Szekszárdi Nyitott Pincék a pünkösdi hosszú hétvégén


2023. május 25., 11:39


A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén, május 26-29-ig kitűnő szekszárdi borokkal várják a vendégeket. A borkedvelő turisták Szekszárd legszebb dűlőibe kapnak ilyenkor meghívást. Idén Pünkösdkor huszonnégy pincészet vár tárt kapukkal, és kóstoltatja a borait, köztük a Fekete Borpince. Érdemes mielőbb időpontot foglalni, hogy biztosan beférjünk a kóstolókra.
Szekszárdi Nyitott Pincék a pünkösdi hosszú hétvégén
A Fekete Borpincét mi évről évre felkeressük ezen a rendezvényen. Fekete Mihály Endre kitűnő példája annak, milyen az, amikor a borász a családi hagyományokat követve, a borvidék és a természet tiszteletével, és nem utolsósorban nagy hozzáértéssel készíti a borait.
 
Szekszárdi Nyitott Pincék a pünkösdi hosszú hétvégén
 
Ha a pincénél jársz, mindenképpen kóstold meg a Patikárius Cuvée 2018-as évjáratát, amely kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, zweigelt és syrah borok egyedi házasítása. Telt ízű, harmonikus bor közepes testtel, kellemes savakkal és lágy tanninokkal, erdei bogyós gyümölcsös ízvilággal, amely még a nagy melegben is jól esik Szekszárd legszebb dűlőiben.
 
A Fekete Borpince területei az Iván-völgyben, a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben találhatóak, és rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Legtöbb szőlőjük az egyik kiemelkedő termőhelyen, az Iván-völgyben terem.
 
Szekszárdi Nyitott Pincék a pünkösdi hosszú hétvégén
 
Ha már ott jársz, kérdezz rá, mi kóstolható a 2017-es nagy vörösborokból. Ha még maradt belőlük, akkor ezek a borász szerint most különösen jó formában vannak, a legjobb tulajdonságaikat mutatják.
 
Ilyen a Mókamester Cuvée 2017, amely a 2022-es Winelovers 100 díjazottja is volt. A nevével ellentétben inkább a tartalom, a mélység és érettség jellemzi, és meggy, szilva, szeder, ibolyás-violás karakterek teszik olyan sokszínűvé. A pince egyik csúcsbora: intenzív, dinamikus, vibráló karakter. 
 
A Merlot válogatás 2017 sötét rubin színű, tartalmas, tüzes vadmálnás, erdei bogyós illat- és ízvilággal. A 2020. évi bordeaux-i Challenge du Vin nemzetközi borverseny aranyérmes bora. A 2017-es kadarka, cabernet sauvignon válogatás és kékfrankos válogatás is figyelemre méltó.
 
Ha üdítőbb, frissebb tételekre vágysz, választhatod a mindig népszerű rozé házasításokat, a Nero rozét vagy a könnyedebb, gyümölcsbomba siller borokat.
 
A Fekete Borpincénél óriási a fajtaválaszték, és ez annak is köszönhető, hogy a napfényes mediterrán jellegű táj, és a könnyen felmelegedő világos színű lösztalajok kitűnő terepet nyújtanak a legtöbb vörösbort adó szőlőfajták számára. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé