Buborékok a Dunán

Csizmadia Miklós
2014. január 10., 12:35


Summarium - A tavalyi év utolsó Borjour eseménye a Belgrád rakparton található Spoon állóhajón valósult meg, ahol a fókuszban a buborékos italok, a gyöngyöző-, a habzóborok és a pezsgők álltak. A szervezők, Nagy Sebestyén és Megyeri Sára ezúttal is kitettek magukért, hiszen olyan hangulatot varázsoltak, amelynek megismétlésére rögtön, már a kóstoló másnapján csillapíthatatlan igény mutatkozott.
Buborékok a Dunán
 
Buborékok a Dunán
Jobbra degorzsáláshoz felkészül: Dankó Ákos
Buborékok, előre!
Alapvető, közhelyszerű tény, hogy manapság már a legtrendibb dolgok közé tartozik a borivás. Pardon, kóstolás. Hiszen ez mégis csak elegánsabban hangzik. Miközben szép lassan szinte minden nap el tudnánk menni egy borkóstolóra addig a borkóstolók farvizén csöndben felevezve kezdenek megjelenni a köztudatban a gyöngyözőbor- és habzóbor-, valamint pezsgőkóstolók is. Elég csak az utóbbi 3-4 évre gondolni. Amíg eleinte csak kísérleti jelleggel próbálkoztak borászaink egy-egy frizzantéval és proseccóval, addig mára egy magára valamit is adó borászat már nem engedheti meg, hogy a termékpalettáján ne szerepeljen legalább egy gyöngyöző vagy habzóbor. Így aztán nem csoda, hogy jelenleg e nedűk már külön nekik szentelt rendezvények keretében is megjelennek, akár a december végén a Spoon hajón megrendezett buborékos Borjour-kóstoló is.
Férfi WC? Megvolt már?
Mielőtt elkezdeném értékelni a kóstolt gyöngyöző- és habzóborokat illetve pezsgőket egy dolgot mindenképpen meg kell említenem. Nem tudtam mire vélni azoknak a férfitársaimnak földöntúli örömöt sugárzó arcát, amikor a lenti szintről felfele jövet baráti társaságukban lévő – szintén – férfiaknak, ki súgva, ki hangosan, de ugyanazt a kérdést tették fel: – Voltál már a férfi WC-ben? Körülbelül ezt így lehetne lefordítani: Én már megtaláltam Szent Grált, kíváncsi vagy rá?
Ugyan nem tudtam mire vélni a dolgot, meg előbb-utóbb nekem is meg kell majd látogatnom azt a helyet ahová a király is gyalog jár, gondoltam majd megnézem később, mi rejtőzik ott. Hát egyszer csak eljött az én időm is; lementem és amikor beléptem az ominózus helyiségbe hirtelen mindent megértettem. Megvilágosodtam. Szó szerint, mert ez a látvány fogadott: A hatalmas üvegablakon kinézve előttem a fekete estében fényárban úszó Budai Vár, jobbra a szintén kivilágított Lánchíd. Mindez olyan szemszögből, mintha a feltartóztathatatlanul hömpölygő Dunán állnék. Az utolsó esti szálláshelyüket kereső danka sirályok balról, a Spoon hajó előtt elhúzó kárókatonák jobbról. Ennél giccsesebb már nem is lehetne a környezet…
Pár percre hirtelen el is felejtettem, hogy miért léptem be ide. Kész csoda hogy a Lonely Planet még nem fedezte fel ezt a helyet magának, amolyan „hidden places in Budapest”-ként. Egy ilyen környezetben egyáltalán érdekel bárkit, hogy miket kóstolunk? Igen, Nagy Sebestyénnek és Megyeri Sárának a 7 év alatt sikerült egy olyan tudatos borfogyasztó közönséget kinevelni és teret biztosítani nekik, akiknek a figyelmét a fenti festői látvány már nem tudja elhomályosítani a megmérettetésre váró italoktól.
 
Amiért jöttünk...
