VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!

Borászportál csapat
2012. március 24., 10:27


Elindult a VinCE Budapest 2012 borkiállítás második, szombati napja. A Borászportál kiemelt médiatámogatóként olnline közvetítéssel jelentkezik a helyszínről. Tudósítás, képek, kóstolójegyzetek, videók formájában, itt és a Facebook oldalunkon.
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
 
Szombat, 19:23
MAGYARORSZÁG A TOP 6-BAN!
Steven Spurrier, a világ cabernet sauvignon-jairól szóló meterkurzusán a jelen lévő 200 teszter értékelte, pontozta a 12 tételes felhozatalt. Előszőr jöjjenek a nevek, a pincészetek, majd az eredmények. Az milyen, hogy a Top 6-ba két magyar bor is bejutott a vakteszten?
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
A világ terítéken? Szép borok voltak, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan középszerűnek ítélték meg a sort.
A kóstolt borok (még nem a rangsor!)
1. Malatinszky (Cabernet Franc 70%, Cabernet Sauvignon 30% - 2009-es évjárat) 14,5% alk.
Kóstolójegyzet: Fekete bor, sok gyümölccsel, kevés bakelittel, mentalevéllel, csokoládéval, szép érettséggel. Robosztus ital, dús, integárlódó félben lévő tanninnal, szép savszerkezettel, rémhosszú lecsengéssel. Steven Spurrier szerint az egyediségéhez, minőségéhez kétség sem fér, mindazonáltal robosztussága, izmossága miatt vélhetőleg sosem lesz a piac, tehát a borfogyasztók zömének kedvence.
2. Oroszország - sajnos a pincészet nevét nem sikerült elcsípni... komoly hiba, ez van ( Cabernet Sauvignon 2008) 12,5% alk.
Kóstolójegyzet: Kissé visszafogott piros bogyós illatok jönnek a pohárból. Közepesnél könnyebb test, de éppen ettől fogyasztóbarát - legalábbis a nagytöbbség számára. Közepesnél valamivel kisebb koncentráció, de az egyensúlyba nem lehet belekötni. Krimm cucc, kérem. Grand Res. Köszönjük az élményt!
3. Bodega Catena Zapata - a világ legjobb argentín pincészete Spurrier szerint (Cabernet Sauvignon 2008) 13,5% alk.
Kóstolójegyzet: Közepesen intenzív, piros bogyós illatok tölgyfával, eukaliptusszal, mentolkristály szerű aromával (tudod, amit a szaunában a kövekre dobsz) kiegészülve. Fiatal még. Ezt a bort gyerekkorában elgáncsoltuk.
4. Château de Pez - Franciaország, Bordeaux (Cabernet Sauvignon 90%, Cabernet Franc 10% - 2007-ből) 14% alk.
Kóstolójegyzet: Érett, fűszeres, dzsemes (áfonyás), meggyes aromák, rajzolt egyensúly. Közepes ízintenzitás, hosszú lecsengés. Kár, hogy nincs erre a borra még vagy 2 óránk, csakhogy igazán ki tudjuk élvezni.
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
Hello Herczeg Ági!
5. Sauska - Magyarország, Villány (Cabernet Sauvignon 45%, Merlot 34%, Cabernet Franc 21%, 2007-es évjárat) 15,5% alk.
Kóstolójegyzet: Éjfekete lé. Érett gyümölcsös, fűszeres jegyek illatban. Széles és koncentrált. Kifinomult. A gyümölcsösség mellett intenzíven érezni a hordófűszereket ízben is. Szilva és vanília határozza meg az aromaprofilját. De facto nagyon sok benne az alkohol, de mégsem kapaszkodik ki; támogatja sav, koncentráció. Még belőle!
6. Artemis - Kalifornia (Cabernet Sauvignon 90%, Merlot 7%, Syrah 1%, Petit Verdot 14% - 2007-ből) 14% alk.
Kóstolójegyzet: Földfekete bor. A gyümölcsök is feketék benne, földes aromát is érezni benne. Eddig brutál jó. Jön még menta is, szőlő is illatban. Lendületes savak, közepes intenzitású, még éretlen tanninok, közepesen telt test mellett. Kicsit fűt az alkohol.
7. Belguardo - Olaszország, Toszkána (Cabernet Sauvignon 90%, Cabernet Franc 10%) 14% alk.
Kóstolójegyzet: Mélyrubin szín, rettentő sűrű, elfesti a pohár oldalát. a gyümölcsök előtt a fűszerek dominálnak illatban, méghozzá koriander és fehérbors (meg nyilván: fa). Sok és erőteljes tanninérzet, ami rusztikussá, majdnem durvává teszi a bort, de valahogy mégsem negatív értelemben. Szedres, áfonyás, fűszeres bor. 
8. Új-Zéland - Colerante Pincészet? Nem értettem, nem láttam a cimkét, nem ismerte a Google. Várjuk a helyes megfejtést ( Cabernet Sauvignon 52%, Cabernet Franc 14%, Merlot 34%) 14% alk.
