Színt vittünk a szekszárdi ködbe

Fendrik Zsóka
2014. november 26., 11:26


Beköszöntött az ősz, leszállt a köd, de a szekszárdi Mészáros Borháznál mindig kisüt a nap, amikor kadarka kerül a pohárba. A pincészetnél sok minden változott az utóbbi időben. Megcsodáltuk a nemrégiben átadott négy csillagos szállodát, borokat kóstoltunk és Mészáros Pétert kérdeztük, hogy milyen tapasztalatai voltak az egy héten át tesztelt Honda CR-V 1.6 i-DTEC–vel kapcsolatban.
 
Színt vittünk a szekszárdi ködbe
A Honda CR-V 1.6 i-DTEC a Merops Hotel előtt
A délelőtti órákban érkeztünk Tolna megye székhelyére, ami a hideg, zord idő ellenére is nyüzsgött. A Mészáros Borház parkolójába egyből felfigyeltünk a csillogó téglavörös Honda CR-V-re (Passion Red Pearl – színárnyalat). Az egyedülálló stílusú autóval nem lehet feltűnésmentesen közlekedni, de úgy tűnt Mészáros Péter nagyon élvezte a járgánnyal töltött hetet. Könnyű volt megszokni, élmény a vezetése, kényelmes ülései akár a fotelek. Szívesen elfogadnám - mondta.
Megjelenésre merész az új Honda, de elegáns és kifinomult, jól mutatott az új négycsillagos Merops Hotel előtt. Jellegzetes a visszapillantó tükrök széles íve, ami csökkenti a holt teret és növeli a biztonságot. A szüreti időszak végén is hangulatos a szőlőben, ezért a Strázsa hegyet tűztük ki úti célul. Így lehetőségünk volt kipróbálni az autót a meredek útszakaszokon is, és bizony könnyedén vette az emelkedőket.
Színt vittünk a szekszárdi ködbe
Mészáros Péterrel a Strázsa hegyen
A Honda belső teréről a kényelem jutott először eszünkbe. Mind az anyósülésnél, mind hátul hatalmas terek vannak. Vezetés közben minden kéznél van, egy perc alatt ki lehet igazodni, mi mit kordinál, egyszerűen csak élvezni kell az utazást. Miután a szőlők közé érkeztünk a köd nem szűnt, a sorok elvesztek benne, a fáknak csak halvány körvonalai látszódtak. Végigpásztáztuk a már lombjait hullató kadarka tőkéket és megtudtuk, hogy az idei szüret a pincészetnél jól alakult, igazán magas mustfokokat tudtak elérni a szőlőben.
Lassan visszaindultunk a borházhoz. Az autó átlagfogyasztása roppant kedvező, autópályán 5,5l, városban 6l volt. Emellett környezetbarát, ha már kellően bemelegedett a motor, akkor a piros lámpánál leáll és egy kuplung benyomással újraindul. Így nem pöfékel a gyalogosok orra alá sem.
Színt vittünk a szekszárdi ködbe
Az új Honda CR-V
A szőlőben tett látogatásunk után a város központjában található Merops Hotelben Mészáros Péter és édesapja meséltek boraikról, azok történetéről. A pincészetnek három borcsaládja van: a primőr tételek – chardonnay, Irsai Olivér, vörös házasítás, a klasszik szelekció – fajta vörösborok és a válogatás vagy úgynevezett reserve tételek – dűlőt vagy márkabort jelenítenek meg.
 
Elsőként a 2014-es lösztalajon termett pinot noir rozét kóstoltunk. Színe halvány lazac, egy igazi gyümölcsbomba, ami kis szellőztetés után virágokkal egészül ki. Frissítő korty, fűszerekkel az ízében.
Már Péter nagyapja is szőlőtermesztéssel foglakozott, majd édesapja, Pál 1975-ben újratelepítette a Kisbödőt, ahol három tőkét nemesített egy akkor még ismeretlen kékszőlőből. Kísérleteztek nagyon sokáig vele, szép termést hozott, aminek gyümölcsét nem akarták veszni hagyni. Majd a Pécsi Tudományegyetem segítségével megvizsgálták őket morfológiailag és bebizonyosodott, hogy egy régi kadarka alfajai. Felszaporították a vesszőket és 2003-ban újratelepítették, azóta a fajtajegyzékben így szerepel: Mészi kadarka. Miért különleges? Nem rothad, és jól cukrosodik ez a klón. Több fajta van, amit régen kereszteztek, de ezek nem hasonlítanak erre. Apró bogyójú, melynek bora különleges ízvilágú. A filoxéra előtt valószínű, hogy ilyen volt a kadarka, meséli Péter.
Színt vittünk a szekszárdi ködbe
Az Ohmerops 2011 cuvée és a St. Grál Mészi Kadarka 2011
A poharunkba került a 2011-es évjáratú St. Grál kadarka, melyet a Mészi klónból készítettek. Sötétebb a színe, mint, azt a fajtára jellemzően megszoktunk, illatában földes jegyek, babér és finom fűszerek érvényesülnek. Majd belekortyoltunk és kisütött a nap, mintha a bor teremtett mediterrán hangulatot akarná megerősíteni.
A gyönyörű napsütésben folytathattuk a kóstolást, a pincészet nagy Bordeaux-i házasítás borával. A mély rubin színű Ohmerops 2011 illatában a fekete bogyós gyümölcsök és a vanília a meghatározó. Feszes a tanninszerkezete, szép, egyensúlyos. Már a palack címkéjén található gyurgyalag, latin nevén merops, is árulkodik a bor különlegességéről. Egy megkomponált tétel, aminek minden eleme a helyén van.

A Mészáros Pincészet válogatás borai között szerepel még a Bikavér reserve 2011. Egy külön családi program, ennek az összeállítása, meséli Péter. Feketeribizli, csipkebogyó és galagonya az illatban, ízben pedig a fűszerek dominálnak.
Színt vittünk a szekszárdi ködbe
A Mészáros Borház előtt
Az utóbbi évek változásainak köszönhetően Szekszárd nagy lépést tett a borkedvelők felé, a turizmus növekedésének érdekében. A borászok összefogása példaértékű. A Mészáros Pincészet új beruházásával, a Merops Hotellel és igényes boraival nagyban hozzájárult ehhez a fejlődéshez. A Honda CR-V pontosan beleillett ebbe a környezetbe, nem hiába tartotta volna meg Péter a tesztvezetés után.
Winelovers borok az olvasás mellé