Ez már biztos: 2014 nem lesz jó évjárat

Borászportál
2014. augusztus 25., 10:29


Sajnos a sok csapadék és a szokottnál kissé hűvösebb nyár miatt úgy tűnik, 2014 a legtöbb magyar borvidéken nem lesz a csúcsévjáratok között. Több helyen még várják a szőlők megfelelő cukorfokát.
Ez már biztos: 2014 nem lesz jó évjárat
 
Ez már biztos: 2014 nem lesz jó évjárat
Ezekben a napokban a borászok a szőlő sav, cukor és ph értékét vizsgálgatják, ezek értékein múlik, mikor kezdenek el szüretelni - írja a Teol.hu.
A soproni és a Balaton környéki borvidékeken már szedik az Irsai Olivért és a zenitet.
 
A 2014-es év ellentmondásos, mondta a lapnak dr. Gabi Géza, a Tolna-megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának helyettes vezetője. Az időjárás miatt visszaesett két héttel az érés folyamata. A termelők könnyen csapdába eshetnek, mert miközben a szüretre készülődve várakoznak, a betegségek még támadnak. A lisztharmat után jelentős a peronoszpóra fertőzöttség is, sőt a botritisz is megjelent a leveleken, és várható, hogy a fürtökön is mutatkozik majd. A cukrosodáshoz viszont egészséges lombozat kellene, mondta a szakember, aki azt tanácsolja, ahol még hátra van a szedéstől három hét, ott rézzel-kénnel még permetezzék le az ültetvényt.
Ez már biztos: 2014 nem lesz jó évjárat
A szőlő egyenetlenül érik, erősítette meg több termelő is a szekszárdi borvidéken. Jelenleg a korai fajtáknál is 13-as, 14-es a cukorfok, ami kevés a szürethez. Ugyanakkor sokan attól tartanak, ha várnak, elviszi a termés felét a lisztharmat vagy a rothadás. Ilyen előzmények után az ember azt gondolná, idén magas ára lesz a szőlőnek, hiszen egészséges, szép termést csak nagyon sok ráfordítással lehetett megtermelni. Ez a másik ellentmondása ennek az évnek: példátlanul alacsony felvásárlási árak várhatóak. Richter Lászlóné, a szekszárdi Borlabor vezetője elmondta, az alföldiek (Kunsági Borvidék) már meghirdették a felvásárlási áraikat. Míg tavaly a cserszegi fűszeres kilójáért 110 forintot fizettek, addig az idén 75-öt, a Bianka kilójáért pedig 65-öt kínálnak (tavaly 100-at), úgy, hogy csak 17,1-es cukorfoktól veszik át a szőlőt. A később érő fajtáknál is hasonló az arány. Az alacsony árak mögött az áll, hogy nagyon sok bor „bennragadt” a pincékben.
Az alacsony felvásárlási árakat erősítette meg Nagy István is, aki bátaszéki hegyközség elnöke, ő maga is szőlőtermelő. A nagyobb borászatoknál a készletek nem fogytak olyan mértékben, mint amire számítottak. Tavaly és azt megelőző két évben folyamatosan emelkedtek a felvásárlási árak, mert kiürültek a pincék, majd mindenki szőlőt vett, bort készített, feltöltötte a tartályait, a borfogyasztás viszont úgy tűnik, visszaesett. Ráadásul még az olasz borokból is több érkezett hazánkba, mint amennyit valójában bejelentettek a kereskedők. Ez mind együtt lehet az oka annak, hogy idén nem kelendő a szőlő. Ilyen helyzetben nehéz rábeszélni arra a gazdálkodókat, hogy még költsenek a permetezésre, mondta Nagy István. Idén amúgy is a szokásosnál többe került a növényvédelem, vagyis a termelési költség emelkedett, a szőlő ára pedig 20 - 30 százalékot csökkent.
Winelovers borok az olvasás mellé