A kóstolósort ezúttal spontán abszolváltam, mintsem egy meghatározott tematika mentén. Egyből a hozzám legközelebb eső borászattal, az izsáki Gedeon Birtok Perle névre keresztelt gyöngyöző boraival kezdtem. Varga Árpi is szép lassan – a tudatos munka eredményeként – az alföldi borászok egyik megkerülhetetlen alakjává nőtte ki magát az elmúlt évek alatt. Árpi arany sárfehérből és Irsai Olivérből készült 2013-as gyöngyöző bora nekem egy kifinomultabb, komplexebb ízlésvilágot tükrözött, mint a szintén 2013-as kékfrankosból készült gyöngyöző rozéjuk. Mind a kettő jó ívású bor, ami a Kunsági borvidék nevét joggal öregbítheti. Az egyedüli problémám az volt, hogy nem a nyári melegben kóstoltam ezeket az italokat.
A Szentbékállai Fodorvin Családi Pincészet két 2012-es gyöngyözőbort hozott Gyöngyike néven. Az egyik egy illatos fehér (rizlingszilváni és Irsai Olivér házasításából), míg a másik egy rozé (kékfrankos) volt. Itt is a fehérben találtam meg inkább a nekem jobban tetsző gyöngyozőbort, kellemes virágos illatokkal és lágyabb savakkal.
Buborékok a Dunán
Buborékák
A legegyszerűbb ötletek általában a legnagyszerűbbek is. Ez jutott az eszembe amikor a Badacsonyörsi Folly Arborétum Buboréka 2013-as gyöngyözőborát kóstoltam. Az nem is kérdés, hogy a borászat egyik tulajdonosa, Folly Réka közreműködött a névválasztásban. A bor harsogóan friss és üde volt, enyhe citrusos jegyekkel, nagyon szép savszerkezettel. Biztos hogy meg fogja találni a célközönségét. Az este egyik (mert több is volt) legszebb bora a Soltvadkerti Frittman Testvérek ezerjóból és Irsai Olivérből készített Frisecco-ja volt, amit egy rögtönzött közvélemény kutatás is megerősített. Hihetetlenül letisztult, szép illatok, feszes savgerinc, hosszantartó lecsengés jellemezte. A bor komoly és szikár volt, mint egy kunsági fiatalember, akinél az erőt nem az edzőtermekben mesterséges adalékokkal és kiegészítőkkel felpumpált bicepsz jelentette, hanem a mindennapi kemény munkában megszerzett masszív, inas izomzat.
A másik bor, illetve pezsgő, ami szinte kivétel nélkül mindenkit levett a lábáról, az a POP-UPPP Extra Brut Sárgamuskotály Pezsgő 2010 volt a tokaji Holdvölgy Pincészettől. Maga a választás is bátorságra vall, de úgy látszik, hogy tényleg bátraké a szerencse. A különböző borászati szakkönyvekben és boros tanfolyamokon sajnos nem szerepel a borok leírásánál és meghatározásánál az a terminus technicushogy: DÖBBENET! A pohárba szagolva azt éreztem, hogy hirtelen a kilencezer lakosú Bunol nevű kis spanyol város főterén várakozok negyvenezer turistával egyetemben, hogy elkezdődjön a paradicsom fesztivál (La Tomatina), ahol 140 000 kilogramm paradicsomot fogunk szét- és egymáshoz dobálni. Csak itt a paradicsom helyett a legvadabb citrusfélékkel való dobálózást biztosította a pincészet. Lime, citrom, grépfrút, mandarin. Ezt a 140 000 kilogramm citrus maximus illatorgia lett belesűrítve az összes palackba.
Buborékok a Dunán
A felugró elem
A képkeret
Ha egy gyönyörű festmény keretbe van foglalva, azt sokszor észre sem vesszünk. Ha azonban a keret elmarad, akkor legtöbbször mégis hiányérzetünk támad. Ugyanakkor a tudatalattinkba eljut az infó: a megfelelő, képhez illő kerettel a festmény összhatásához tudunk hozzájárulni. Az ötletgazda és szervező Borjour csöndben teszi a dolgát – immáron hét éve – és folyamatosan biztosítja azt a keretet a boros rendezvényeinek, amellyel szinte hétről hétre megörvendeztetnek minket. És még valami. Kezdik kinőni magukat. Úgy látszik, hogy kellett ez a hét év, de meg van az eredménye. Már majdnem a kardomba dőltem, amikor a tavaly nyári Lunatico borkóstolójukról lecsúsztam, de gyorsan vigasztalódtam, mert beiktattak a későn ébredőknek egy pótrendezvényt a következő napra. Azt gondoltam, hogy egyrészt szerencsém van, másrészt meg mennyi pesti maradt itthon a nyaralás helyett, hogy mindenki ide akart jönni. Amire eleinte azt hittem, hogy véletlen, arról egyre inkább kiderül, hogy semmi köze a véletlenhez. A Borjour ugyanis sorozatban tartja az olyan eseményeit, ahol a borkóstolás két egymást követő napon van megtartva. Ez alól nem volt kivétel a Spoonon megtartott bubis buli sem. Ekkora az igény. Azért szeretnék ott lenni majd, amikor már az egymást követő  két nap sem lesz elég és megrendezésre kerül majd az első Borjour Fesztivál.   