Kóstolójegyzet: Elegáns, valamelyest visszafogott, de fejlett állapotról tanúskodó illatok. Joghurtos, áfonyás, vaníliás illatkép. Közepes savérzet, közepes tanninérzet, nagy koncentrláltság, hangsúlyos alkoholosság. Kicsit... zöld ez a bor még. Ha még azt is hozzáteszem, hogy "éles" (amit maga Spurrier mondott), akkor Grecsó Krisztián bizonyosan megfedd érte, hogy mit hülyéskedek itt a szavakkal. Mi az, hogy éles? Itt érkezünk el az elbeszélés nehézségéhez, az "éles bor" kifejezés nem egy nem terminus technikus, hanem impressio.
9. Torres Winery - Spanyolország (Steven Spurrier egyik kedvence: Cabernet Sauvignon 2007) 14,5% alk.
Kóstolójegyzet: Közepesen intenzív, érett illatok: málnadzsem, csipkebogyó, pici tölgy, pici animalitás. Hibátlan egyensúly, az illatjegyekkel harmonizáló ízkép, jó savszerkezet jellemzi. Baromi hosszú életű lesz ez.
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
Steven Spurrier: "Itt most Önök döntenek. Persze, pontozok én, de a lényeg az lesz, hogy Önök, itt kétszázan, melyik bort hozzák ki győztesnek. Mindig a fogyasztó véleménye, az Önök véleménye a lényeges - nem a miénk, kritikusoké. Óvakodjanak a kritikusoktól, ha egy mód van rá. 
10. A "10-es" bor. A jóég tudja mi lehetett ez. Nem is jutott belőle. Óriási pillanat volt, mikor Steven Spurrier számon kérte a szervezőket, miért nincs a tőle jobbra elhelyezkedő, nagyjából 80 embernek "10"-es borlapja. Mire a teszterek bekiabáltak: lapunk van, borunk nincs, csókolom. Ja - mondta Spurrier -, akkor tessenek már tölteni, önök kérem, ott hátul, rózsaszín ruhában. Sorry Mr. Spurrier, a "10-es bor" elgfogyott. Mi? Elfogyott. Ne! De. Akkor hölgyeim, és uraim - így Spurrier - csak megkóstolóm, hogy "mi a franc ez itt a poharamban" - majd lejött a pódiumról, odament a tőle jobbra elhelyezkedő 80 emberhez, és körbeadta: "szagolják". Mondani sem kell, tapsorkán.
Úgy ért oda hozzám, hogy 40 ember tényleg betartotta Spurrier felszólítását; a teszterek csak szagolták, de nem kóstolták a bort. Kövezzenek meg, én beleittam. De aztán beleivott a mögöttem ülő Konyári Dani is. Majd a mellette ülő hölgy is. Nehogymár ne! 40 ember megszagolhatta, 3 megkóstolhatta, 37-nek azóta sincs fogalma arról, milyen lehetett a 10-es bor.
Kóstolójegyzet (annak a 37-nek): Ízkép: eukaliptusz, étcsokoládé, cseresznye. Elegáns bor, kikezdhetetlen egyensúllyal, majdnem bársonyos tanninokkal. Bitang jó. Összetétel: Cabernet Sauvignon, Merlot, fifti-fifti. Évjárat: 2006. Alkohol: 14%.
11. Cape Mentelle - Ausztrália ( Cabernet Sauvignon 90%, Merlot 10% - 2007-es évjárat) 14,5% alk.
Kóstolójegyzet: Érett, szinte lekváros illatjegyek. Illat-aromaprofil: erdei gyümölcs, eukaliptusz. Íz-aromaprofil: u.a. + fűszeres lecsengés. Kiváló savszerkezet, integrálódott tanninok (csúnya ez a szenvedő szerkezetes megfogalamzás, de kifejező, na). 
12. Rustenberg - Dél-Afrika (Cabernet Sauvignon - 2008-as játék) 14% alk.
Kóstolójegyzet: Zöldpaprika bomba. Van itt azért piros gyümölcs, fekete is, eperlevél is, napraforgó is. Iszonyúan komplex. A tanninok kicsit éretlenek, az alkohol kicsit magas, a savak pulzálnak, ergo - hiába tilos viszonyítani az előzőleg kóstoltakhoz, de az érzékeltetés végett - a sor többi tagjához képest példátlanul magas eltarthatóság jósolható. Az ízprofilban szintén a zöldpaprikás aroma dominál.
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
200 teszter
Borászportál Top 6 bor:
1. hely: 5. bor (Sauska)
2. hely: 10. bor ("10-es bor")
3. hely: 6. bor (Artemis, Ron Viegand MW, MS)
4. hely: 9. bor (Torres, Mas La Plana)
5. hely: 4. bor (Château de Pez)
6. hely: 12. bor ( Rustenberg)
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
Komoly meló
Teszterek Top 6 bora (ez a mérvadó!):
 1. hely: 6. bor (Artemis, Ron Viegand MW, MS)
2. hely: 9. bor (Torres, Mas La Plana)
3. hely: 7. bor ( Belguardo)
4. hely: 5. bor (Sauska) - MAGYAR
5. hely: 1. bor (Malatinszky) - MAGYAR
6. hely: 3. bor (Bodega Catena Zapata)
 
Szombat, 18:05
Nem jelentkeztünk már majd' 5 órája, így a bennünk élő dokumentarista már kezdett lázadozni, mindenesetre egy szava sem lehet; ihatott eleget. :)
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
Steven Spurrier"12 Cabernet a nagyvilágból" c. mesterkurzusán
Be kell vallani, előzetes tervünket, miszerint a lehető legtöbb borról beszámolunk - kóstolójegyzet formájában - egyszerűen képtelenség volt abszolválni. Az ember nem ülhet rögtön laptop mögé, amint ivott valamit, vagy szóra bírt egy-két, a szakmában "Jedi"-nek számító arcot. Túl erős a sodrás, de aki ide eljön, örömmel sodortatja magát. Sztárborászok, sztárszakírók, sztárséfek olyan garmadája vonul most itt fel, aminek nem csoda, hogy mára Japánból, Kínából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából, Amerikából, Oroszországból, Romániából, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, Spanyolországból, Olaszországból, Portugáliából, meg a jó ég tudja még honnan, csodájára járnak.
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
Andris, Misi
Mi magunk speciel nem is gondoltuk volna, hogy a VinCE Budapest 2012 iránt ekkora az érdeklődés a külföldiek részéről. Ez jó. Most figyelnek ránk. Észrevesznek bennünket. A Master of Wine-ok kivétel nélkül a furmintjainkat, a kadarkáinkat, a kékfrankosainkat, meg a villányi cabernet farnc-jainkat dícsérik. Oda kell figyelni a szavukra, mert ők fogják a hírét vinni a Figulának, a Malatinszkynek, Csetvei Krisztinek, Pécsi-Szabóéknak, a Vylyannak, Polgáréknak (többnél nem voltunk jelen...), meg még vagy 50 borászatnak. Itatni kell őket megállás nélkül, hogy hazaérvén azt mondhassák: "piszok jók ezek a magyarok!". 
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
Magalica pult. Verhetetlen.

