Vigyázat, ezek a leghízlalóbb nyári ételek

Borászportál
2014. május 26., 20:20


A nyár a baráti összejövetelek, közös grillezések, a kiváló borok, ízletes sörök és finom falatok szezonja. Épp ezért kell vigyázni, hiszen ebben az időszakban sok nem kívánt kilót felszedhetünk. Ezek a nyár leghízlalóbb ételei!
Vigyázat, ezek a leghízlalóbb nyári ételek
 
A Webbeteg.hu összeállításából kiderül, hogy a csodálatos grillezett húsok - a közvélekedéssel ellentétben - bizony hízlalnak. Egy fél kilós steak akár 1600 kalóriát és 130 gramm zsírt tartalmazhat. Egy átlagos sajtburgerben nagyjából 750 kalória és 45 gramm zsír van. A sertés és a marhaborda pedig az állat talán legzsírosabb része. A jó hír, hogy nyugodtan ehetünk szűzpecsenyét, csirkemellet (bőr nélkül), vagy sovány, darált marhahúst.

A hot-dogok, kolbászok a legnépszerűbb nyári ételek között vannak. A gondot az ilyen ételek magas nátriumtartalma rejti. Egy tipikus hot-dogban 280 kalória van, 15 gramm zsír és 1250 milligramm nátrium. Majonéz-alapú saláták Egy pohárnyi (2 dl) krumplisalátában 180 kalória és 12 gramm zsír van. Ugyanennyi káposztasalátában 150 kalória és 8 gramm zsír van. Hogy kevesebb legyen a kalória a salátánkban, használjunk hozzá light majonézt, vagy keverjük el zsírszegény joghurttal, tejföllel.

A koktélok kellemesek, de rengeteg kalóriát tartalmaznak. Egy pina colada 250-500 kalóriát tartalmaz, egy daiquiri 300-800-at, egy Long Island ice tea pedig több mint 520-at. A cukros koktélok helyett inkább fogyasszunk bort, vagy keverjünk szódához egy kevéske száz százalékos gyümölcslevet.
 
A nyár folyamán nagyon fontos, hogy hidratáltak maradjunk, de óvatosan kell kiválasztanunk, hogy mivel próbáljuk egyensúlyban tartani vízháztartásunkat. Ha cukrozott teát, szörpöt, energiaitalokat, gyümölcsleveket, vagy sört iszunk, az poharanként 150 kalóriát is jelenthet, és akkor még nem beszéltünk a turmixokról és jegeskávékról.

Egy pohárnyi jégkrémben 380 kalória van és 22 gramm zsír. A tejes shake-ekben még több a kalória. Nem kell végleg szakítanunk a hideg élvezetekkel, csak kerüljük a túl nagy adagokat és az édes feltéteket. Válasszunk alacsonyabb kalóriatartalmú finomságokat, mint a sörbet, vagy a fagyasztott gyümölcsök.

A saláták kellemes nyári ételek, könnyedek és frissítőek. Vigyáznunk kell viszont a feltétek kiválasztásával, mert ha zsíros húsokat teszünk a salátába, az egészséges étel könnyen válhat hizlaló, nehéz vacsorává. Ilyen feltét a sült csirke, a szalonna, a sajt, és a kruton. Ezek helyett inkább sovány húsokkal vagy tojással tegyük ízletesebbé salátánkat és az öntet is legyen lehetőleg kalóriaszegény.

Egy kevés ropogtatnivaló senkinek sem árthat, de ha túl sokat eszünk ezekből a finomságokból, az nem tesz jót a vonalainknak. Minden dekagramm chips vagy sajtos pufi nagyjából 60 kalóriát tartalmaz. Egy dekagramm sajtos nachosban pedig 250 kalória, 14 gramm zsír és 580 milligramm nátrium van. Egy doboz pattogatott kukoricában 550 kalória és 31 gramm zsír van. Próbáljunk meg inkább zöldségeket, gyümölcsöket nassolni.

A sült csirke egyszerű módja, hogy páran jól lakjunk, de amellett, hogy hizlal, az artériáinknak is árt. Együnk inkább bőr nélküli grillezett csirkét, abban jóval kevesebb a kalória, mint egy rántott sült csirkében.
Winelovers borok az olvasás mellé