Háttérinfók
Gyöngyözőbor: buboréktartalma lényegében mind természetes, mind mesterséges eredetű lehet. a palackban uralkodó nyomás jóval kisebb, mint a többi habzó boritalban. Itt minimum 1, maximum 2,5 bar nyomásról beszélhetünk, az alkoholtartalom pedig 7%-tól indul.   
Habzóbor: mesterségesen annyi szén-dioxidot adnak a borhoz, hogy a palackban legalább 3 bárnyi túlnyomás uralkodjon.
Pezsgő: buborékok mind természetes módon, az erjesztés következményeként jönnek létre, és legalább 3 bar nyomást fejtenek ki. A pezsgőkészítésnél a nagy bubi-kérdés az az, hogy a buborék a mustból alakul át vagy pedig a második fázisban, a plusz cukor (expedíciós likőr) hozzáadásával indul el újra a fermentáció. A második variációt alkalmazók közül is megkülönböztetünk két féle eljárást. Az egyiknél a tartályban, a másiknál pedig a palackban megy végbe a buborékképződés.
Degorzsálás: a seprő eltávolítását jelenti ami a pezsgőspalack nyakában a dugóra leülepedett. A palackban visszafojtott szénsav a dugó mellett kevés borral az összegyűlt seprőt szorítja ki a palackból.
A kiállító borászatok és borkereskedések:
BK518 kereskedés:
Jekl Il Primo Frizzante (fehér), 2013
Jekl Il Primo Frizzante (rozé), 2013
Fodorvin Családi Pincészet (Balaton-felvidék):
Gyöngyike, illatos fehér, 2012
Gyöngyike, rosé,2012
Folly Arborétum (Badacsony):
Buboréka, 2013
Frittmann Testvérek Kft. (Kunság):
Frisecco Ezerjó, Irsai Olivér gyöngyözőbor
Frisecco Kékfrankos rozé gyöngyözőbor
Gedeon Birtok (Kunság):
Perle (arany sárfehér, ezerjó gyöngyözőbor), 2013
Perle rozé (kékfrankos gyöngyözőbor), 2013
Holdvölgy Pincészet (Tokaj):
POP-UPPP, Extra Brut Sárgamuskotály pezsgő – Nyulászó, 2010
HOLD AND HOLLÓ, dry
HOLD AND HOLLÓ, sweet
Kertész Családi Pincészet (Etyek-Buda):
Carla Frizzante, 2012
Pannonhalmi Apátsági Pincészet, (Pannonhalma):
SALVE (Pinot Blanc, Fűszeres Tramini, Rajnai Rizling) gyöngyözőbor, 2012
Pántlika Pincészet (Balaton-felvidék):
Bubi rozé, 2012
Dörgicsei Pinot Blanc, 2013
Dörgicsei Pinot Gris, 2012
Taschner Borház, Sopron:
Zöld Olivér, Extra Brut pezsgő, 2007
Chardonnay, Brut nature, non dosage, 2008
Chardonnay, degorzsálatlan, 2008
Wine Mision Kft.:
Il Colle Prosecco Millessimato Valdobbiadene DOCG Superiore Spumante Brut, 2012
Il Colle Prosecco Valdobbiadene DOCG Superiore Spumante Brut
Il Colle Prosecco D.O.C. Treviso Supmante Brut
Il Colle Prosecco D.O.C. Treviso Supmante Extra Dry
Winelovers borok az olvasás mellé