Csúcsborok találkozója egy izgalmas vacsora keretében

Fendrik Zsóka
2016. április 05., 21:04


Az Araz Étterem márciusi BorDuett vacsoráján két meghatározó, vörösboros pincészet tételeihez komponálta meg az ételeket Barka Áron Chef de Cuisine és csapata. A fogások mellé állított borpárok izgalmakat tartogattak, sőt az évjáratokkal is játszadozhattunk egy kicsit.
Csúcsborok találkozója egy izgalmas vacsora keretében
Ez alkalommal a villányi Polgár Pincészet és az egri Vincze Béla Borászat tételeivel ismerkedhettünk meg nem mindennapi kulináris élvezetek mellett. Mindkét pincészetet maguk a névadó borászok, Polgár Zoltán és Vincze Béla képviselték.  

A konyha üdvözlete egy szezámos babkrém volt, melyet magvas omlettbe töltöttek bele és szolgálták fel. Ehhez aperitívnek a 2015-ös Polgár chardonnay és ottonel muskotály küvéjét kóstolhattuk meg, valamint Vincze Béla Chardonnay tételét. Ez utóbbi bor hat hónapot töltött fahordóban.

Meleg előételként szárnyas Hortobágyi batyu érkezett a tányérokra. A hús szaftos és omlós volt, a tészta és a töltelék arányát ideálisan mérték fel. A fogás fűszerezése sem vitte el a hangsúlyt a borokról, amelyek így jól illetek az étel mellé. Polgár Zoltán 2012-es, míg Vincze Béla 2011-es kékfrankosa került a poharakba. Mindkét borász kihangsúlyozta a fajta hazai jelentőségét, a tételek komplexitása, struktúrája pedig igazolta, hogy valóban nem veszik félvállról a kékfrankost. 
 
Csúcsborok találkozója egy izgalmas vacsora keretében

A következő fogást egy kis csészében tálalták, melyet egy „tésztakalap” zárt le. Csak az étel nevéből (Le Soupe du Chef) sejtettük, hogy egy levest rejt magában a tálka. Apróra vágott gyökérzöldségekkel bolondították meg a már önmagában is koncentrált levest. A fogáshoz merlot fajtaborokat állítottak párba, az egyik pohárba a 2009-es Polgár, míg a másikba a 2011-es Vincze Béla tétel került. Ez utóbbi nagyobb összhangban volt a fogással, amely bornak illatában a bors, a babér és az érett feketeszeder érvényesült. Jól működött a levessel. 
 
Csúcsborok találkozója egy izgalmas vacsora keretében
Datolyával sült kacsamell házi burgonyatésztával

Ezt követte a datolyával sült kacsamell házi burgonyatésztával. A rozéra sült hús, valamint az édes mártás kompozíciójába remekül illettek a gnocchik, amelyek segítségével egy csepp sem veszett kárba az ízletes szaftból. Polgár Zoltán 2013-as Cabernet sauvignon tétele erősebbnek bizonyult a párosítás során. A bor fűszeres, bőrös jegyei mellett, megjelent a boróka és a vanília is, és ez behízelgővé tette a sauvignont. Vincze Béla 2012-es Bikavér tétele került a másik pohárba, amelynek alapját a kékfrankos adta, és ezt egészítik ki a merlot, a syrah és a cabernet fajták. Szép egyensúlyos, jó szerkezetű bor egy meleg évjáratból.

A kacsamell után érkezett a főfogás: grillezett marha medallion gesztenyés-gombás metélttel és szedres cabernet kivonattal. A mártást itt is jól eltalálta a séf, amelyhez a hozzáadott gyümölcs savai még harmonikusabbá tették az egész fogást.  Az ételhez két cabernet franc-t töltöttek a poharakba. A fajta Villányban nagyon jól érzi magát, a Villányi Franc márkanevet már a legtöbb borkedvelő jól ismeri. Polgár Zoltán a Kopár dűlő franc termését palackozta le 2012-ben, amelyből egy gazdag bor született. Illatában a csipkebogyó, feketebors és finoman a dohány is megjelent, a tétel tanninjai érettséget mutattak. Vincze Béla az  Arcanum sorozatából nem hagyta ki bemutatni a 2009-es franc-t sem, amely elmondása szerint a kedvenc fajtái közé tartozik. A sztárévjáratban elkészített bor gyümölcseivel és simogató tanninjaival csábította el a kóstolóját. 
 
Csúcsborok találkozója egy izgalmas vacsora keretében
Ricottás-csokoládés ravioli gránátalmás-narancsos vajjal és karamell fagylalttal

Végül a desszertet tálalták a séfek. Első ránézésre kicsit bizarr színe volt a csokoládés raviolinak, ám az íze kompenzálta a kevéssé gusztusos külsőt. A tészta ricottás tölteléket kapott, erre csurgattak némi gránátalmás-narancsos vajas szószt, és mindezek mellé egy gombóc karamell fagylalt is került a tányérokra. Az ízek harmóniájához kétség sem fért, egyértelmű tetszését fejezték ki a vendégek. A desszerthez párosított borok között nehéz lenne választani. A Polgár 2011-es Elixírhez a karamell fagylalt nélkül is jól működött az étel, de a 2009-es Vincze Béla Mészhegy Syrah kérte maga mellé a jeges finomságot is. 

A borok a pincészetek csúcstételei, amelyek nem minden évben készülnek el. A Polgár Elixír egy házasítás a klasszikus bordói (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) fajtákból, illetve a kékfrankosból. A 2011-es évjáratban a csokoládé, meggyes jegyek kerültek előtérbe, melyet a hordófűszerek egészítenek ki. Vincze Béla 2009-es Mészhegy Syrah-ja stílusban egyértelműen a mediterrán típusú vörösborok közé tartozik. Színe már feketébe hajló, vastag, koncentrált. Az illatában csokoládé, fűszerek, vanília és még egy pici virág is felfedezhető volt, édeskés lecsengés jellemezte a kortyot. A tétel egyértelműen igazolja, hogy 2009 Egerben a top évjáratok közé tartozott.

Minden alkalommal egyre magasabbra teszi a lécet az Araz Étterem, így kíváncsian várjuk, hogy miylen újdonsággal készülnek az áprilisi BorDuett vacsorára.
 
Winelovers borok az olvasás mellé