Vulkáni erők találkozása az Araz Étteremben

Fendrik Zsóka
2014. szeptember 30., 14:56


A nyári szünet után ismét kezdetét veszik a borvacsorák minden hónap utolsó csütörötökén az Araz Étteremben. Az estek különlegessége, hogy két különböző borvidék borászai mutatják be boraikat, melyek mellé Barka Áron (Chéf de Cuisine), Kovács Gábor (Magyar Sommelier Club elnöke) és Kovács Ákos (az étterem igazgatója) által közösen összeállított ételsort kínálják. Így minden fogáshoz két tételt is van szerencséjük kóstolni a vendégeknek!
Vulkáni erők találkozása az Araz Étteremben
 
A szeptemberi hónapban a tokaji Sajgó Pincészet és a somlói Tornai Pincészet boraihoz komponált ételeket a séf. A Dohány utcai Araz Étterem lobbijában hét óra előtt nem sokkal, felcsendült a zongora. Aperitivvel és a konyha üdvözletével vártak minket az előtérben. Az érkezés után, az est ráhangolódása érdekében, majorannás-tepertőkrémes kanapét és hozzá Tornai Irsai Olivért (2013) és Sajgó Tokaji Furmintot (2013) kínáltak.
A vacsora narrátora Kovács Gábor (Magyar Sommelier Club elnöke) volt, aki köszöntött minket és néhány információt mondott el a borvidékekkel és a borászokkal kapcsolatban. Szavait idézve: "Bor mámoros estét kívánok. Az este főszereplői a borok és az ételek, valamint alkotói, a borászok lesznek." Majd felkonferálták a borászokat ifjabb Kamocsay Ákost (Tornai Pincészet) és Sajgó Gábort, akik végig jelen voltak a vacsora alatt és beszéltek nekünk boraikról, a pincészetről és a szüretről is.
Vulkáni erők találkozása az Araz Étteremben
Hosszúmetélt cukkinis folyamirák-raguval
Megérkezett első fogásként a cukkinis folyamirák raguval készített hosszúmetélt, amihez egy furmint borpárosítást kaptunk. A tokaji pincészet részéről egy 2009-es, míg a somlói részről egy 2012-es furmint került a poharainkba. A tésztát megfelelően aldente-re készítették, melyhez a friss, ásványos borok jól passzoltak.
 
A következő fogás volt a nagy kedvencem, a halfilét dióbundában készítették el, amit csicseriborsókrémmel és kukorica voluté-val tálaltak. Ehhez egy valóban merész borpárt találtak ki, de el kell ismerni, hogy jól passzolt mindkettő az ételhez a maga erényeivel. A Tornai Pincészet Traminijének (2013) aromái egy pluszt adtak az étellel együtt kóstolva. Míg a Sajgó száraz Szamorodnija (2006) fehér portóis, diós jegyeket hordozva beleillett az étel kompozíciójába.
Vulkáni erők találkozása az Araz Étteremben
Halfilé dióbundában csicseriborsókrémmel és kukorica voluté-val
A menüben ezután elérkeztünk a húsos fogásokhoz, előbb egy kukoricán nevelkedett csirkemellet kóstolhattunk körtés rakott burgonyával és glazírozott őszibarackkal. Ízben nagyon meghatározó volt a barack édessége, így kifejezetten jó párosításnak bizonyult a Tokaji Késői szüretelésű édes furminttal 2011-ből. A gyümölcsösség meghatározó volt a borban, amihez a magas beltartalom is hozzá tartozott. A somlói Top Selection Apátsági Furmint (2011) is mindenképpen izgalmas tétel volt, amely tartalmazott töppedt szőlőszemeket is.
Vulkáni erők találkozása az Araz Étteremben
Kukoricán nevelkedett csirkemell, körtés rakott burgonyával és glazírozott őszibarackkal
A desszert előtt még várt ránk egy nem éppen könnyű fogás, de hát mindenki tudta mire vállalkozik ezen az estén... A kacsamájas töltött borjúszegy ananászos rizottóval és rebarbaramártással volt a leggyengébb fogás a menüsorban. A szegybe töltött kacsamáj túl kemény volt és az íze nem volt harmóniában a rebarbarával. A hozzá párosított bor tokaji részről egy Tokaji Hárslevelű Késői Szüret 2011-ből, ami egy kifejezetten nőies bor, amelyben kevesebb a savtartalom, mint a furmint párjában. Valamint a Tornai Pincészet a Top Selection Nagy-Somlói Szürkebarát (2011) borát tartották még az ételhez harmonikusnak. A borban van egy kis maradék cukor, de a minerális sósság és a kiegyensúlyozott savak izgalmassá teszik a tételt.
Vulkáni erők találkozása az Araz Étteremben
Kacsamájas töltött borjúszegy, ananászos rizottóval és rebarbaramártással
Elérkeztünk a desszerthez. Már mindenki jól lakott, de tudjuk, az édességnek külön gyomor van! Így persze a tányérokon egy csepp puncsmártás és egy falat diplomatapuding sem maradt. Titkon pedig már minden vendég, a vacsora eleje óta, a tokaji aszút várta 2007-ből. Az öt puttonyos aszú kapcsán Sajgó Gábor elmesélte az aszú készítését, érlelését és Tokaj speciális adottságait. A Tornai Aranykönny 2011-ből is igazi ritkaságnak számít, hiszen zeusz fajtából készült, mely nem fő, inkább csak kiegészítő fajtája a borvidéknek.
Vulkáni erők találkozása az Araz Étteremben
Diplomatapuding aranymazsolás puncsmártással
Az BorDuett vacsora különleges élményt nyújt minden white fülűnek, borszeretőnek vagy teljesen amatőr, kezdő borfogyasztóknak is. Ez köszönhető a borászoknak, Kovács Gábornak és persze az Araz Étterem dolgozóinak. Kamocsay Ákos szavaival zárnám cikkem: "Nem kell várni a különleges alkalmakra, hogy megkezdjünk egy különleges bort. Dobjuk fel vele a hétfő esténket."
Winelovers borok az olvasás mellé