Ezek lesznek a legnépszerűbb nyári italok

Dámosy Dóra
2014. június 03., 11:56


Aki a nem felhőtlen időjárási viszonyok ellenére a hét végén kilátogatott a Millenárisra az idei Gourmet Fesztiválra, az nagyszerű ételek mellé választhatott magának italt a sokszínű kínálatból. A fesztiválon felvonult a budapesti és vidéki éttermi élet színe-java, valamint a mostanában egyre inkább erőre kapó street food konyhák egy része is, egyszóval volt mit megkóstolni, volt mit leöblíteni.
Ezek lesznek a legnépszerűbb nyári italok
 
A boros kiállítók a nyárra hangolva könnyed, friss kínálattal érkeztek, és bár a tikkasztó meleg ebben az évben a fesztiválon elmaradt, mégis nyarat idéző pezsgős, habzó és gyöngyöző bor kínálattal találkozhattunk. Már tavaly nyáron sok női kézben láthattunk habzó vagy gyöngyöző borral teli poharat egy-egy meleg estén, ezért adódott a kérdés, hogyan lehet majd mindez idén nyáron?
 
A habzó és gyöngyöző bor kínálatban toronymagasan a hazai gyöngyöző rozék vezetnek, Szekszárdról (Szeleshát), Villányból (Gere, Sauska) kóstolhattuk a 2013-as rozék buborékos változatait. Könnyen iható, gyümölcsös borokat találtunk, aki kedveli ezt a műfajt, annak a nyári teraszos, beszélgetős esték egyik slágere lehet. Tokajból, a Sauska hozta el a 2013-as gyöngyöző fehérborát. A bor megegyező arányban furmint és chardonnay alapú, kevesebb sárgamuskotállyal és hárslevelűvel, ehhez a kombinációhoz került egy kevés szén-dioxid, és már szikrázott is a poharakban.
Ezek lesznek a legnépszerűbb nyári italok
Az etyeki Kertész pince tavaly és idén is hozott habzó rozét a fesztiválra, az olaszos karakterű Carla Frizzante-t gyümölcskaviárral, gyümölcsgyöngyökkel kínálták az érdeklődőknek, sokan kóstolták érdeklődve a párosítást. A dél-francia Luc Belaire 2012-es habzó rozéját is megkóstolhattuk, habzó és gyöngyöző rozékból tehát nem volt hiány.

Aki pezsgőre vágyott, az is kóstolhatott több helyen. A Törley 2012-es Zenit újdonságát mutatta be a fesztiválon, emellett a Kreinbacher 2008-as furmint alapú Brut pezsgőjét, valamint a tokaji Holdvölgy Pincészet Sárgamuskotály Pezsgőjét hozta ki a Millenárisra, a látogatók nagy örömére. A pezsgő és osztriga együttes sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy késő délutánra el is fogyott, aki tehát buborékos italt keresett a poharába, kedvére válogathatott, de azért szemfülesnek kellett lennie, mert ezzel a tervével korántsem volt egyedül.
Ezek lesznek a legnépszerűbb nyári italok
Vasárnap már júniust írtunk a naptárban és bár az időjárás még nem volt túl nyárias, mindenképp a nyár ízeit, színeit vetítette előre az idei Gourmet Fesztivál. Ezekhez az ízekhez, színekhez idén biztosan hozzátartoznak majd a kisebb-nagyobb buborékok, szénsavgyöngyök is, és a jó időn kívül, azt hiszem, hogy ezeket is nagyon várjuk már!
Winelovers borok az olvasás mellé