10 Márton napi liba-bor párosítás

Fendrik Zsóka
2014. november 07., 09:44


November 7-től két héten át libát libára halmozunk. Gyakorlatilag nincsen olyan étterem, amely ne készülne valamilyen liba étellel, menüsorral vagy komplett borvacsorával. Mi pedig el sem tudjuk képzelni az év utolsó előtti hónapját gúnár nélkül!
 
Akár étteremben fogyasztjuk vagy otthon készítjük el a liba finomságokat a családnak, batároknak, jól jön egy kis segítség, hogy milyen bort is válasszunk hozzá! Pár tipikus Márton napi ételt összegyűjtöttünk, néhány fogást az éttermek ajánlataiból válogattunk ki. Lássuk, milyen borpárok illenének hozzájuk.
1. Libatepertő friss kenyérrel és zöldségekkel
Ehhez egy vastag, testes fehérbort ajánlunk, szép savakkal, így remekül kiegészül a zsíros tepertővel. Egy 2009, 2011-es évjáratú somlói juhfark jól párosul az előételhez!
10 Márton napi liba-bor párosítás
2. Liba rillette - Ízbolygó
Ha házi brióssal fogyasztjuk, még jobban megy hozzá egy száraz, de néhány gramm maradék cukrot tartalmazó, koncentrált alapanyagból készült rajnai rizling a Balaton északi partjáról vagy a zalai borvidékről...
10 Márton napi liba-bor párosítás
3. Libapástétom, lilahagyma chutneyval
Ehhez az ételhez legjobb egy friss, gyümölcsös, új rozé 2014-ből. Pinot noir, kékfrankos vagy egy Szent Márton napi rozé jó választás a pástétomhoz!
10 Márton napi liba-bor párosítás
4. Libakolbász párolt céklával
A cékla igényli a 2014-es gyümölcsös, ropogós portugiesereket. Ilyet a villányi borvidékről, Márton nap idején sokat találunk.
10 Márton napi liba-bor párosítás
5. Libaleves maceszgombóccal
Levesekhez mindig nehéz a borválasztás, de egy 2013 vagy 2012-es, hordós érlelésű olaszrizling a Balaton északi partjáról jól illik ehhez a fogáshoz!
10 Márton napi liba-bor párosítás
 
6. Ludaskása
A ludaskása fehér bort kíván, méghozzá nem egy könnyűt, ami eltörpülne az egytálétel mellett! Egy Egri csillag, a superior sorozatból már elbánik a kásával, és tovább kényezteti az ízlelőbimbókat a szájban.
10 Márton napi liba-bor párosítás
7. Libamáj gesztenyével és bundás kenyérrel - Kistücsök Étterem
A liba mája a tokajit szereti, de ezzel a körettel párosítva érdemes kipróbálni egy Szent György-hegyi 2009-es olaszrizlinget vagy egy somlóit ugyanebből az évjáratból. Legjobb, ha szűretlen tételt választanak!
10 Márton napi liba-bor párosítás
8. Libamell sütőtökös gersli rizottóval
A sillerek mezejére léptünk ezzel az étellel... A szekszárdi fuxlik igaz fogytán vannak a piacon, hiszen az újak még nem jelentek meg, ezért másik alternatíva lehet egy fűszeres egri pinot noir 2009-ből.
10 Márton napi liba-bor párosítás
9. Libacomb puliszkával és párolt vörös káposztával
Ne feledkezzünk meg a régi magyar fajtáról, a kadarkáról sem! Az ételhez a szekszárdi a legmegfelelőbb, 2011-es évjáratból. Kellemesen fűszeres, zamatos bor, szép savakkal. Akinek pedig a szekszárdi túl sok lenne - bár a tüzes szerelem bora Hamvas Béla szerint -, azok válasszanak egy soproni kékfrankost 2012-ből!
10 Márton napi liba-bor párosítás
10. Sütőtök torta birsekkel - Borkonyha
A desszert kihagyhatatlan, ha tele is vagyunk, a másik gyomorba megy! Liba igaz nincsen benne, de mégiscsak sütőtök szezon van. Nem túl édes a torta, így elég egy 30-50 gramm maradék cukros bort választanunk, akár egy tokaji hárs vagy küvé.
10 Márton napi liba-bor párosítás
Winelovers borok az olvasás mellé