Ettől beájulsz! Tíz gyorskaja pezsgőhöz

Borászportál
2016. december 30., 10:00


Ki mondta, hogy a pezsgő csak az olyan fényűző ételeknek áll jól, mint az osztriga, a kaviár, a homár meg a sushi? Ha ezt elolvasod, az idei szilvesztered más lesz, mint az eddigiek!
Ettől beájulsz! Tíz gyorskaja pezsgőhöz
1. Rántotta
A világ legelegánsabb szállodáiban az eggs Benedict, vagyis a hollandi mártással, sonkával és pirítóssal szervírozott buggyantott tojás a reggeli pezsgőzés (és/vagy a másnaposság kezelésének) elengedhetetlen kelléke. De a varázslat ugyanúgy működik a sokkal olcsóbb és gyorsabb rántotta verzióval is. Kis cheddar sajttal könnyedén fokozhatod az ízélményt!
 
2. Csilis bab
Csilis bab és cava (spanyol pezsgő), esetleg prosecco (olasz pezsgő) – ez fogalom! Nem is ragozzuk. Kóstold meg egyszer... és újra és újra meg fogod!
 
3. Fish and chips és rántott gomba
Az olajos-zsíros rántott dolgok, főleg a hal friss ízei vagy a gomba földes aromái tökéltesen illenek a pezsgő citrusos savaihoz és érlelt aromáihoz. Citrusos ízvilágú, magas savtartalmű pezsgőket keress.
 
Csontszáraztól a mézédesig
Brut Nature, Pas Dosé, Dosage Zero: kevesebb, mint 3 gramm cukor literenként
Extra Brut: 0-6 gramm cukor
Brut: kevesebb, mint 15 gramm cukor
Extra Dry: 12-20 gramm cukor
Sec: 17-35 gramm cukor
Demi-Sec: 33-50 gramm cukor
Doux: 50 gramm feletti cukortartalom
 
4. Burger
A hagyományos pezsgőkkel különösen a halburgerek és a rántott sajtos szendvicsek működnek jól. Ugyanakkor a hagyományos hamburger nagyon extra, mégis nagyon jó párost alkot az ausztrálok vörös pezsgőjével! Hajrá, szerezd be és teszteld! Amíg nincs meg, addig egy tartalmasabb rozépezsgővel is próbálkozhatsz.
 
5. Hotdog 
Persze a pezsgő savai jól oldják a virslit, de a kulcs itt inkább a mustár. Szóval még egy sima zsemle-virsli-mustár hármas is királyi eledel, ha egy szép száraz pezsgővel fogyasztod.
 
Ettől beájulsz! Tíz gyorskaja pezsgőhöz
 
6. Véres hurka
Szereted? Akkor egy brut nature, extra brut vagy brut pinot noir pezsgővel még jobban fogod szeretni!
 
7. Tortillachips guacamoléval és sajtmártogatóssal 
A fentiekből már tudod, hogy a némileg édeskésebb pezsgő szuperül áll a csípős ízeknek, a szénsavas ital savtartalma pedig az olajos falatok emésztését segíti. Szóval így már azt is tudod, hogy az avokádóból készülő guacamole és a bárhol beszerezhető fűszeres tortillachips harmonikus párosok. Nem kevésbé a sajtkrém, amely leginkább cheddarból, parmezánból vagy goudából készüljön, ha pezsgőzöl hozzá. A szárazabb, vagy esetleg enyhén édeskés pezsgők állnak jól ezeknek a fogásoknak.
 
8. Popcorn
Válaszd a vajas változatot és pukkants chardonnay-pezsgőt! Itt még az extrasós étel - édes ital ellentétek is jól tudnak elsülni.
 
Ettől beájulsz! Tíz gyorskaja pezsgőhöz
 
9. Gumicukor
Ha a zöldalmásat imádod, meg a nautrálisabb fehér színűeket, akkor szárazabb gyöngyöző- vagy habzóbor, esetleg extra brut tankpezsgőt válassz. Ha pedig a pirosakra és a rózsaszínű cukorkákra hajtasz, akkor egyértelműen a rozépezsgő vagy rozé gyöngyöző-habzó lesz a társad a gumimacizásban.
 
10. Fánk
Van, aki az alkoholban találja meg a boldogságot, van, aki a cukorban. Akik igazán tudnak élni, azok halmozzák az élvezeteket, és az olasz Moscato di Astival fogyasztják a kedvenc vaníliás és/vagy cukormázas fánkjukat! A csokisfánkot pinot noir pezsgőkkel, az eper- vagy málnalekvárosat pedig rozépezsgővel kombináld!
 
>>> Szereted a pezsgőket? Akkor ott a helyed a Pezsgő Júniuson, ahol megkóstolhatsz 200 pezsgőt, cavát, crémant-t, proseccót, franciacortát, sektet és újvilági pezsgőt, ahol ráadásul 120 (!) champagne is elérhető lesz, 34 champagne háztól. Részletek és jegyek ITT!
 
Ha kíváncsi vagy, melyek most a legjobb buborékos italok, kattints ide!
 
Winelovers borok az olvasás mellé