Az Etyeki Pezsgő miatt Borangolunk idén

Borászportál
2018. április 28., 08:00


Már csak két hét, és ismét itt az Etyeki Borangoló, amikor megnyitják kapuikat az etyeki pincék. Mint mindig, most is lesznek bor- és gasztronómiai kóstolók, kulturális és gyermekprogramok, a főszerepet ezúttal viszont az etyeki pezsgő kapja. Aki kíváncsi rá, hogy pontosan miért, annak idén kötelező lelátogatnia.
Az Etyeki Pezsgő miatt Borangolunk idén
Akár 10 etyeki pincészet palackban erjesztett pezsgője lesz kóstolható egy időben, egy helyen, az Etyeki Borházban. Ha mindez nem lenne elég, lesz pezsgős villásreggeli az Anonym Pincében, pezsgős csülök a Kálna Pinczében, a Kecskegödörben, délután pedig a Körpincénél kiderül, mennyire ügyesek az etyeki borászok a pezsgő degorzsálásában.
 
„Több mint egy éve egy tucat etyeki borászat fogott össze, hogy megalkossa az Etyeki Pezsgő eredetvédelmi rendszerét. Célunk egy, a borvidéken jelenleg még nem létező minőségi kategória létrehozása a hatályos "Etyek-Budai minőségi pezsgő" termékleírás meghagyása mellett” – mesélte villáminterjúban Szövényi Áron, az Anonym Pince borásza, aki azt is elárulta, a 20 hónapja érlelődő Összhang pezsgőjüket “à la volée” degorzsálja majd a vendégek előtt. A múltkori pezsgős villásreggeli tapasztalata alapján ráadásul ha belelendülnek, egy-két, a beígérten kívüli, érlelésen lévő tétel is felbontásra kerülhet…
 
 
Az Etyeki Pezsgőt mi fogjuk különlegessé tenni, mégpedig azzal, hogy egy, Magyarországon még teljesen ismeretlen, a pezsgőre szabott eredtvédelmet alakítunk ki, amivel ezt a terméket a termékpiramis csúcsára pozicionáljuk
 
– avatott be Áron. 

Érdemes lesz egyébként velük indítani a napot, mert rendhagyó, magyaros ízekre és helyi alapanyagokra hangolt brunch-csal készülnek az Anonym Pincénél (ami előzetes regisztrációhoz kötött). A húsfélék és a pékáruk is Biatorbágyról érkeznek, a sajtok pedig Etyekről (Etyeki Sajtútállomás/Hegedűs Sajtok). Ezen a villásreggelin természetesen teret kapnak a friss tavaszi zölségekek, és valószínűleg az eper sem marad majd el! Ha tovább maradnánk, az sem gond, hiszen később vertikális pezsgő és chardonnay kóstoló lesz a pincénél, mivel a pezsgő alapbor házasításuk 70-75%-ban chardonnay-ból készül.
 
Az Etyeki Pezsgő miatt Borangolunk idén
Áron itt éppen az Összhang pezsgőt nyitja ki, szablyával

A Rókusfalvy Birtok a gazda szemszögéből fogja bemutatni a birtokot. Az érdeklődők egy 1,5-2 órás borkóstolón vehetnek részt Rókusfalvy Pállal, aki szintén nagyon hisz az etyeki pezsgőkben, hiszen az a múltja, a jelene és a jövője miatt is izgalmas. „A talaj és klimatikus adottságaink jók, így minden megvan ahhoz, hogy nagy pezsgőket készíthessünk. A legtöbb helyi pincészet már el is kezdte feleleveníteni a hagyományokat, és elkezdődött egy közös műhelymunka is a termelők között, hogy a tradíciók mellett a mai trendekben és technológiákban is naprakészek lehessünk” – nyilatkozta fia, Palkó. A Rókusfalvy Birtokon zajló programon a ház borstílusairól, birtokfilozófiáról, az organikus fejlődésről is szó esik majd, miközben a Borangoló vendégei megkóstolhatják a jelenleg futó, 2014-es évjáratú, 30 hónapig seprőn tartott, methode traditionelle (zero dosage) pezsgőjüket. Emellett egyébként főzhetnek és bográcsozhatnak is az idelátogatók, sőt még a présházat is ki lehet bérelni, ha előre regisztrálunk.”
 
