Magyarországon világnapot kap a furmint

Borászportál
2017. január 12., 12:20


Ahogy a világ számos szőlőfajtájának és bortípusának, mostantól a furmintnak is van világnapja. Talán fontosabb, hogy ezzel egy időben elindul az első magyar szőlőfajtának szentelt márkasite is.
Magyarországon világnapot kap a furmint
Ahogy a világ számos szőlőfajtájának és bortípusának, mostantól a furmintnak is van világnapja. Ezt a Furmint Február főszervezője, Kézdy Dániel jelentette be minap. A február 1-jére időzített Nemzetközi Furmint Nap célja természetesen nem más, mint ráirányítani a figyelmet a szőlőfajtára és boraira, legalább 24 órára a borvilág érdeklődésének középpontjába állítani. 
 
Portálunk előtt az sem titok, hogy szintén február 1-jén indulhat el az első magyar weboldal, amit egy szőlőfajtának szentelnek, azaz a furmint.hu. A furmint.hu célja az ismeretterjesztésen túl, hogy minden olyan információt, hírt, pincészetet és programot összegyűjtsön, amely a furminttal kapcsolatos. Ennek kapcsán hamarosan bővebben is hírt adunk.

A furmint – aszú formájában – hajdan luxuscikk volt, diplomáciai eszköz, a Rákócziak fénykorában a fejedelmi birtok ékköve. Azt, hogy a szőlőfajta visszakerülhet-e az őt megillető trónra, az elmúlt évtizedekben kezdték kutatni a Tokaj-hegyaljai borászok, és egyre magabiztosabban hisznek benne.
A furminttal kapcsolatos kérdések megválaszolására, valamint márkanevének erősítésére vállalkozik a furmint.hu – Minden, ami furmint oldal is. A hazai borvilágban ez az első márkasite, amely egy szőlőfajtának készült. Bízunk benne, hogy munkánk termelőtől és borvidéktől függetlenül segítségére lesz a hasonló célért dolgozó valamennyi piaci szereplőnek.

 
– üzeneték az oldal készítői, akik már gőzerővel dolgoznak a debütáláson. A furmint.hu tartalmát Ripka Gergely, a Táncoló Medve borblog és a Tokaj Kalauz könyv szerzője készítette el a Winelovers megbízásából.
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé