Divat lett furmintért lelkesedni a Master of Wine-ok között

Brezóczki Barbara
2016. február 04., 21:19


A február hónap itthon évek óta a furmintról szól. Kíváncsiak voltunk, hogy a fajta hazai népszerűsége valóban megfigyelhető-e nemzetközi szinten. Ehhez pedig az tűnt a legjobbnak, hogyha megkérdezünk néhány Master of Wine szakembert.
Divat lett furmintért lelkesedni a Master of Wine-ok között
A Master of Wine cím a borszakma egyik legelismertebb státusza. 1953 óta összesen 366 férfi és nő tett sikeres vizsgát. Jelenleg 312 Master of Wine, él, 24 különböző országban. A borvilág ünnepelt sztárjai pedig úgy tűnik lelkesednek a magyar szőlőskertek sztárjáért, a furmintért.

Jancis Robinson furmintról alkotott véleményeit már korábban is olvashattuk, hisz rengeteg cikk született a témában. Levélváltásunk során is kifejezte rajongását a furmint iránt. „Nagyon örülök, hogy mostmár egy letisztultabb formában, száraz fehér borként találkozhatok vele a piacon” - mondta. Mrs. Robinson korábbi furmintról tett vallomásaiból az is kiderült, hogy lát a furmintban kellő potenciált arra, hogy a top szárazborok alapanyaga legyen. Több száraz furmintot kóstolt már, többek között Szepsy Istvántól, illetve személyes kedvence, a Királyudvar Furmintja, amit a hét boraként aposztrofált egy korábbi blog posztjában. A Szent Tamás Pincészet 2013-as Mád Furmintjáról például azt írta, hogy „nagyszerű, precíz, igazán különleges, karakteres, strukturált, hosszú”. Szerinte csakis Közép-Európában készülhet ilyen és egészen 2022-ig eltehetőnek érzi a tételt. 
 
Jancis Robinson szerint, a furmintok precízek, tüzesek és szép savakkal rendelkeznek. A borászok jelenleg még keresgetik, milyennek is kell lenni, de abban biztos, hogy jó úton járnak.
 
Divat lett furmintért lelkesedni a Master of Wine-ok között
Elizabeth Gabay (Fotó: Facebook)

Elizabeth Gabay számára a furmint a
 
nagy nemzetközi klasszikusok egyike.
 
Ezzel a fajtával nem könnyű bánni. Nem minden borász tud belőle kiváló borokat készíteni - vélekedett, és elmondta azt is, hogy volt is a poharában néhány olyan furmint, ami csalódást okozott. De a tehetséges borászok, tudnak vele bánni, ez az a fajta, ami képes előidézni a terroir jelleget, legyen barrikolt vagy nem barrikolt, száraz vagy édes, akár pezsgő. Gabay a kedvenc fajtáihoz, a rieslinghez és a chenin blanc-hoz hasonlította, sokszínűsége és rugalmassága miatt. A benne rejlő gyümölcsösség, az érett alma, sült alma, citrom, lime, fűszer, gyömbér és méz ízekre emlékeztet. A karcsúbb változatokban az ásványosság, élesség és szigorúság dominál.

Alun Griffiths, a stílusban hasonló Észak-Rhone vidéki szőlőkre és a belőlük készült zamatos borokra gondol vissza, amikor furmintot kóstol. „Azt gondolom, hogy a furmint egy nagyon sokoldalú szőlő, ami képes arra, hogy egy fantasztikus száraz fehér bor készüljön belőle vagy hozzájáruljon a nagyszerű édes tokaji borok létrejöttéhez. Én különösen szeretem a textúráját, gazdag és testes, anélkül, hogy fanyarul savas lenne. Szeretem azt az egyensúlyt, amit a furmint hoz létre ezekben a nagyszerű tokaji borokban. A bor gerinceként, ellensúlyozza az édes tokaji borok, mézes, édes bujaságát.” - írta.
 
Divat lett furmintért lelkesedni a Master of Wine-ok között
Caroline Gilby (Fotó: Decanter.com)
 
Caroline Gilby első kinyilatkoztatását a témában, Szepsy István, 2003-as, Szent Tamás-dűlőről származó száraz furmintjáról tette. A száraz furmint egy nagyon izgalmas bort képvisel számára. „Összességében le vagyok nyűgözve a furmint azon képességétől, hogy ásványos, nagyon komplex és zamatos ízvilágot ad. De számomra a legnagyszerűbb képessége, hogy tökéletesen jelenik meg a terroir jelleg a borban, képes kommunikálni a területet, a földet ahonnan jött és azt hiszem ez remekül jelzi, hogy ez egy fantasztikus fajta” - nyilatkozta.

Julia Harding, habár éppen körbe utazza Új-Zélandot, annyit azért elárult lapunknak, hogy nagy rajongója a fajtának és és sok sikert kívánt neki.
Winelovers borok az olvasás mellé