Arany évjárat az idei Sauternes-ben

Borászportál
2015. október 22., 06:19


A botrytis cynerea korai és masszív fejlődésének köszönhetően kivételes évjárat az idei a Sauternes-i és Monbazillac-i édes borok készítésében. A szüret lassan a végéhez közelít, minden ideális volt hozzá. 25 éve nem volt ehhez hasonló.
Arany évjárat az idei Sauternes-ben
Fotó: Château de Cérons/Facebook
Laurent Bosredon, a Monbazillac-i chateau Bélingard szerint botritiszes bort készíteni mindig komoly fejtörést okoz.  A nemes rothadás, mely elengedhetetlen a folyamathoz, nagyon csúnyává teszi a szőlőt, ám igen egyedi borrá alakítja annak a levét. Hihetetlenül édessé, savassá és illatossá – írja a La Revue Du Vin De France.
 

Monbazillac-ban a nemes rothadás kialakulása igen véletlenszerű és ritkán egyenletes. Gyakran szürke rothadás alakul ki, néha pedig ecetes rothadás, és olyankor csak szemenként lehet szüretelni. Idén azonban szerencséjük van a szüretelőknek, hiszen majd az egész termés megmaradt.

A botritisz egyedül alakult ki, nincs más, csak a nemes rothadás. Ilyet talán csak 1990-ben láttam. Egy szőlész életében ezeknek a feltételeknek az együttléte egyszer esetleg kétszer, talán soha sem következik be – nyilatkozta Bosredon hangsúlyozva, hogy „megvan a tisztaság, a gazdagság, a savasság, de azt még nem tudjuk, hogy meglesz-e a testesség”.

A szakember szerint az idei siker a homogén virágzásnak, az augusztus eleji kis esőnek (amely beindította az érést a szárazság után), és a szeptemberi, rendkívül friss, ködös reggeleknek köszönhető, hiszen ezek mind ideális feltételeket teremtettek a nemes rothadás beindulásához.
 
Arany évjárat az idei Sauternes-ben
Fotó: Château de Cérons/Facebook

Hangulat Sauternes-ben is igen jó. Vincent Labergère, aki a Bommes-i  Chateau de Rayne Vigneau premier cru területeit vezeti elmondta, hogy botritisz tisztasága kiváló a sauvignonokon és a sémillonokon egyaránt. Szerinte 20 éve nem volt ilyen termés.

A La Revue Du Vin De France Slanie de Pontac Ricardot is idézi (Myrat Chateau), aki elmondta, hogy soha nem volt még ekkora szerencséje, hiszen a botritisz a nagyon érett, arany színű, pörkölt, pirult, édes szőlőn jelent meg. A nemes rothadás a kis szeptemberi esőknek köszönhetően fejlődött ki, melyeket szép nappalok kísértek.
 
Fordította: Varga Andrea
Winelovers borok az olvasás mellé