Súlyos fagy csapott le Burgundiára

Borászportál
2016. április 29., 20:05


Cudar időjárás fenyegeti a burgundiai és sok más francia borrégió szőlőültetvényeit.  A hőmérséklet fagypont alá süllyedt az április 27-re virradó reggelen.
Súlyos fagy csapott le Burgundiára
Szőlőhajtás Chablis-ban (Forrás: Aurélien Ibanez fotográfus Facebook oldala)
Szerte Európában az időjárás arra készteti a gazdákat, hogy komoly fagyvédelmi eljárásokkal vegyék fel a harcot a nulla fok alatti hőmérséklettel. Olyan extrém megoldásokkal védekeznek a szőlőben, mint például a sorok között elhelyezett égő fáklyák.  
 
Súlyos fagy csapott le Burgundiára
Égő fáklyák Chablis területein (Forrás: Aurélien Ibanez fotográfus Facebook oldala)

A helyi képviselők a TheDrinksBusiness.com-nak beszámoltak a ritka „áprilisi jelenségről”. A fagy szinte teljes Burgundiát súlytotta, még azokat a parcellákat is, amelyek általában megmenekülnek a kártól. Elsősorban a magasabban fekvő szőlőültetvényeken okozott problémát a hűvös időjárás, többek között  Chablis és a Grand Auxerrois, de súlyos a helyzet Côte de Beaune északi részén (Savigny, Chorey és le Meursault, Pommard és Volnay) és Marsannay-ban (Côte de Nuits) is láthatóak a károk a növényen. 

További aggodalomra ad okot, hogy a múlt héten 1500 hektárnyi szőlőterületen már jégeső is pusztított Côte de Chalonnaise-ban, így a reggeli fagyok már csak tetőzték a helyzetet. 
 
Súlyos fagy csapott le Burgundiára
Ébred a Nap Chablis-ban (Forrás: Aurélien Ibanez fotográfus Facebook oldala)

Bejelentések érkeztek még a Loire és Languedoc vidékről, az olasz Abruzzoból, valamint Svájcban és Stájerországban is problémát okozott a jelentős mértékű lehűlés. Egyelőre még ismeretlen mekkora károkkal kell számolniuk a borászoknak. Az eddigi visszajelzések alapján a helyzet nem túl bíztató.
További képek Aurélien Ibanez fotográfus Facebook oldalán!
Fordítás: Brezóczki Barbara
 
Winelovers borok az olvasás mellé