Gamberto Rosso: Toszkána és Friuli adja a legjobb olasz borokat

Borászportál
2012. október 25., 14:23


Borminősítés - Toszkánai a legjobb olasz vörösbor, Friuliban pedig a legjobb fehéret palackozzák a Gambero Rosso borkalauz frissen megjelent idei kiadása szerint. Az olasz borászat enciklopédiájától 399 bor kapta meg a legmagasabb minőségnek járó hárompoharas elismerést.

Gamberto Rosso: Toszkána és Friuli adja a legjobb olasz borokat
 
Ezekből közel húszezer került be a borkalauz 26. kiadásába. A több mint ezeroldalas kiadvány megerősítette az olasz borágazat folyamatos erősödését és azt is, hogy a jó bor nem mindig feltétlenül az, amelyik a legtöbbe kerül – írta az olasz sajtó. 
A legjobbaknak ítélt borok közül ötvenkilenc kevesebb mint 15 euróba kerül.  Kilencvenhárom bor elnyerte a környezeti fenntarthatóságot díjazó Három Zöld Pohár osztályzatot. 
A tekintélyes borkalauz a legjobb vörös bornak járó címet ez alkalommal a toszkánai Tenuta San Guido pince Bolgheri Sassicaia 2009 borának ítélte oda. A legjobb fehér bor a Sauvignon Zuc di Volpe 2011 lett a Friuliban levő Volpe Pasini pincészetből. 
Az Év Buboréka díjat a Trento Aquila Reale Riserva 2005 pezsgő kapta meg a dél-tiroli Cesarini Sforza pincéből. 
A bortermelő tartományok versenyét Piemonte nyerte 75 hárompoharas borral, második Toszkána lett 68 palackkal, harmadik Veneto harminchattal.