Tényleg nem csinálnak semmit télen a borászok?

Fendrik Zsóka
2015. január 28., 21:40


Tévedsz, ha azt gondolod, hogy a szüret után már semmi dolguk a borászoknak! Ez az időszak is feladatokban gazdag, csak ezek a munkafolyamatok nincsenek annyira benne a köztudatban. A 2008-2009-es gazdasági válság előtt a tél egy lecsendesedett periódusa volt az évnek, de ez azóta megváltozott.
Tényleg nem csinálnak semmit télen a borászok?
Felkerestünk borászokat, hogy avassanak be minket az unalmasnak hitt téli hétköznapokba. Először ifjabb Szepsy Istvánt kérdeztük, aki a családi borászatukban dolgozik, és ezzel egy időben a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészetet is irányítja. Mindkét birtok a Tokaji borvidéken helyezkedik el, azon belül is Mádon. A szőlőültetvényeik több dűlőben találhatóak, Mád, Tarcal, Rátka, Bodrogkeresztúr, Mezőzombor és Tállya határában. Lássuk milyen feladatok várnak Szepsy Istvánra télen!
 
Tényleg nem csinálnak semmit télen a borászok?
ifjabb Szepsy István
 
A Szepsy pincében a száraz borok mustja október elejére, végére kierjed, majd négy hónapos hordós érlelést kapnak. Felvetődik a kérdés, hogy miért ilyen kevés időt töltenek a fában, de az Szepsy István már válaszol is: A csapadékos évjáratokban megfigyelték, hogy jobban viselkednek a borok, ha lecsökkentik a hordós érlelés időtartalmát. Januárban a már jól ismert Mád nevű bort készítik elő a palackozásra, a későbbiekben pedig a dűlős tételekkel foglalkoznak. Ez a munkafolyamat a tételek hidegkezelését és derítését vonja maga után.
 
Új naptári év és új időszámítás kezdődik mindkét mádi birtokon január elsejével, ami egészen a szőlőfakadásig tart (április), meséli Szepsy. Ilyenkor tudnak ellátogatni a külföldi partnereikhez, amire a szőlő vegetációs periódusában (április-október között) nincsen módjuk. Tokaj speciális helyzetben van, hiszen februárban kerül megrendezésre a Furmint Február és márciusban a Tokaj Grand országos rendezvénysorozat. Ez több kóstolóval és utazással jár együtt a borászatoknak.
 
A téli időszak egyik legnagyobb mozgatórugói a Szepsy és a Szent Tamás birtokon is a szőlészeti munkák. Ide tartozik a tőkék felkészítése az évre, a metszés megtervezése. A szakemberek kinti jelenléte szükséges ahhoz, hogy meghatározzák a változtatásokat a szőlőben a tavalyi évhez képest.
 
Januárban fontos az új telepítések megtervezése, valamint a parlagterületek bozótirtása. A Szepsy birtok törekszik az új termőhelyek felfedezésére, így minden évben fél-egy hektárt kitisztítanak, megmentve attól, hogy továbbra is parlagon heverjenek az értékes parcellák.
 
Tényleg nem csinálnak semmit télen a borászok?
Furmint egyed
 
Ebben a három hónapon át tartó nyugalmi időszakban nincsen lombozata a tőkéknek, így könnyebb döntést hozni a metszést illetően, valamint orvosolni a betegségeket. Ifjabb Szepsy István sokat emlegette a 2009 óta a szőlőben jelen lévő esca vírust. A fertőzés nem égető gond a borvidéken, de foglalkozni kell vele - árulja el a szakember. Ez a vírus hirtelenhalált okoz a tőkéknél, megtámadja a szőlő fás szöveteit. A fertőzés a sebeken keresztül történik, így jobban szaporodik, ha gyakori a válogatás a tőkéken. A Szent Tamás és a Szepsy birtokon is a szőlőművelési rendszer fejlesztése a legfontosabb feladatok egyike, így nem elhanyagolható a vírusok megelőzése, kezelése sem.
Ifjabb Szepsy István mellett Balassa Istvánnál érdeklődtünk a téli menetrendjéről. Balassa 6 hektáros birtokán szőlész és borász is egyben. „Szabadidőm soha nincsen” - sóhajtott fel a Balassa Bor tulajdonosa a telefonban.
 
A szőlőben december elejéig szüretelünk, utána fedőszántásokat végzünk és az időjárástól függően folyamatosan metszünk, ami kitart március közepéig - árulja el Balassa István. Ebben a téli időszakban kell végigjárni, alaposan megnézni a területeket, tárgyalni a haszonbérletekről más gazdákkal.
 
December a fő hónapja a kiszállításoknak, a címkézésnek és a készáru kihordásának. A karácsony előtti nagy hajrában megnő a kereskedelem, ilyenkor a borkedvelőket ki kell szolgálni a pincészeteknek.
 
Egy borász elengedhetetlen feladata, hogy figyelemmel kísérje az erjedés folyamatát, kontrollálja a hordókat és vizsgálja a must borrá válásának útját. Balassa Istvánnál a szeptemberi szüretet követően, már dolgoznak a természetes élesztők, amelyek munkáját szigorúan ő felügyeli.
 
Tényleg nem csinálnak semmit télen a borászok?
A hófedte mádi dűlők
 
A pincében nem áll le a munka, a téli hónapokban kerülnek előkészítésre az aszúk és szamorodnik, hogy később a palackban érlelődjenek. Ezt a munkafolyamatot a derítés és a hidegkezelés előzi meg, ami szintén nem kevés időt vesz igénybe.
 
Szerencsére egyre több borkedvelő látogat el a Tokaji borvidékre, így a velük történő dűlőtúra és az ehhez kapcsolódó borkóstolások is sok időt lefoglalnak a borászok napjaiból.
 
Ezen kívül a decembertől áprilisig tartó időszakban több borbemutatón és rendezvényen is részt vesz Balassa István. Mint mondja, ebben az időszakban meghatározó tematikus kóstolók vannak, amiket nem lehet kihagyni. Talán a legfontosabb hónap a február, ezen belül is a Furmint Február programsorozat. A nagy budapesti kóstoló mellett egyre több nagyváros rendez saját rendezvényt, így Nyíregyháza és Debrecen is.
 
A karácsony és szilveszter közötti két hét, ami viszonylag lazább periódus. De az év többi időszakában rengeteg feladat áll előttünk - zárja le a beszélgetést Balassa István.
 
Aki ismeri a szakmát, az bizonyára hasonló módon képzelte el a feladatok listáját egy borászat életében, de talán nem is sejtette, hogy ennyire sok munkát kell elvégezni ez alatt a röpke három-négy hónap alatt. A szőlész-borászok mentálisan készülnek fel, míg a szőlőültetvényeket fizikálisan kell előkészíteniük az új évjárat kezdete előtt.
 
Mindkét borász borait megkóstolhatják a vendégek március 28-án a Tokaj Grand rendezvényen!
 
A képekért köszönet Balassa Istvánnak és a Szent Tamás Szőlőbirtoknak!
Winelovers borok az olvasás mellé