Több mint 40 Michelin-csillagos étterem borkínálatában vannak már jelen tokaji borokkal

Borászportál
2022. május 19., 11:54


Jójárt Gergővel, a HOLDVÖLGY birtokigazgatójával beszélgettünk többek között arról, hogy milyen vízió van a boraik megszületése mögött.
Több mint 40 Michelin-csillagos étterem borkínálatában vannak már jelen tokaji borokkal
Demkó Pascal, a Holdvölgy alapítója, egy korábbi interjúban beszélt a felismerhető HOLDVÖLGY stílusról, amely jól jellemezhető a modernitás, az átláthatóság és a szenvedélyes igényesség fogalmakkal. Kifejtenéd, hogy ez a három kulcsfogalom mit takar pontosan? Milyen a felismerhető HOLDVÖLGY stílus?
 
Több mint 40 Michelin-csillagos étterem borkínálatában vannak már jelen tokaji borokkal
 
Egy HOLDVÖLGY bor megszületéséhez tudatos, több évtizedes tervezés és tapasztalás szükséges. Bár az első bor 2006-ban készült el, de a történelmi, 1737-ben klasszifikált, I. osztályú mádi területek felvásárlása már évekkel előtte, egészen pontosan 1998-ban megkezdődött. Az egyedi terroir alapkövekig történő visszabontásával nem csak azt kereste a csapat, hogy mely dűlőkben lehet furmintot termeszteni, ennél sokkal összetettebb volt a küldetésünk. A 6 tokaji szőlőfajta különböző klónjainak vizsgálatával, egy olyan szortiment kialakítását szerettük volna megvalósítani, amely a világ bármely asztalán megállja a helyét, és amelynek alappillérei 10 évből legalább 8 évben elkészíthetőek egy adott stílusban és kiszámíthatóan magas minőségben. Egy Holdvölgy tétel esetében nincs véletlen faktor, tisztaság és egyensúly jellemzi a márka borait minden évjáratban. Természetesen tudtuk, hogy ehhez a munkához a saját területükön kimagasló szakemberekre van szükségünk és az elérhető legmagasabb szintű borászati technológiát kell alkalmazzuk, hiszen a mádi terroir adta lehetőségeket csak így tudjuk a legmagasabb szinten kiaknázni. Mindezek együttállása révén született meg az a márka, amelyet ma kóstolhatnak és megvásárolhatnak a fogyasztók, több platformon is.
 
Kinek készülnek a HOLDVÖLGY borok?
 
Külföldön leginkább éttermekben, borbárokban, borkereskedésekben találhatóak meg a boraink. Jelenleg több mint 20 országba, több mint 40 Michelin-csillagos helynek szállítunk a termékeinkből, és persze folyamatosan dolgozunk új piacok bevonásán is. Viszont amire a legbüszkébbek vagyunk az az, hogy a jelenleg is meghatározó, hazai gasztró jelenlétünk is folyamatosan erősödik. Félre ne érts, természetesen amikor bekerülünk a Geranium (Dánia), vagy a Guy Savoy (Franciaország) 3 Michelin-csillagos éttermek italválasztékába,  akkor az mindenkinek megdobogtatja a szívét a csapatban, de mi Magyarországon vagyunk igazán otthon. Évek óta sikeresen dolgozunk együtt a hazai gasztronómia kiemelkedő egyéniségeivel és meg is szeretnénk tartani ezt az irányt. Emellett szerencsére jelentős még a hazai és a külföldi privát vásárló közönségünk is, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül is eljussunk a fogyasztókhoz, részben a webshopunkon keresztül, részben pedig Mádon, ahol a Birtokunk is működik.
 
A Signature, a Birtok folyékony aláírása: olyan édes bor, amelynek elkészítésekor a borász kötöttségek nélkül élheti meg a kreativitását. Miért olyan különleges ez a hazai palettán? Mit kell tudni erről a borról? Hogyan értékelik a tételt itthon és külföldön?
 
A Signature-ben egyszerre találkoznak a borvidék hagyományos borkészítési technikái, és az erre épülő, de egyben újító szemléletű borászati munka. Egyedi bor, amelyben Zéta Szamorodni, 6 puttonyos aszú, és Eszencia dolgozik együtt. Cukorban és beltartalomban minden évben egy 5 puttonyos aszúnak megfelelő stílusban gondolkodunk, de mégis kinyújtva annak határait. A jelenleg elérhető 2007-es évjárat több nemzetközi és hazai elismerést és aranyérmet is kapott már, amely jó visszaigazolás számunkra abban, hogy érdemes ezt tovább vinni. Az első díjat 2012-ben a Pannon Bormustrán nyertük el, ahol a tétel bekerült az édes csúcsborok közé. A legfrisebb aranyérmet pedig 2021-ben szereztük, az Expovina Wine Trophyn, Zürichben.  Ez is mutatja, hogy a tétel sikere, az elkészítése után 14 évvel is töretlen. Ez emberi léptékben is hosszú idő, ráadásul ebben a borban még jóval több évtizedre elegendő szépség van elrejtve, így nem fog veszíteni minőségéből később sem. Sajnos a 2007-es évjárat készlete már jelentősen lecsökkent a nagy népszerűségnek köszönhetően, de biztosak vagyunk benne, hogy a következő évjárat sem okoz majd csalódást.
Több mint 40 Michelin-csillagos étterem borkínálatában vannak már jelen tokaji borokkal
 
A Culture, a minden évben elkészülő 6 puttonyos aszú. Mesélnél róla? Hogy tudjátok minden évben elkészíteni?
 
