben, ami a prosztatarák összes típusa, így az agresszív tumorok esetében is növeli a teljes felépülés valószínűségét.
A prosztatarák ellen is véd a bor?
 
– Más kutatások azt mutatták, hogy a reszveratrol fogékonyabbá teszi a daganatos sejteket a kemoterápiára. Mi azt akartuk megvizsgálni, hasonló hatást gyakorol-e a sugárkezelés esetében is – számolt be Michael Nicholl, az egyetem orvosi karának onkológusa. – Felfedeztük, hogy amikor a daganatos sejtek ki vannak téve a vegyületnek, fogékonyabbak a sugárkezelésre, és ez a hatás nagyobbnak mutatkozott, mint amikor külön-külön alkalmaztuk a két anyagot.
 
A prosztatarákos sejtek két fehérje, a perforin és a granzim B alacsony szintjével rendelkeznek, amelyek közösen működve képesek elpusztítani a sejteket. Amikor a kutatás során reszveratrolt vezettek be a prosztatadaganatos sejtekbe, a két fehérje aktivitása nagymértékben megnőtt. A sugárkezelést követően a rákos sejtek akár 97 százaléka is elpusztult, ami sokkal magasabb arány, mint amikor csak besugárzást alkalmaznak – adta hírül a MediPress.
– Létfontosságú, hogy a daganatos sejtek elpusztítása érdekében mindkét fehérje, a perforin és a granzim B is jelen legyen. Kimutattuk, hogy a reszveratrol segít fokozni a fehérjék aktivitását a prosztatadaganatos sejtekben – magyarázta Nicholl. – Kiderült, hogy a reszveratrol-sugárkezelés kombináció sokkal több daganatos sejtet pusztított el, mint amikor a sugárkezelést magában alkalmazzuk. Azt is fontos megjegyezni, hogy a módszer a prosztatadaganat minden típusát elpusztítja, az agresszív daganatos sejteket is beleértve.
A Journal of Andrology and Cancer Science szaklapban megjelent tanulmányban Nicholl arról is beszámolt, hogy bár a daganat helyén nincs szükség a reszveratrol nagy dózisára, a szervezet olyan hatékonyan dolgozza fel a vegyületet, hogy rengeteg reszveratrolt kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy elegendő mennyiség jusson el a daganat helyszínére. E nehézség miatt a vegyület más, hatékonyabb beviteli módjait kell kitalálni.
Winelovers borok az olvasás mellé