Hol vegyek jó házibuli bort 1500-ért?

Borászportál
2015. december 29., 21:12


Eredetileg az lett volna a kérdés, hogy „lehet jó bort venni x forintért?”. De ez így túl egyszerű, hiszen csak az x-től függ a válasz. Ha x=500, és palackozott borról beszélünk, egyértelmű, hogy nem. Ha 1000, akkor már lehet találni, csak nagyon szét kell nézni. Szilveszteri buli előtt pedig nem árt feltankolni.
Hol vegyek jó házibuli bort 1500-ért?
Fotó: Theguardian.com
Ha már a szétnézésnél tartunk, nézzük meg, hogy hol érdemes vizsgálódni! Azt tudjuk, hogy a borok árát számos tényező befolyásolja, nyilvánvaló, hogy nem lehet elkérni egy alföldi rozéért annyit, mint egy komoly tokaji furmintért. Igen, ott van például a származási hely, aztán a termelő neve, a szőlőfajta, számít az évjárat is, az is, hogy hol lehet kapni, no és az sem mindegy, hogy mióta áll a pincében.

Hogyha kizárólag az ár az a szempont, amely alapján vizsgálódunk, egy nagyon bézik bort kell választani alanynak. Persze olyat, ami egy házibulin teljesen jól fekszik. Kutakodásunkhoz így ideálisnak látszott a Nyakas Pince 2015-ös Irsai Olivérje, amely a borszaküzletektől a hipermarketekig mindenhol megtalálható. Hozza az elvárt minőséget, de nem mondható különlegesen érdekes bornak. Egy jó Irsai, pont. Szóval ezt a bort kerestük mindenhol.
 
Erre jutottunk:
 
A pincénél 1500 Ft egy palack, igaz, ehhez 12 üveggel kell rendelni. Ezeröcsi, ez lesz a kiindulópont.
 
Hol vegyek jó házibuli bort 1500-ért?

A Bortársaság webshopjában 1650 egy palack, igaz, oda csak be kell sétálni érte, egyet is elég venni, sőt, még papírszatyrot is adnak. 
 
A Borbolt.hu ára pont annyi, mint a pinceár, személyes átvétel esetén 1500 Ft, előre utalással, futárszolgálat igénybe vételével 20 forinttal több, utánvéttel pedig 2030 Ft. 
 
A Borháló honlapján még 2014-es Irsait kommunikálnak, ami könnyen lehet, hogy nem komoly, csak elírták. Így is, úgy is 1740 Ft az ár. 
 
Hol vegyek jó házibuli bort 1500-ért?
 
Izgalmasabb a helyzet, hogyha a Selection Borszaküzletet választjuk, és mondjuk a Lajos utcai boltban vesszük át az Irsainkat, hiszen akkor olcsóbb, mintha a picénél vásárolnánk meg: 1450 Ft. Az árat pedig leginkább az Italclub.hu robbantja fel, ők 1447 forintig mennek le, ráadásul cikkünk készítésekor épp akciós a termék, 1195 Ft. Persze egy palackot nem lehet rendelni, mert „nem éri el a kiszállítható értéket”, ahhoz 12 ezerért kell vásárolni. Az 11 üveg, ha csak ezt a bort veszi valaki. Egy combosabb buliban sima ügy.
 
Hol vegyek jó házibuli bort 1500-ért?
 
És mi van akkor, hogyha maradunk a hagyományos technikánál, és elmegyünk a boltba vásárolni? Nos, nagy meglepetésünkre a Cébélában nem találtunk Nyakas bort, a Tescoban és a Sparban viszont annál inkább. Előbbiben 1799 Ft egy palack, utóbbiban pedig 1779.
 
Összességében tahát elmondható, hogy a legjobban az internetes rendeléssel járunk. A bor - pláne egy olyan, amit már ismerünk - ideálisan rendelhető termék, hiszen mindig ugyanannyi van egy palackban, és nem jellemzőek olyan problémák, hogy a monitoron más színűnek tűnt, valamint inkább a 41-es lenne belőle kényelmes, a 40-es eléggé nyom. Az internetes áruházakban pedig - csakúgy, mint az igazi boltokban - belefuthatunk különböző akciókba, és akkor bizony jóval olcsóbban jön ki egy palack, mintha a sarki boltban vettük volna. Arra pedig, hogy az ingyenes házhozszállításhoz nagyobb összegért kell rendelni, kiváló megoldás, hogyha összeállunk páran, és közösen vásárolunk, jó esetben úgysem egyedül isszuk majd meg...
Winelovers borok az olvasás mellé