A borvilág legendás alakja, az angol úriember, akinek az igazságérzete fontosabb volt, mint a meggyőződése, hogy a francia borok a világ legjobbjai.
1976-ban megszervezte a Paris Tasting vagy Judgement of Paris kóstolót, ahol mindenki meglepetésére Kalifornia fölényesen győzött – a borvilág pedig alapjaiban rengett meg.
Steven Spurrier most jelen lesz a VinCE Budapesten, hogy értékelje a magyar borokat, és hogy egy brilliáns mesterkurzus keretében mutassa meg kedvenc bordeaux-i házasításaitA borvilág legendás alakja, az angol úriember, akinek az igazságérzete fontosabb volt, mint a meggyőződése, hogy a francia borok a világ legjobbja1976-ban megszervezte a Paris Tasting vagy Judgement of Paris kóstolót, ahol mindenki meglepetésére Kalifornia fölényesen győzött – a borvilág pedig alapjaiban rengett meg.Steven Spurrier most jelen lesz a VinCE Budapesten, hogy értékelje a magyar borokat, és hogy egy brilliáns mesterkurzus keretében mutassa meg kedvenc bordeaux-i házasításaitSzombat, 13:17
Szombat, 13:17
Kielmayer Kristian készített interjút David Bird MW-vel, amit hamarosan közzéteszünk.
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
 
Szombat, 12:51
A sauvignon blanc-ok esetében - ezek 14 hónapja vannak a palackban - már sokkal jelentősebbek az eltérések. Az első frissebb, gyümölcsösebbnek tűnik a többinél, aznoban a másodikban nagyobb a potenciál. A harmadikat kicsit fáradtabbnak mondhatjuk. A sorrend a dugók oxigén áteresztő képességével magyarázható. Az utolsóba mehetett legtöbb oxigén, a középsőbe kevesebb, az elsőbe pedig szinte alig.
Az etyekiek után egy olasz bort néztünk meg, kétféle dugózással. Úgy tűnik, minél több oxigént kap a bor a palackban, annál jobban előjönnek a gyümölcsös aromák.
Szombat, 12:30
Először Nyakasék Israi Olivér borát kóstoljuk a "dugó workshopon". Négy hónapja palackozták őket, máris érezni valamennyi különbséget. Három borról beszélünk. A második gyümölcsösebbnek tűnik a többinél - ezt közepes mennyiségű oxigént áteresztő dugóval zárták, az utolsónak pedig nem árt egy kis levegőzés - azt csavarzárral csukták be.
Szombat, 12:08
A mérések alapján (egy teljesen üres - értsd oxigénmentes - palackba érzékelőt tettek, és különböző dugókkal záták le) a közvetlenül palackozás utáni időszakban jut a legtöbb oxigén egy borospalackba.
VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
Szombat, 11:52
Éltető, vagy gyilkos oxigén? Már megy Stéphan Vidal a Nomacorc kutatási vezetőjének előadása. Mi történik a palackozáskor, mikor érintkezik, és mikor nem az oxigénnel a bor. Négy tétel jön, háromféle dugóval. Mindjárt jönnek! :)
Szombat, 10:21
Pokoli jó napon vagyunk túl. A tegnapi cava és szlovén/horvát kurzus igazi szakmai csemege, meghatározó tanulmányélmény volt (ide kattintva elolvashatja a beszámolót).
Mindenfelé csakúgy hemzsegtek a honi, külföldi borszakírók, Master of Wine-ok, meg nyilván, itt van Magyarország borászainak színe-java. Csupa érdekes emberbe, meg egy rakat jobbnál-jobb borba lehet „belefutni”. Ha valaki még bizonytalankodik – jöjjön, ne jöjjön? – azoknak azt tanácsoljuk, semmiképpen se hagyjanak ki egy ilyen lehetőséget. Életre szóló!
Kövessetek minket a Facebook-on is, ahol szintén sok-sok friss hírt, infót, képet osztunk meg veletek!
A mai program:

VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé