A Szóló Borászat tételei már kaphatók a Terra Hungarica-nál

Borászportál
2018. február 06., 16:44


Újabb kiemelkedő borászat került be a természethű gazdálkodásra és autentikus borkészítésre fókuszáló Terra Hungarica közösségébe. A tokaj-hegyaljai Szóló Borászat felvételéről a nemrégiben döntöttek a tagok.
A Szóló Borászat tételei már kaphatók a Terra Hungarica-nál
A tállyai Szóló története 2009-ben indult a nagypapától átvett Ötvenhold dűlőben lévő 0,3 hektár szőlővel. Néhány évvel később a borászat tulajdonosai, Éless Tímea és férje, Tamás Tállya jó adottságú dűlőiben vásároltak területeket és több régi családi szőlőt is visszaszereztek. Közben Tímea elkezdte a a budafoki borásziskolát, szakmai gyakorlatát már a tokaji élvonalhoz tartozó, Terra Hungarica alapító Bott-Bodó Birtokon töltötte.
 
2014-re készült el a saját feldolgozó és pince, a hét hektárnyi szőlőben a szintén Terra Hungarica tag Dorogi István segíti őket, a birtok jelenleg átállás alatt áll, és hamarosan megszerzi az ellenőrzött organikus gazdálkodás státuszt. A pincetechnológia kialakítása Tamás feladata volt, Élessék ezen a területen sem ismernek kompromisszumokat, a borok spontán erjednek, a lehető legkevesebb beavatkozás mellett készülnek, a saválló tartályok és fahordók mellett speciális kerámiaedényeket is használnak. 
 

 
A Szóló borok közvetlenül a borászattól szerezhetőek be, illetve néhány hazai csúcsétteremben kóstolhatóak.
 
A tizenkét kárpát-medencei borvidéket felölelő Terra Hungarica-nak jelenleg 27 tagja van, és ettől az évtől kezdve már csak olyan borászatok csatlakozhatnak a közösséghez, amelyek a spontán erjesztés és adalékanyagok kerülése mellett az ellenőrzött organikus gazdálkodást is vállalják.
 
Ha érdekel, hogy mit is jelent a bio, organikus és természetes bor, akkor ITT elolvashatod!
Winelovers borok az olvasás mellé