Frittmannék a sok eső ellenére is bizakodóak

Borászportál
2014. október 09., 09:50


Válogatással szép, egészséges szőlőt szüreteltünk itt, a Kunsági borvidéken - mondta Frittmann János, soltvadkerti borász, a 2007-es Év Bortermelője.
Frittmannék a sok eső ellenére is bizakodóak
 
Frittmannék a sok eső ellenére is bizakodóak
Frittmann János
Sokan az országban aggódnak az idei évjárat minőségéért a sok csapadék miatt. Ön szerint milyenek lesznek a 14-es évjáratú borok?
Nálunk, ebben a régióban idén egyszerre kellett fokozottan figyelni a szőlészeti és a borászati feladatokra, annak érdekében, hogy idén is kiváló borok kerüljenek a fogyasztók elé. Sok zöldmunkával, növényvédelemmel meg lehetett óvni a káros hatásoktól a gyümölcsöt. A borásznak pedig jó döntéseket kell hozni. Az alföldön is esett rendesen, de ennek ellenére a válogatott szőlőkből jó borok születnek majd, felesleges aggódnunk a minőségért. Nálunk például az Irsai Olivér szerintem kiemelkedő évjárat lesz. A pinot noir érzékenysége ellenére jól tűrte a sok csapadékot, ép fürtöket szedtünk le. A zweigelt szőlővel már több munkánk volt, jobban kellett válogatni, de elégedett voltam a minőséggel. A rajnai rizlinget, a kadarkát, a kékfrankost még kinn hagytuk, várunk még a szürettel. Sajnos vannak az országban olyan területek ahol annyi eső esett, hogy nem lehetett mit tenni, a legodaadóbb törődés ellenére sem tudták a termést megóvni a természeti csapásoktól.
 
Most épp milyen munkálatok folynak önöknél?
Épp a házasított rosé-t készítjük a pincészetben. Két hét múlva már kész az első primőr idei. Most is ropogós, gyümölcsös lesz az a pinot noir és zweigelt szőlőből készült Rosé Cuvée, melynek egy évvel ezelőtti évjárata Cannes-ban a rosé borok világversenyén - a Le Mondial du Rosé-n - ezüstérmet gyűjtött be. A szín nálunk évjárat függő, most a megszokottnál világosabbak lesznek a rosé-k, kevesebbet áztattuk a héján, préslevet használtunk.
Frittmannék a sok eső ellenére is bizakodóak
A borászat barrique pincéje
A borászat másik hasonlóan üdítő - friss italát a Kékfrankos rosé-t is hamarosan palackozzuk, így ezek az italok egyszerre kerülnek majd a fogyasztók elé.
Előrukkol-e a borház valamilyen újdonsággal még ebben az évben?
A tavalyi évjáratú ezerjónkból készítünk még az idén pezsgőt, amelyet novemberben-decemberben tervezünk piacra dobni. Továbbra is születnek nálunk széndioxid hozzáadásával gyöngyöző borok, a két FriSecco-nak – a tapasztalatok alapján - alkalmi italként nagy sikere van. Az újdonságok között megemlítem még a „Szüreti Álom” borcsaládunkat, mely három fajsúlyosan könnyed tételt ölel föl: az egyedi címkével kihozott trió a Generosa, a már említett Rosé Cuvée, és az Auróra nevet kapott vörös cuvée. Illetve minden évben palackozunk mustot is, mely hőkezeléssel van tartósítva és csak a pincénél vásárolható meg.
Frittmannék a sok eső ellenére is bizakodóak
Frittmann szőlők
Milyen jövőképet tűzött ki a család a vállalkozásuk számára?
Szeretném, ha majd gyermekeink átvennék a borászatot, a cég mindennapos dolgait, és megőriznék boraink stílusát. Megmaradjon az egyedi ízvilágú fahordós ezerjónk, az illatos cserszegi fűszeresünk, a tüzes kadarkánk, a mindig népszerű rosé-ink, és a többi boraink jellegzetességei.
Az ő feladatuk lesz, hogy a régi és új magyar fajtákból a jövőben is kiváló Frittmann borok készüljenek, erősítve az alföldi borkészítés hírnevét.
Winelovers borok az olvasás mellé