A történelmi dűlők, a jól megválasztott szőlőfajta klónok, és a megalkuvás nélküli szakmai munka együttese minden évben lehetővé teszi, hogy elkészülhessen a Culture névre keresztelt aszúnk és ebben a jövőben sem szeretnénk kompromisszumot kötni:
kötelességünknek tartjuk bizonyítani, hogy a történelmi mádi dűlők a legnehezebb évjáratok során is képesek Hegyalja ikonikus borával megajándékozni bennünket. Ez a vezető tételünk, lényegében a munkánk esszenciája, az adott év kivételességének tokaji hírnöke.
A Culture borok a bortörvényben meghatározottnál jóval hosszabb érlelést kapnak a Birtokon. 2 évig hordóban, 6 évig pedig palackban érleljük, amelyek közül az utóbbi időtartam a tradicionális, a puttonyszámnak megfelelő érlelési idővel egyezik meg. Szakmailag úgy gondoljuk, hogy 8 éves korára már jól látható egy aszú tételnél, hogy milyen irányba fejlődik. Lényegében a beltartalom, a precíz szakmaiság és a türelmes érlelés teszi lehetővé, hogy ezeket a tételeket hosszú évtizedeken át élvezhessük és megoszthassuk, így célzottan az élet különleges pillanataihoz készülnek. Olyannyira kiemelt szerepe van a működésünkben, hogy ha szükséges, akkor más tételeinket is beáldozzuk annak érdekében, hogy ezt a bort évente palackba zárhassuk. Persze a mennyiségben azért nagyok az eltérések az évjáratok között. Volt olyan év, amikor mindössze 1.600 palackot tudtunk elkészíteni, más években viszont átlagosan 4.000 üveget is meg tudunk tölteni ezzel a tétellel.
 
Több mint 40 Michelin-csillagos étterem borkínálatában vannak már jelen tokaji borokkal
 
A HOLDVÖLGY olyan borokat kíván alkotni, amelyek Tokaj történelmi kiválóságával járulnak hozzá életünk meghatározó pillanatainak ünnepléséhez, megidézéséhez. Ennek a víziónak a kiteljesedése Culture tételük, mellyel Tokaj legnevesebb hagyománya előtt tisztelegnek. Egy évjáratos aszú bor véges mennyiségű és megismételhetetlen. Nem lesz újra ez az év és nem lesz több aszú bor sem az adott évjáratból, mint amennyi épp palackba lett zárva, ugyanúgy ahogy életünk nagy pillanatai sem ismételhetők meg. Ezen momentumok megünneplését és felidézését tehetik még teljesebbé az adott évjáratnak megfelelő aszú tételeik, legyen szó gyermek születéséről, eljegyzésről, esküvőről vagy éppen egy kimagasló üzleti sikerről.
 
Melyik évjáratok érhetők el jelenleg a Culture kollekcióból?
 
A jelenleg 6 puttonyos Culture borainkból 2006-tól 2013-ig minden évjárat önállóan, tehát 1-1 palackkal is megrendelhető. Akik viszont inkább a fiatalabb aszú tételeinkre kíváncsiak, azok egy limitált kiadású, fadobozos válogatásban vásárolhatják meg a 2012-től 2017-ig terjedő évjáratok sorozatát Aszú vertikális kollekció II. névenA legújabb, 2014-es évjárat jelenleg még csak előjegyezhető, a bevezetése 2022. szeptember 15-én indul majd el. Azért ezt a dátumot választottuk, mert átlagosan minden évben ekkor kezdjük meg az I. osztályú aszú szemek gyűjtését a dűlőkben, így ez egy igazán meghatározó dátum számunkra. 
 
Milyen egyéb borokat ajánlanál még a Holdvölgy kínálatából?
 
A fajta- és dűlőválogatott száraz, illetve édes tételeink is maradandóan jó élményt nyújtanak, de az én személyes kedvenceim az Intuition kollekciót alkotó boraink. Ide kerülnek az elsőre megismételhetetlennek tűnő, vagy csak ritkán, kivételes évjáratokban elkészíthető tételeink. A borokat egy-egy szám jelöli, amely a szőlőfajtát jelzi. Jelenleg a 
 
  • No1. Zéta Szamorodni 2008 (Holdvölgy-dűlő), 
  • a No2. Száraz Sárgamuskotály 2020 (Nyulászó-dűlő), 
  • illetve a No3. Száraz Furmint 2017 (Holdvölgy-dűlő) 
 
színesítik a kínálatunkat. Mind-mind értékes, egyedi lenyomatai a kivételes Mádi termőterületek és az adott szőlőfajta harmóniájának.
 
Több mint 40 Michelin-csillagos étterem borkínálatában vannak már jelen tokaji borokkal
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé