Somlói revolúció, Aranyló tokaji és Eper furmint - melyik lesz Magyarország tortája?

Borászportál
2014. június 19., 15:27


A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben.
Somlói revolúció, Aranyló tokaji és Eper furmint - melyik lesz Magyarország tortája?
 
A tortákat hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be Budapesten.

Auguszt E. József cukrász, a zsűri tagja elmondta, a három kiválasztott torta mindegyikén van még mit javítani, erre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, illetve a zsűri javaslatai alapján sor is kerül a további fordulók alatt.
 
A cukrász szerint a Somlói revolúció valóban forradalmi torta, hiszen bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre. Az Eper furmint torta Auguszt E. József elmondása szerint igazán "kacifántos egyesítése" az epernek és a furmintnak, az Aranyló tokaji tortában pedig erőteljesen érződik a magyar bor íze, a világos piskótaalapon készült tortát tokajival és csokoládéval kezelt mazsola bolondítja meg.

A szakmai zsűri húsz versenyző közül választotta ki a három tortát, amelyeknek a következő hetekben további két körben kell vizsgázniuk, míg kiválasztják közülük az augusztus 20-i nemzeti ünnepre Magyarország 2014-es tortáját. Fontos szempont a döntésben, hogy mindenki számára könnyen, különleges technikák nélkül is elkészíthető legyen az édesség.
Winelovers borok az olvasás mellé