Még mindig keresed az ideális borkorcsolyát?

Borászportál
2018. február 06., 12:49


Ropi, chips, sajtos tallér, nachos, pilótakeksz… klasszikus nassolnivalók, amelyek nem hiányozhatnak a kamrából, és jó szolgálatot tesznek, ha váratlanul érkező látogatóidat szeretnéd megkínálni, vagy ha átugranak a barátok és kell valami gyors harapnivaló a bor mellé. 
 Még mindig keresed az ideális borkorcsolyát?
Persze a sajtok, sonkák, diófélék és olívabogyók már egy magasabb szintet képviselnek, és csak a fantázia szabhat határt a változatos házi készítésű falatkák, tapas-ok, mártogatós krémek csábító kavalkádjának. De mit kínálj a bor mellé, ha épp híján vagy a friss alapanyagoknak, nem mozogsz otthonosan a konyhában, mégis szeretnéd lenyűgözni vendégeidet valami igazán újszerű és egyedi borkorcsolyával?

Neked találták ki a borkekszet.

A borral készült keksz nem ismeretlen a bortermelő és –fogyasztó országok gasztronómiájában; a Borkeksz néven forgalomba hozott finomságok lényege azonban nem az, hogy kerül-e bor a tésztába, hanem, hogy az ízvilág harmonizáljon a borral. A kézműves borkekszeket megálmodó Wirth Gabriella borkedvelőként úgy gondolta, hogy a megfelelő alapanyagokból készült keksz kiváló borkorcsolya lehet. Rengeteg receptet böngészett át, inspirációt és ötleteket merítve ahhoz a hat ízkombinációhoz, ami végül, közel féléves kísérletezgetés után kialakult.
 
 Még mindig keresed az ideális borkorcsolyát?
 
Kiválasztotta kedvenc sajtjait és különböző fűszerekkel, diófélékkel - adott esetben gyümölcsökkel – kombinálta azokat. Így született meg a sós sorozatban a bivalysajos-fokhagymás; a cheddaros-diós cayenne borssal és az érett kecskesajtos-diós; az édes vonalon pedig a kecskesajtos-mandulás vörösáfonyával; a kéksajtos-mandulás aszalt kajszival, valamint a vörösborral készült csokis. Az, hogy melyik keksz milyen borstílussal mutatja a legszebb összhangot, „éles” teszten, borkóstolók során derült ki.
 
Egy-egy falat kekszben tehát benne van minden, amit borokhoz egyébként is szívesen kínálunk: kistermelői sajtok, dió, mandula és esetenként aszalt gyümölcs. A minőségi alapanyagok és a kézműves gyártás – a tészta összeállítása, gyúrása, nyújtása, kiszúrása mind kézzel történik - miatt a borkekszek valódi ínyencségek, amelyek nem csak a baráti borozásoknak adnak egy új dimenziót, de bármilyen „hivatalos” borkóstolón kiválóan illusztrálják a bor-étel párosítás alapelveit.
 
 
A borbárokban és a pincészeteknél pedig a kínált borok erényeinek kiemelésére is alkalmasak – olyannyira, hogy akár előzetes egyeztetést követően akár egyedi kekszek is készülhetnek egy-egy borhoz, borstílushoz. Jó példa erre a pécsi Szabó Zoltánnal való együttműködés, aki egy ritka borhoz, az édes cirfandlihoz szeretett volna egy tökéletes kísérőt, de egy neves villányi és badacsonyi pincészettel is folynak az egyeztetések. Gabriella elárulta: a folyamatban legjobban az adott borhoz leginkább illeszkedő ízek összhangjának kitalálását szereti, bár ez a leginkább munkaigényes fejezet.
 
 Még mindig keresed az ideális borkorcsolyát?
 
A Borkeksz egyelőre csak Budapesten és néhány nagyobb városban kapható, jellemzően a helyi borszaküzletekben. A tervek között szerepel a nagykereskedelmi értékesítés, a külföldi piacokra való belépés és a termékpaletta bővítése egy kedvezőbb árfekvésű borsnack-kal. Így a jövőben még több borrajongóhoz juthatnak el ezek az izgalmas ízvilágú, kifejezetten a borokhoz kreált ropogós különlegességek.
 
Winelovers borok az olvasás mellé