Grand Tokaj: kiszáll az állam?

Borászportál
2016. szeptember 19., 12:55


Nem az a cél, hogy a korábbi Tokaj Kereskedőház a borvidék legnagyobb, legerősebb, legjobb módú és legfölfejlesztettebb borháza vagy fölvásárlója legyen - mondta Lázár János.
Grand Tokaj: kiszáll az állam?
Képünk illusztráció (Fotó: Grand Tokaj Facebook)
A miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió kérdésére válaszolva azt mondta, hogy ha a korábbi Tokaj Kereskedőház a borvidék legfölfejlesztettebb borháza vagy fölvásárlója, az a folyamatos állami támogatásokkal jelentősen torzítja a piacot.
 
Azt szeretnénk, ha a tokaji borászok és a tokaji szőlőművesek kapnák meg a Hegyközségen keresztül a terület irányításának a lehetőségét, az állam hátrébb lépne ebből és egy közösségi önigazgatás jönne létre, amihez a kormány kész a piac-szabályozáshoz szükséges eszközöket átadni. Tehát a kormány odáig is hajlandó elmenni, hogy akár a Hegyközségnek, akár más, az ottaniak által létrehozott közös szervezetnek átadja a Kereskedőház részvényeit, vagyonát és jogait, és biztosítja a szükséges pénzügyi eszközöket is, hogy ők maguk határozzák meg, hogy a vállalat hogyan tudja a piacot szabályozni vagy pozitívan befolyásolni - fogalmazott Lázár János.
 
Lázár szerint nem várható újabb állami tőkebefektetés a cégnél: a miniszterelnök döntése alapján ebben a formában a társaság nem tud a továbbiakban működni - mondta.
Winelovers borok az olvasás mellé