A hónap végére megduplázódhat a Michelin-csillagos magyar éttermek száma

Borászportál
2018. március 12., 08:51


Március 26-án Budapesten rendezik meg a világ talán legnagyobb presztízsű étteremkalauza, a Michelin 2018-as Michelin Main Cities of Europe című kiadványának bemutatóját. Úgy tűnik, Magyarországnak lesz oka az örömre.
A hónap végére megduplázódhat a Michelin-csillagos magyar éttermek száma
A március végi könyvbemutató felvezetéseként a Világevő blog körkérdést intézett a hazai csúcsgasztronómia képviselőihez. Arra voltak kiváncsiak, a szakemberek szerint lesz-e új csillagos éttermünk, esetleg valaki a magyar éttermek közül elsőként megkapja-e a második csillagot.
 
Jelenleg 4 egycsillagos étterem található a fővárosban (Costes, Onyx, Borkonyha, Costes Downtown), de a megkérdezett szakemberek egyöntetű véleménye szerint számuk március végére növekedni fog.
A 27 válaszadó majdnem fele ráadásul 2 új csillagos étterem kihirdetésével számol.
Sőt még olyan is akadt, aki szerint a mostani kalauzban megduplázódik a magyar Michelin-csillagos éttermek száma. A várakozások szerint az egyik befutó a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjén harmadik helyet szerzett Veres István vezette Babel Budapest étterem lesz (hogy mit tud a konyha, arról itt írtunk). A második számú esélyes a St. Andrea Wine & Gourmet Bar.
 

A kutatásban rákérdeztek arra is, vajon 2018-ban meg lesz-e az első két csillagos magyar étterem. 61 százalék szerint erre most még nincs reális esély, az optimisták kétharmada szerint viszont az idén ismét az év magyar éttermének megválasztott Costes, egyharmada szerint pedig az Onyx igenis megkaphatja idén a második csillagot. A válaszadók közül arra senki nem számít, hogy a létező legmagasabb besorolást, vagyis 3 csillagot kap most valamelyik magyar étterem.
 
Az biztos, hogy vidéki étterem ezúttal sem kap csillagot, mivel a Michelin csak budapesti éttermeket tesztelt. A blog ezzel együtt megkérdezte azt is, vidéken ki érdemelné ki az elismerést. Ebben a kategóriában toronymagasan Pesti István tatai Platán étterme győzött (61%), második a magyar Bocuse d’Or versenyen győztes Pohner Ádám fémjelezte balatonszemesi Kistücsök végzett (17%).
 
A blog gazdája, Jókuti András így összegezte a körkérdés tapasztalatait: “Jó látni, hogy ilyen optimista a szakma, és szerintem is magalapozott ez a várakozás. A magam részéről arra számítok, hogy az idei kalauzban a Babel Budapest, és a Stand 25 neve mellé kerül be a csillag.”
 
Winelovers borok az olvasás mellé