Nem hízlal, hanem fogyaszt a bor? - A vörösborban található resveratrol segíthet az elhízás elleni harcban.

Medipress
2008. június 20., 16:56


Az Amerikai Endokrinológiai Társaság éves gyűlésén hétfőn bemutatott tanulmány alapján a resveratrol, egy vörösborban és szőlőben található anyag csökkenti a zsírsejtek számát és így esetleg használható lesz az elhízás kezelésében illetve megelőzésében.
 Nem hízlal, hanem fogyaszt a bor? -  A vörösborban található resveratrol segíthet az elhízás elleni harcban.
 
Korábbi kísérletekben resveratrollal kezelt egereknél nem jelentkeztek az elhízással járó következmények; a németországi Ulmi Egyetem kutatói most arra keresték a választ, hogy ez az anyag képes-e a zsírsejtek méretét vagy anyagcseréjét megváltoztatni. A kísérletek során kiderült, hogy a resveratrol meggátolta a zsírsejtek növekedését, a zsír tárolását és az éretlen zsírsejtek érését, valamint hogy visszaszorította a citokinek termelődését, amelyek felelősek lehetnek az elhízással kapcsolatos betegségekért, mint például a cukorbetegség vagy a koszorúér-elzáródások. A resveratrol egy olyan fehérje termelődését is serkentette, amely védelmet nyújt a szívinfarktus ellen.
Az eredmények egybevágnak az úgynevezett „francia paradoxonnal": a franciák közismerten sok vörösbort fogyasztanak, de magas zsírtartalmú étrendjük ellenére mégis alacsony a szívbetegségek miatti halálozás.
„A resveratrolnak közvetlen hatása van a zsírsejtekre, így fejti ki az elhízás elleni hatását" – mondta el Pamela Fischer-Posovszky, a tanulmány vezető szerzője. –„Ezért segíthet az elhízás megelőzésében és talán a kezelésében is."
 
Winelovers borok az olvasás mellé