Az Etyeki Pezsgő miatt Borangolunk idén

„Jelenleg 3 évjárat is érlelődik a pincében: az első, 2010-es töltés, és a már nagyobb mennyiségben készülő 2016-os és 2017-es évjáratok. Az Etyeki Pezsgők Kóstolójára valószínűleg a 2016-os fehér Pinot Noir pezsgőnket fogjuk küldeni” – avatott be Hernyák Tomi, aki az etyeki pezsgő eredetvédelmével foglalkozó csoportnak a motorja. 

Hozzátette, nagyon progresszív fejlődést tapasztalnak az eredetvédelmi mozgalmukban. Mára 12 etyeki borász találkozik havonta, hogy közös pezsgőkóstolókon egyre közelebb kerüljenek ahhoz a végtermékhez, amit majd Etyeki Pezsgőnek szeretnének nevezni.

„Sok minden tisztult le az elmúlt egy évben, sőt, egy közösen koordinált szürettel a hátunk mögött már sokkal magabiztosabban állunk ki egy-egy programpont mellett. Például az elején sok mindenben voltunk túl szigorúak magunkhoz. Hogy csak egy példát említsek, az egészfürtös préselés nem biztos, hogy egyelőre mindenki számára könnyedén kivitelezhető. Nem szeretnénk saját magunk ellenségei lenni. A lényeg, hogy a saját lehetősegeinknek megfelelő körülmények között születhessen meg ez az új prémium termék a piacon” – mondta Tomi.
 
Az Etyeki Pezsgő miatt Borangolunk idén
 
Tavalyi beszélgetésünkkor is említette már, hogy nem csak sav, alkohol, likőrözés, fajták és érlelési idő az, amivel foglalkozni kell, hanem egészen a szőlőig és a talajig vissza kell nyúlni. „A mázsa/ha elavult mértékegység egy olyan bortermelő országban, ahol ennyire változatosak a sorszélességek, művelésmódok. A tapasztalatainkkal a birtokunkban lassan el tudjuk már dönteni, mi a jó a számunkra, mi a jó a növényünk számára, mit kell tegyünk, hogy a legideálisabb feltételeket állítsuk elő a pezsgő alapbor termelés számára. Ebben sokat segít, hogy együtt, közösségben dolgozunk” – tette hozzá.

Azóta például David Bourdaire-t, a Bourdaire-Gallois pezsgőház pezsgőmesterét lehívták Etyekre, hogy egy teljes napot szenteljen annak, hogy megossza tapasztalatait az etyeki gazdákkal. Tamás elmondása szerint nagyon sokat kell még tanulniuk francia kollégáiktól, és bízik benne, hogy sok hasonló esemény megszervezése áll még előttük. Nem csak a pincetitkokra kíváncsiak, de a mesterfogásokra is a szőlőültetvényekben.

Náluk egyébként az idei 25 éves jubileumnak köszönhetően komoly megújulás tapasztalható. Bár a májusi Borangolóra még nem lesznek 100%-ban készen, de egyes helyeket megnyitnak aznapra a kíváncsi látogatók előtt – például betekintést kínálnak majd egy hamarosan debütáló igazi Etyeki Füvészkert kulisszái mögé, sőt, etyeki helyi termék boltot is nyitnak az Öreghegyen, valamint a Hernyák borteraszon beindítják valamelyik faszenes grilljüket, hogy az ínyenc vendégek falatozni is tudjanak a finom etyeki borok mellé.
 
Az Etyeki Pezsgő miatt Borangolunk idén
A programok a Körpincénél is folytatódnak

A pezsgőiket kiállító pincészetek listája:
  • Anonym Pince
  • Gombai Pezsgőpincészet
  • Haraszthy Vallejo Pincészet
  • Hernyák Birtok
  • Kattra Pincészet
  • Kálna Pincze
  • Nádas Borműhely
  • Orosz Gyula Családi Pincészete
  • Rókusfalvy Birtok
  • Törley Pezsgőpincészet
 
Még több részlet, infó és program olvasható a Borangolóról ITT, és Facebook oldalukon
Winelovers borok az olvasás mellé