Víztakarékos zöldítés a szőlőben

Borászportál
2019. március 10., 08:00


Új technológia a szőlő- és gyümölcsültetvényekben – szakmai nap és gépbemutató március 19-21. között! Dr. Wilfried Hartl módszerével a talajeróziót és a tápanyagtartalmat is pozitívan lehet befolyásolni.
Víztakarékos zöldítés a szőlőben
Dr. Wilfried Hartl osztrák szakember zöldítési teóriája már sokak által ismert: bükkönnyel és rozzsal, vagy pl. szegletes lednekkel és rozzsal (tehát keverékkel) zöldíti a szőlősorok közét, az így keletkezett zöld felületet pedig az időjáráshoz, valamint a szőlő fejlődési fázisához igazítja. Így gyakorlatilag a talaj felhasználható víztartalmát, sőt tápanyagtartalmát is könnyen tudja befolyásolni egy-egy gyors művelettel. Ráadásul keverékek vetésével azok túlélési esélye is más: ha például sok a víz, akkor a rozs növekedése gyorsul, így nedvességet szív el a területünkről, ám szárazság esetén a bükköny lesz az uralkodó, ami segíteni fog a nitrogén megkötésében. A zöldített sorközzel és annak ésszerű ápolásával tehát nemcsak az eróziót, de a tápanyagtartalmat is tudjuk befolyásolni – erről a Güttler márciusi bemutatóin a gyakorlatban is meggyőződhet.
 
Rövid videó a tavalyi bemutatóról
 
A Güttler GreenManager sorközművelő gép egy több elemből álló, moduláris szerkezetű gép, mely a zöldítés és annak kezelése által befolyásolja a szőlő vízgazdálkodását.
 
GreenManager kombináció: 6 vágótárcsa + 6 lúdtalpkapa + Güttler henger + EPS 5 szórvavetőgép

Opcionális gépkapcsolat illetve kiegészítő: Harroflex borona, Hektárszámláló
 
A hengertől indulva
Ideális talajszerkezetet kaphatunk már magával a hengerezéssel is. A szántóföldi növénytermesztésben már bizonyított a Güttler henger, aminek összetéveszthetetlen sajátossága a prizmacsúcsok sokaságából álló hengerpalást, a különböző átmérőjű, ráadásul egymáshoz képest excentrikusan mozgó, öntisztító csillagaival. Ezek a prizmacsúcsok felelnek mindenért: a szőlősorok zöldítésekor pl. az egyenletes vetésmélységért, a jó rögtörésért, de a klímakárok kiküszöböléséért is. Persze nem ettől lesz több a csapadék vagy kisebb az aszály, de a legkeményebb talajon is összeroppan a rög, legalábbis a prizma hajszáleret képez, ami az aprózódást már segíteni fogja a következő eső alkalmával. És ha már zöldítünk a szőlősorok között, a szántóföldi gazdák a megmondhatói, hogy a bokrosítás mennyire meggyorsítható egy jól időzített Güttler hengerezéssel.
 
Víztakarékos zöldítés a szőlőben

 
A gyökérzóna levegőztetésétől az elvágásáig
HarroFlex rugós boronával végzett gyepápolás levegőzteti a gyökérzónát, és egyenletes, jól bokrosodó gyepet ill. zöld sorközt hagy maga után. A hengerrel kombinálva pedig egy menetben elvégzi a sorköz gyomirtását és felülvetését is. A 200 literes magtartályú pneumatikus vetőgép a henger elé adagolja a magot, így az közvetlen bedolgozásra, „behengerezésre” kerül.
 
Víztakarékos zöldítés a szőlőben
 
A GreenManager a sorok közötti zöldítés telepítésére, felújítására, sőt akár megszüntetésére is alkalmas. Az osztott tartályával két különböző magot is tudunk vetni, nemcsak más tőszámmal, de pl. a pázsitfűféléket a henger elé, a nagyobb magvakat a lúdtalpkapa mögé helyezve. A zöldtakaró évjáratonként jelenthet hasznot vagy épp konkurenciát a szőlőnek, így egyik évben lehet, hogy bokrosítunk, a másik évben pedig már elvágjuk a gyökérzetet, ha nem is megszüntetve, de lelassítva a zöldítő sávunk életképességét.
 
A bemutatott Güttler technológia mellett a DemoKert rendezvénysorozaton látható lesz még Müthing venyigezúzó, Moreni forgóborona, de tájékozódhatnak a Massey Ferguson kertészeti kistraktorok aktuális kínálatából is.
 
A részvétel ingyenes! A részletekről a https://guttler.hu/demokert/ linken, illetve a +36 30 849 8533-as telefonszámon lehet érdeklődni.
 
 
GÜTTLER MÁRCIUSI BEMUTATÓK HELYSZÍNEI ÉS PROGRAMJA

Időpont, helyszín:
03.19. kedd: Szekszárd Schieber Pincészet – Kadarka u. 100, GPS: 46.360907, 18.702840
03.20. szerda: Villány Gere Attila Pincészete – Baross Gábor utca, GPS: 45.863691, 18.444400
03.21. csütörtök: Kéthely Kristinus Szőlőbirtok – Hunyadi u. 99 GPS: 46.633643, 17.393953

Program:
9:00 Regisztráció, kávé

9:30 Köszöntés, házigazda bemutatkozása

9:45 Güttler sorköz-zöldítés
Hatékonyabb venyige zúzás
Új irány a sorköz művelésben

10:30 Sorközzöldítésben használatos magkeverékek alkalmazása 
Lepossa Anita egyetemi docens Pannon Egyetem Georgikon Kar

11:00 Gyakorlati bemutató: 
Güttler GreenManager sokoldalú sorközművelő,
Güttler HarroFlex simítós rugósborona,
Müthing gally- és venyigezúzó,
Moreni Vitis forgóborona,
Massey Ferguson keskeny nyomtávú traktorok
Winelovers borok az olvasás mellé