Kézműves Magyar Ízek: fókuszban a hurka-kolbász és az újbor

Borászportál
2012. november 12., 13:52


Gasztrovásár - Immáron negyedik alkalommal rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek Vásárát a budapesti Millenáris B épületében. A közelgő disznótoros szezonra való tekintettel idén november 16-18 között a rendezvényen kiemelt szerepet kap a hurka a kolbász és az újbor is.
Kézműves Magyar Ízek: fókuszban a hurka-kolbász és az újbor
 
A közelgő hurka-kolbász szezonra való tekintettel a novemberi Kézműves Magyar Ízek Vásárán a főszerep ezeké az élelmiszereké, valamint az újboré lesz. A látogatók ugyanis több mint 100 különböző ízű hurkát, kolbászt, szalámit és 30 féle újbort kóstolhatnak végig november 16-18. között a budapesti Millenáris B épületében. A kínálatban olyan különlegességek is szerepelnek, mint a rozmaringgal ízesített országkolbász – amelyet fehérboros magvas birsalma mustárral, és mákos cipóval tálalnak –, az aszalt szilvával töltött véreshurka, a kukoricadarával készített bácskai májas hurka vagy a kacsa-, illetve libakolbászok.
 
Az újdonságok mellett természetesen a vásáron már-már megszokott színvonalon, minőségben, azonban eddig ismeretlen különlegességekkel is képviseltetik magukat a 120 magyar termelő által előállított 5000 magyar íz (mézek, lekvárok, szörpök, sonkák, sajtok, pálinkák, fűszerek és tejtermékek stb.). Új íz például a kalocsai paprikás csokoládé, a szilvalekváros kolbász és a legelső, 75 éves recept alapján elkészített Rákóczi túróslepény is.
A tradicionális magyar gasztronómia ékességei mellett a szervezők most sem feledkeztek meg a vásárra kilátogató családokról sem. A gyerekeknek napközben az Alma (szombat) és a Kolompos (vasárnap) együttes zenél, míg a felnőtteknek este a Balkán Fanatik (péntek) gondoskodik a jó hangulatról. A koncertek mellett a színpadi programok között szerepel a csokimikulás készítés, mézpergetés, téli fagyi készítés és különböző szakmai beszélgetések, díjátadók is.
Kézműves Magyar Ízek: fókuszban a hurka-kolbász és az újbor
 
A szervezők idén új célt is kitűztek maguk elé. Egy tonna élelmiszerrel szeretnének segíteni az éhező gyerekeken. Még a vásár előtt levágták az ország legnagyobb mangalicáját, amelyből Erdei Zsolt (Madár) segítségével 200 kg kolbászt készítettek. Ehhez a mennyiséghez a vásáron kijelölt helyeken bárki hozzáadhat bármilyen alapélelmiszert. „A magyar ízek népszerűsítése mellett idén az is célunk, hogy egy tonna élelmiszert gyűjtsünk össze és ezzel támogassuk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Gyermekétkeztetési Programját és a HEGYEM (Harcművészek az egészséges Gyermekekért) Nonprofit Kft-t.” – hangsúlyozta Pap Krisztián a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség (MIKSZ) vezérigazgatója, hozzátette: „Ma hozzávetőlegesen 20 000 gyermek éhezik Magyarországon, a közelgő ünnepek alkalmával egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy rajtuk segítsünk!”
A 4. Kézműves Magyar Ízek Vásárán most először a belépő mellé, mindenki megkóstolhatja az idei szőlőtermés első hírnökét a 2012-es újbort, valamint ajándékba kolbász vagy hurka üdvözlőfalatot adnak a szervezők. A vásárra a 12 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes. Az érdeklődők addig is további információt a www.kezmuvesmagyarizek.hu, vagy a www.facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak.
Winelovers borok az olvasás mellé