Pezsgőkörcsolya: popcornos falatkák (Fotó: Pezsgő Világ)
A pezsgő kiválasztásakor egyetlen főszabályt kell csak kőbe vésnünk; adjunk a minőségre. És ez nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy egy borhoz képest mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy könnyed prosecco akár a mindennapok itala is lehet, de egy hazai palackos erjesztésű (méthode traditonelle) pezsgőt is jóval az ünnepi alkalmakra tartogatott champagne – vagy egy vörösbor – ára alatt beszerezhetünk.
Csizmazia László séf, a
Pezsgő Világ nagykövete szerint pezsgő-étel párosításoknál a legjobb, ha rászánjuk az időt a kísérletezésre és sokat kóstolunk. Amikor pezsgővacsorákat kreál, ő maga is szívesebben támaszkodik tapasztalataira, érzékszervi benyomásaira, mint az elméletekre vagy a molekuláris gasztronómia elveire.
Csizmazia László (fotó: Pezsgő Világ)
Pezsdítően kreatív megoldások
- Egy „párizsi reggelihez”, vagyis vajas, narancslekváros croissant-hoz és gyümölcsalátához, sima tojásrántottához vagy benedict módra elkészített tojáshoz bátran töltsünk ki egy pohár pezsgőt.
- Ebédre vagy vacsorára az egyszerű fish & chips is megteszi, nem csak a homár és az osztriga mellé eshet jól egy pohár pezsgő.
- Sőt, rendhagyó, de annál ütőképesebb páros egy sós chipsszel vagy egy kosár pattogatott kukoricával is! Utóbbit Csizmazia László séf is megerősíti; mivel a pezsgő élesztős jegyei néha épp a pattogatott kukorica aromáit idézik, így teljes a harmónia. Ráadásul a kukorica egész neutrális, így a sóssága érvényesül. Ez nem csak kiemeli a pezsgő frissítő ízét, de közömbösíti is a savait és persze megszomjazunk tőle, így máris jöhet a következő pohár. A popcorn epres-joghurtos ízesítéssel pedig mesés lesz egy pohár rosé pezsgő mellé!
- Ennél is bátrabbaknak a robbanócukorkába forgatott kecskesajtot ajánljuk, a cukor a buborékokkal egymást berobbantva hatványozottan izgalmas felfedezés.
- És ha már a nyarat búcsúztatjuk, idézzük fel a hangulatot egy gyümölcsös jégnyalókával, amit pillanatok alatt elkészíthetünk és akár a pezsgő mellé, akár kehelyben tálalva és pezsgővel felöntve is kipróbálhatunk.
(fotó: Pezsgő Világ)
Ne habozzunk kipróbálni a klasszikusokat
- Előételként népszerű pezsgőhöz az osztriga, amelyet citrom vagy limelével kínálnak, így szépen harmonizál az ital savtartalmával. Rosé pezsgőkhöz jó választás a lazactatár, ahol a színharmónia is kiteljesedik. Ha az előétel nehezebb, például libamáj, ahhoz már érdemes hosszabban érlelt, brut vagy még inkább magasabb cukortartalmú tételt választanunk. Ha évjáratot látunk a palackon, akkor a legtöbb esetben máris sínen vagyunk.
- A főételeknél szinte bármilyen ételhez találunk megfelelő buborékosat. A halakon, tenger gyümölcsein és fehér húsokon, baromfin kívül egy komolyabb méthode traditionelle pezsgő marhahús vagy vadétel mellett is megállja a helyét. Osama Kutaini e mellett rizottókkal és homárral is nagyon szereti, a japán konyha ételei közül pedig sushit ajánl legszívesebben. Utóbbihoz Blanc de Blancs, vagyis csak chardonnay szőlőfajtából készült champagne dukál. Hibát a pezsgő-étel párosításkor szinte csak túlzottan hagymás vagy fokhagymás fogásokkal követhetünk el, például egy disznótorossal, esetleg egy masszívan zsíros és füstös grillétellel.
- A desszerteknél is érdemes az ízek harmóniájából kiindulni, egy trópusi gyümölcsös aromákat mutató pezsgő mellé egy nem túl édes ananászos desszert, egy rosé mellé málnás vagy meggyes, friss gyümölcsös desszertek illenek.
|
Programtipp
A Pezsgő Világ – III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon több mint ötven pezsgőt vonultatnak fel a kiállítók, hogy mindenki rátaláljon kedvenc aperitifére, parti italára vagy épp egy gourmet reggeli ideális kísérőjére.
A programot pezsgő- és champagne-kurzusok színesítik, Osamai Kutaini pedig izgalmas pán-ázsiai menüsorral készül, amit az aranyló Buddha szobor alatt fogyaszthatnak el a vendégek.
Buddha-Bar, Klotild Palace, 1052 Budapest, Váci utca 34.
2013. szeptember 4-5.
|
***