2400 forintot fizet az állam az első osztályú aszú-alapanyagért

MTI
2013. szeptember 26., 20:11


Szüret - A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken várhatóan október közepén kezdődik a nagyszüret, ekkortól kezdik szedni a tőkékről a hagyományos fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt, ugyanakkor a korán érő sárgamuskotály szőlő felvásárlása már befejeződött.
 
2400 forintot fizet az állam az első osztályú aszú-alapanyagért
fotó: Vinoport.hu
Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója szerdai közleményében jelezte, az állami borászat a terveknek megfelelően 10 ezer mázsa sárgamuskotály szőlőt vásárolt fel a termelőktől, kilogrammonként 140 forintért.
Elmondta: a furmint és hárslevelű felvásárlása, a 2013. évi nagyszüret a Tokaj Kereskedőháznál is előreláthatólag október közepén kezdődik, természetesen a szőlő érése és az időjárás függvényében.
A rendszeres próbaszüretek és az eddigi felvásárlók információi alapján a szőlő érettsége a legtöbb helyen még nem éri el a 17 mustfokot, a tokaji minőségi kategóriát, ezért még várni kell a szürettel – közölte Gorecky.
Az elmúlt napokban hullott csapadéknak köszönhetően ugyanakkor már látszanak az aszúsodás jelei, s amennyiben a következő hetek időjárása száraz, napos lesz, jó aszútermésre van kilátás – így a vezérigazgató.
Goreczky Gergely hozzátette: érdemes az aszúra várni, hiszen 2013-ban az első osztályú termés kilójáért 2400 forintot fizet a Tokaj Kereskedőház. Közlése szerint az idei felvásárlási árak a minél magasabb mustfokú szőlő felvásárlását ösztönzik: 23 mustfoktól 165 forint, 25 fok felett pedig 200 forint a szőlő kilogrammonkénti ára.
 
Winelovers borok az olvasás mellé