Így lesz ünnep a mindennapokból

Borászportál
2017. június 14., 12:00


Nem kell különleges alkalomra várni, a pezsgő a mindennapokat is ünneppé varázsolhatja. 
Így lesz ünnep a mindennapokból
Megtöltötték a Corinthia Hotel Budapest termeit a buborékok rajongói a múlt szombaton. A június 10-én a Winelovers által rendezett Pezsgő Június Nagykóstolón bebizonyosodott: a hazai közönség nyitott és érdeklődő, a pezsgő pedig – bár még mindig a luxus szimbóluma – nem csupán az ünnepi asztal főszereplője, de akár mindennapjaink része is lehet.

Immár harmadik alkalommal, de a korábbiaknál lényegesen gazdagabb kínálattal várta a vendégeket a Pezsgő Június. Aki múlt szombaton ellátogatott a Winelovers rendezvényére, egész biztosan talált magának kedvencet: a sétáló kóstolón több mint 30 hazai pincészet kínálta pezsgőit, habzó- és gyöngyözőborait, a széles körű, több mint 60 tételt felvonultató nemzetközi kínálat pedig a könnyed, illatos asti-tól az évjáratos champagne-ig minden fontosabb stílust bemutatott. A külföldi tételek iránti érdeklődés köszönhető volt annak is, hogy hazánkban korábban egyetlen sétáló kóstolón sem találkozhattak a vendégek hasonlóan széles és nívós választékkal: több, a kóstolón elérhető palack külföldi forgalmazóktól került beszerzésre.

A Borkollégium öt, kóstolóval egybekötött és gazdagon illusztrált, ingyenes Pop-up School előadásán nem csak az alapvető pezsgőkészítési eljárásokkal ismerkedhetett meg az érdeklődők, de ízelítőt kaphattak a különböző érlelési módok közötti különbségekből is. A közönség egybehangzó véleménye szerint a magnum palackokból kerülnek a legszebb buborékok a pohárba…

Bár magnum tétel nem szerepelt az évjáratos champagne-okat bemutató teltházas mesterkurzuson, de dr. Fiáth Attila és a kilenc különböző champagne ház kilenc, egymást követő évjáratának tétele meggyőzte a résztvevőket: valóban csúcskategóriás ritkaságokkal találkozhattak ezen a délutánon. Nem csupán az adott házak stílusa, de az évjáratok sajátosságai is egyértelműen megmutatkoztak; a közel két és fél órás előadás során pedig számos műhelytitok és izgalmas történet is elhangzott.
 
Így lesz ünnep a mindennapokból

Idén először külön champagne terem várta a francia pezsgőkkel még közelebbről ismerkedni vágyókat – itt negyven különböző tételt lehetett térítés ellenében kóstolni, szakértői ajánlással és útmutatással. A prezstízs cuvée-k és évjáratos champagne-ok (Krug Grande Cuvée, Dom Pérignon 2006, Paul Bara Millesime 2006) fogytak el elsőként – nem csoda, hiszen ezen champagne-ok palackára meghaladhatja az 50 ezer forintot, így ritkán akad lehetőség egy-egy pohárral kóstolni belőlük. Természetesen népszerűek voltak a jól ismert márkák – Roederer, Moet & Chandon, Veuve Clicquot – is, de a kisebb házak pezsgői is sok érdeklődőt vonzottak.

A választékot angol pezsgők és kulináris különlegességek gazdagították – nagy sikere volt a friss osztrigának, a kacsamájas falatkáknak és a könnyed pohárkrémeknek is.

„A látogatók visszajelzései alapján a rendezvény elérte célját: szerettük volna bemutatni a hazai kínálatot és a nemzetközi mezőnyt is, hogy a vendégek átfogó képet kapjanak a pezsgők változatos és sokszínű világáról a mindennapokat felpezsdítő habzó- és gyöngyözőboroktól az étkezéseket végigkísérő pezsgőkön át a valóban ünnepi champagne-okig.” – foglalta össze Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Olvasson még többet az idei kedvenc buborékos tételeinkről, IDE kattintva!
Winelovers borok az olvasás mellé